Προχωρούμε στην τελευταία για σήμερα επίκαιρη ερώτηση, δηλαδή στην πρώτη με αριθμό 87/22-10-2018 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασιλείου Οικονόμου προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Βαθιά στην τσέπη βάζει το χέρι του ο Έλληνας για την υγεία επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!».

Ορίστε, κύριε Οικονόμου, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

Πρωτολογία:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφορμή για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα, κύριε Πρόεδρε, είναι τα απογοητευτικά συμπεράσματα που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και τα οποία αφορούν την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών για το έτος 2017. Ειδικότερα αφορούν τις δαπάνες υγείας των ελληνικών νοικοκυριών, οι οποίες έρχονται να αποκαλύψουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τα επικοινωνιακά ψεύδη και την ανυπαρξία της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα -και του Υπουργείου Υγείας κατ’ επέκταση- σε σχέση με το αν αποδίδει η πολιτική για την υγεία και βέβαια, με το αν η λεγόμενη μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια υγεία, για την οποία επαίρεται ο Υπουργός, αποδίδει καρπούς και έχει αποτελέσματα και με το αν έχει αξία να πανηγυρίζει κανείς για τις σχεδόν εκατό μίζερες ΤΟΜΥ που με χίλια ζόρια έχουν στηθεί στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, δημόσια υγεία δεν υπάρχει, παρόλο που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης -είτε από τον φόρο του είτε από την ασφαλιστική του εισφορά- πολλά δισεκατομμύρια τον χρόνο. Και δεν μιλάω για την ιδιωτική δαπάνη, την οποία φέρνω ως επίκαιρη ερώτηση και είναι το 7,3% του εισοδήματος του ελληνικού νοικοκυριού, σήμερα όταν το 2012 ήταν 6,4%.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, επί της αριστερής κυβέρνησης η ιδιωτική δαπάνη του μέσου ελληνικού νοικοκυριού αυξήθηκε καθώς δεν μπορώ να βρω τον γιατρό μου και υπάρχει αναμονή εβδομάδων για ραντεβού –τα ξέρετε αυτά ως γιατρός και ως ειδικός για τα θέματα αυτά- κ. Κρεμαστινέ είτε γιατί το χειρουργείο καθυστερεί μήνες και αναγκάζομαι και πάω στο ιδιωτικό νοσοκομείο και στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Ο Έλληνας, ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί τόσα χρόνια μέσα σε αυτό το σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας -στα μνημόνια, τα λεγόμενα- επί μία δεκαετία, που το εισόδημά του έχει ούτως ή άλλως μειωθεί, να αναγκάζεται να βάζει το χέρι βαθιά μέσα στην τσέπη για να καλύψει μέσα από την ιδιωτική δαπάνη ανάγκες, που θα έπρεπε να τις καλύπτει η δημόσια υγεία. Είμαστε -άκουσον άκουσον- σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία τα οποία και διαβάζω για να μην υπάρχει κανένα λάθος, η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη στην Ευρώπη: 7,3% ανά νοικοκυριό. Δεύτερη έρχεται η Βουλγαρία με 7,1%. Και βέβαια, επειδή μας ακούν και οι συμπολίτες μας, θα ήθελα να αναφέρω ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο το μέσο νοικοκυριό δίνει το 1% της ιατρικής δαπάνης από την τσέπη του, στην Ισπανία το 3,4%, στη Σερβία το 4,4% και στην Ιταλία το 4,8%. Σε αυτές τις χώρες, δηλαδή, τα νοικοκυριά δίνουν πολύ λιγότερα απ’ ό,τι δίνει ο φτωχός και ταλαίπωρος Έλληνας συμπολίτης μας. Διότι τον έχουμε κάνει και φτωχό και ταλαίπωρο, όταν αναγκάζεται να πληρώνει και να χρυσοπληρώνει την υγεία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ Τα συμπεράσματα καθίστανται τραγικά όταν η ΕΛΣΤΑΤ επικεντρώνει την έρευνα στον φτωχό πληθυσμό της πατρίδας μας, ο οποίος απαρτίζεται από τις ευπαθέστερες ομάδες συμπολιτών μας, δηλαδή τους ηλικιωμένους τους συνταξιούχους τους ανασφάλιστους και δαπανά το 9,3% του γλίσχρου εισοδήματος του για υγειονομικές υπηρεσίες την στιγμή κατά την οποία οι μη φτωχοί δαπανούν το 7,8%!

Στα νοικοκυριά δε που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών, οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία εκτοξεύονται στο 13,4% της μέσης μηνιαίας δαπάνης!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω ότι χρειάζεται να δούμε λίγο την πραγματική εικόνα και από την άποψη των αριθμών.

Κατ’ αρχάς είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό ιδιωτικών δαπανών υγείας διαχρονικά. Πάντα ήταν σε ένα επίπεδο γύρω στο 40%. Στο συνολικό επίπεδο δαπανών υγείας, δηλαδή, η δημόσια δαπάνη είναι το 60% και στο 40% η ιδιωτική δαπάνη, όταν –θυμίζω- στο μέσο όρο δαπανών στην Ευρώπη η αναλογία είναι περίπου 80% η δημόσια δαπάνη και 20% η ιδιωτική.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι είχαμε μία μεγάλη και δραματική υποχώρηση των δημόσιων δαπανών υγείας στη διάρκεια της κρίσης.

Το 2009 ήταν 6,8% του ΑΕΠ. Το 2014, στο αποκορύφωμα κατά την άποψή μου της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, κατακρημνίστηκαν στο 4,6% του ΑΕΠ. Τα χρόνια αυτά υπήρξε μια σημαντική προσπάθεια και έχουμε καταφέρει να τις φτάσουμε περίπου στο 5,2% το 2017. Είναι μία μικρή, οριακή, αλλά πολιτικά σημαντική ενίσχυση.

Από το 2015, λοιπόν, αγαπητέ μου συνάδελφε, σταματούν οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Ήδη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ -υπάρχει το δελτίο Τύπου «Σύστημα Λογαριασμών Υγείας έτους 2016», στις 30 Μαρτίου 2018- λένε ότι μεταξύ 2015 και 2016 έχουμε μία αύξηση των δημόσιων δαπανών και σε απόλυτους αριθμούς, καθώς από 8,4 δισεκατομμύρια το 2015 πάνε στα 9,034 δισεκατομμύρια το 2016- και ως ποσοστό από 58,3% πάνε στο 61,3%. Αντίστοιχα, έχουμε μείωση των ιδιωτικών δαπανών και σε απόλυτο αριθμό και ως ποσοστό. Από 5,24 δισεκατομμύρια το 2015 στα 5,057 δισεκατομμύρια το 2016, μείωση 2,4%.

Επίσης, έχουμε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο υπάρχει στις μελέτες της ΕΛΣΤΑΤ, που λέει ότι εξαιτίας της αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας υποχωρούν οι ιδιωτικές δαπάνες και μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών.

Οι ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες, που είναι ένας ευαίσθητος δείκτης της επάρκειας του συστήματος υγείας να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων, ήταν πριν από την κρίση γύρω στο 4% του πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου γύρω στο 2% με 2,5%.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Το 2014, 2015 και 2016 έφτασαν να είναι γύρω στο 14%, εξαιτίας της κρίσης, της φτωχοποίησης και του αποκλεισμού ιδιαίτερα των ανασφάλιστων ανθρώπων που υπήρχαν μέχρι το 2015 και μετά από έναν χρόνο, από την εφαρμογή του ν. 4368 για τους ανασφάλιστους, μεταξύ των ετών 2016-2017 μειώνονται στο 10,9% του πληθυσμού, δηλαδή το ποσοστό του πληθυσμού που δεν καλύπτονται οι ανάγκες του σε μια χρονιά πέφτει από 14,4% στο 10,9%.

Αυτό νομίζω ότι δεν λέγεται επιβάρυνση των πολιτών ή επιδείνωση της όντως μεγάλης και δυσβάσταχτης οικονομικής επιβάρυνσης που δέχθηκαν όλα τα χρόνια της κρίσης.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό ήταν πρώτον, με τον νόμο που περάσαμε για τους ανασφάλιστους. Φέτος, στο πρώτο εννιάμηνο του 2018, επτακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες μεμονωμένοι, με διαφορετικό ΑΜΚΑ, ανασφάλιστοι άνθρωποι έχουν συνταγογραφηθεί για φάρμακα αξίας 162.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 93.000.000 είναι με μηδενική συμμετοχή, όπως και για εξετάσεις αξίας 52.000.000 ευρώ. Αυτό αποτελεί αισθητή οικονομική ανακούφιση και όχι επιβάρυνση που πολίτη.

Δεύτερον, καταργήσαμε το πεντάευρο που εσείς είχατε βάλει, το εισιτήριο πρόσβασης που επιβάρυνε τους πιο αδύναμους και πιο φτωχούς πολίτες της χώρας μας, όταν έρχονταν σε συναλλαγή με το σύστημα υγείας. Ήταν μια δαπάνη 22.000.000 ευρώ.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Θυμίζω ότι είχατε επιχειρήσει –υπήρξε όμως γενικευμένη κατακραυγή- να βάλετε και εισιτήριο εισαγωγής στα νοσοκομεία της τάξης των 25 ευρώ, για το οποίο ο τότε Υπουργός Υγείας υπερθεμάτιζε για την αναγκαιότητά του. Δεν έγινε, όμως δείχνει την τάση μετακύλισης κόστους που υπήρχε σαφώς την περίοδο που εσείς είχατε την ευθύνη διακυβέρνησης.

Τρίτον, μειώσαμε τώρα, από τις 15 Οκτωβρίου, κατά 20.000.000 ευρώ το κόστος του 1 ευρώ ανά συνταγή. Ενοποιήσαμε τις συνταγές, όσα φάρμακα και να είναι γραμμένα, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι παλιότερα έπρεπε να υπάρχουν τρία φάρμακα ανά συνταγή. Μειώθηκε λοιπόν, με αυτή την υπουργική απόφαση που υπογράψαμε, κατά 20.000.000 ευρώ η επιβάρυνση των πολιτών όταν παίρνουν τα φάρμακά τους.

Μειώσαμε κατά 40.000.000 ευρώ την επιβάρυνση των πολιτών όταν επιλέγουν γενόσημα, εξισώνοντας τη λιανική με την ασφαλιστική τιμή και μετατρέποντας την κατηγορία του 10% συμμετοχή σε μηδενική συμμετοχή όταν επιλέγει κανείς γενόσημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, έχετε και δευτερολογία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Έχουμε προϋπολογίσει, στον προϋπολογισμό του 2019, 40.000.000 ευρώ επιπλέον στον ΕΟΠΥΥ, για να καλύψει ανάγκες παιδιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας. Αυτές είναι παρεμβάσεις μετρήσιμης οικονομικής ανακούφισης των πολιτών αυτά τα χρόνια, που δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο της παθητικής ιδιωτικοποίησης που υλοποιήσατε με πολύ μεγάλη συνέπεια τα προηγούμενα χρόνια, συμπιέζοντας τη δημόσια δαπάνη και μετακυλίοντας το μεγαλύτερο μέρος αυτής στις τσέπες των πολιτών.

.

Δευτερολογία:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Οικονόμου, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά. Παρακαλώ να τηρήσουμε τους χρόνους γιατί μετά έχετε –η Νέα Δημοκρατία- και επερώτηση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να είμαι συγκεκριμένος και επιλεκτικός.

Με δύο λόγια, πραγματικά ο κύριος Υπουργός δεν μπορεί να αρνηθεί τα στοιχεία, γιατί αυτά που κατέθεσα προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ. Για αυτό άλλωστε είπε απέξω-απέξω ότι έχουμε μια υψηλή ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, την πρώτη στην Ευρώπη θα πρόσθετα εγώ. Του θυμίζω απλά -γιατί πάντα μιλάω με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- ότι πήρε την ιδιωτική δαπάνη ο συγκεκριμένος Υπουργός στο 6,4% και την έχει φτάσει στο 7,3%, δηλαδή επί της υπουργίας του αυξήθηκε η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία 1% για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό από το θιασώτη και υπερθεματιστή της δημόσιας δαπάνης!

Δεύτερο στοιχείο είναι αυτό που αφορά τον ΙΟΒΕ και τη φαρμακευτική πολιτική. Η συμμετοχή για το φάρμακο το 2012 ήταν 607 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επί των ημερών του κυρίου Υπουργού ήταν 875 εκατομμύρια ευρώ. Έβαλαν από την τσέπη τους για συμμετοχή 268 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, επί των ημερών Ξανθού-Πολάκη.

Αναφορικά με τον ΙΟΒΕ και τη φαρμακευτική αγορά, αυτά βρίσκονται στη σελίδα 41 και στο διάγραμμα 26.

Αυτό είναι ελάφρυνση; Για να πάρουν το φάρμακό τους, άλλα 268 εκατομμύρια ευρώ, που τα μοιράστηκαν οι συνταξιούχοι και οι άνθρωποι της εργασίας;

Ένα άλλο στοιχείο μιλά για 5,2% του Προϋπολογισμού για την υγεία. Ακούστε, την τρέχουσα χρονιά, αυτή τη χρονιά που περνάμε τώρα, ο Προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 638 εκατομμύρια ευρώ της δημόσιας δαπάνης. Αυτά βρίσκονται στον πίνακα 321 και στη σελίδα 103 της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού του 2018.

Μιλώ συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ. Είναι 638 εκατομμύρια ευρώ για τη φετινή χρονιά. Πήγαμε στα 8.957 δις ευρώ το 2018. Ξέρετε πόσο την πήρατε; Ήταν 638 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον την περασμένη χρονιά. Δηλαδή, το 2017 ήταν 9.5 δις ευρώ –την είχατε πάρει το 2015 στα 10 δις ευρώ- και την πήγατε στα 8.957 δις ευρώ. Μάλιστα, με τη νέα συμπληρωματική κατάθεση που κάνατε, την πηγαίνετε στα 9.1 δις ευρώ. Δηλαδή, ανεβάζετε 150 δισεκατομμύρια ευρώ, ψίχουλα μπροστά σ’ αυτά που κόψατε στα τέσσερα χρόνια υπουργίας σας και πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα. Ξέρετε πόσο κάνει αυτό; Εσείς ο ίδιος το λέτε. Κάνει 4,8% του ΑΕΠ. Από 4,9% που ήταν την περασμένη χρονιά, το πήγατε στο 4,8% όπως το καταθέσατε με την συμπληρωματική δήλωση στην Commission. Ε, αυτό δεν είναι 5,2%.

Ξέρετε τι συμπέρασμα βγάζουν όλα αυτά σε σχέση με την δημόσια υγεία;

Συρρίκνωση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού με μέσο όρο επιβίωσης τα 81,5 έτη το 2014, πτωτικός από το 2015 81,1 έτη για πρώτη φορά μετά το 1960 ο δε Ακαθάριστος Δείκτης Θνησιμότητας 10,5 το 2012 ανέβηκε στο 11,0 το 2016.

Γήρανση του πληθυσμού με τον Δείκτη Γήρανσης από 135,4 το 2012 να ανεβαίνει στο 148,3 το 2016

Αύξηση του αριθμού των πασχόντων από χρόνιες νόσους ελλείψει πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου,

Αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας με τον Δείκτη από 2,9 το 2012, να παραμένει σταθερός την περίοδο 2013 – 2014, και να εμφανίζει μεγάλη άνοδο 2016 σε 4,2 ! Και αν ως ποσοστό δεν σας λέει και πολλά να σας πω ότι αντιστοιχεί σε θάνατο 94 βρεφών περισσότερων μέσα σε έναν χρόνο!

Αύξηση της περιγεννητικής θνησιμότητας με αύξηση των τεθνεώτων ή θνησιγενών νεογνών κατά 8,6% το έτος 2016 σε σύγκριση με το 2015 αλλά και της μητρικής θνησιμότητας από 3.8% το 2011 σε 5,4% το 2016.

Ανησυχητική στασιμότητα της αποτρεπτής θνησιμότητας, ιδίως στους άνδρες.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα ήθελα να πω ακόμα δύο στοιχεία και ολοκληρώνω.

Κύριε Υπουργέ, αυτή η πολιτική σας, η τραγική για τη δημόσια υγεία και πολύ ευνοϊκή για την ιδιωτική υγεία και τις ιδιωτικές δαπάνες, έχει φέρει και ένα άλλο αποτέλεσμα. Θα μείνετε στην ιστορία –και αυτό δεν μπορείτε να το αλλάξετε- ως ο Υπουργός που παρέλαβε τον ιό του Δυτικού Νείλου με δεκαπέντε περιστατικά το 2014 και τον παραδίδει το 2018 με τριακόσια δώδεκα κρούσματα και σαράντα έξι θανάτους, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Παραλάβατε για τον ιό του Δυτικού Νείλου που ήταν εξαφανισμένη ασθένεια –τα ξέρετε, κύριε Κρεμαστινέ, καλύτερα από όλους- με δεκαπέντε περιστατικά το 2014 και έχουμε ήδη μέχρι τώρα τριακόσια δώδεκα περιστατικά και σαράντα πέντε θανάτους.

Επίσης, μας παραδίδετε ιλαρά με τρεις χιλιάδες διακόσια πενήντα οκτώ κρούσματα από τον Μάιοτου 2017 και με τέσσερις θανάτους!

Και ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό; Το λέω γιατί είδα Προγραμματικές Δηλώσεις δικές σας, κύριε Ξανθέ, στις 7/10/2015, όπου μιλάτε γι’ αυτά τα δεκαπέντε κρούσματα. Λέτε, μάλιστα, ότι ήταν η καταστροφή για το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι λόγω της εκμηδένισης του δημοσίου συστήματος υγείας από την προηγούμενη –κακή, κάκιστη, για σας- Κυβέρνηση, είχαμε αυτήν την καταστροφική εικόνα των δεκαπέντε κρουσμάτων.

Πώς πρέπει να ονοματίσουμε εσάς και να σας χαρακτηρίσουμε που πήρατε τα δεκαπέντε κρούσματα και τα παραδίδετε τριακόσια δώδεκα με σαράντα έξι νεκρούς μόνο για τον ιό του Δυτικού Νείλου; Πώς να σας χαρακτηρίσουμε και πώς να ονοματίσουμε την υπουργία σας για την υγεία και την πρωθυπουργία Τσίπρα, με τρεισήμισι χιλιάδες κρούσματα ιλαράς από μηδέν το 2015; Για πείτε μας, λοιπόν! Χρησιμοποιώ, μάλιστα, ακριβώς τη δική σας επιχειρηματολογία. Δεν βάζω ούτε ένα «και» ούτε ένα «πλην» παραπάνω.

Κύριε Υπουργέ, καταθέτω για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Οικονόμου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο και εσείς για τρία λεπτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο θράσος, πραγματικά μεγάλο θράσος. Είχατε αφήσει δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους ανθρώπους, ακάλυπτους και θεσμικά…

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ψέματα λέτε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν είναι καθόλου ψέματα, κυρία Βούλτεψη. Δεν λέω καθόλου ψέματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κυρία Βούλτεψη!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ακάλυπτους θεσμικά από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το έχουμε αποδείξει με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία αυτό το πράγμα.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Πώς το είχατε αποδείξει;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Τους είχατε φορτώσει με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ακόμα και για υπηρεσίες που υποχρεωτικά τους προσέφερε το σύστημα υγείας, τα οποία διαγράψαμε. Είπα προηγουμένως την εικόνα που υπάρχει.

Αυτά τα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για φάρμακο ανασφάλιστων πολιτών ήταν ιδιωτική δαπάνη υγείας στα δικά σας χρόνια ή ήταν ελλιπής ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πείτε μας: Τώρα από πού την πληρώνετε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Σταματήστε τώρα αυτά.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ο ν. 4238 τι ήταν;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Σταματήστε τα αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κυρία Βούλτεψη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Δεύτερον, το σύστημα υγείας το ξέρει όλος ο υγειονομικός κόσμος. Το 2014 ήταν στο όριο του λειτουργικού μπλακ άουτ. Δεν έβγαιναν οι προϋπολογισμοί, υπήρχαν τρομερές ελλείψεις σε φάρμακα πολύ ευαίσθητα για πολύ κρίσιμες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι οροθετικοί, όπως είναι οι πολυμεταγγιζόμενοι, όπως είναι οι άνθρωποι που έχουν σοβαρά ογκολογικά προβλήματα.

Αυτή η ιστορία έχει τελειώσει. Το σύστημα υγείας είναι όρθιο και κυρίως προσβάσιμο. Τελείωσε η περίοδος της υγειονομικής φτώχειας στην οποία είχατε βάλει τη χώρα και έχετε το θράσος να μιλάτε για επιβαρύνσεις;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θες στοιχεία;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Σας απέδειξα ότι η ιδιωτική δαπάνη υγείας -αυτά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- μειώνεται στη χώρα και σε απόλυτο αριθμό και ως ποσοστό του ΑΕΠ και κυρίως μειώνεται η ανισότητα, διότι οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν φροντίδα από 14,5% πήγαν στο 10,9% τώρα, μέσα σε έναν χρόνο από τότε που λειτούργησε ο νόμος.

Είναι ντροπή πραγματικά -δικαιολογείστε, γιατί δεν έχετε καμμία σχέση με τον χώρο της υγείας- να χρησιμοποιείτε στοιχεία που έχουν σχέση με τους δείκτες νοσηρότητας, με τους δείκτες επιρροής λοιμωδών νοσημάτων και να κάνετε αναγωγή στο αν είναι καλός ή κακός ένας Υπουργός. Έχουμε έξαρση νέων λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη. Η επιδημία της ιλαράς με θανατηφόρα κρούσματα αφορούσε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είναι ντροπή να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο. Και για τον «δυτικό Νείλο»…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς που έχετε σχέση με την υγεία το 2015 πώς τα λέγατε αυτά;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Σας παρακαλώ πάρα πολύ!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το 2015 πώς τα έλεγες αυτά;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ πολύ, κύριε Οικονόμου!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το 2015 τα έλεγε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Αυτή την κριτική για το πόσους θανάτους έχουμε από την γρίπη, πόσους από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα ακούν οι άνθρωποι, οι επιστήμονες, οι επιδημιολόγοι της χώρας και γελούν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νάτα, δικά σου είναι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Είναι ντροπή η Αξιωματική Αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί αυτού του τύπου την αντιπαράθεση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νάτα, δικά σου λόγια είναι. Δικά μου είναι; Τα κατέθεσα. Τι θράσος είναι αυτό!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Εγώ, λοιπόν, λέω το εξής. Υπήρξε μια τεράστια ανακουφιστική παρέμβαση στο πεδίο της υγείας, που ήταν η επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης και η πρόσβαση των ανασφάλιστων. Σας είπα τα μέτρα συγκεκριμένης μείωσης. Το πεντάευρω που εσείς βάλατε, που επιβάρυνε 22 εκατομμύρια ευρώ τον κόσμο, εμείς το καταργήσαμε.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Το 6% ποιος το έβαλε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Τη μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο…

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Το 6% ποιος το έβαλε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν έχει ανάγκη συνηγόρου, κυρία Βούλτεψη. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Έλεος, έλεος!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κυρία Βούλτεψη, παρακαλώ πολύ.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Το 6% στις συντάξεις ποιος το έβαλε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Εμείς, λοιπόν, λέμε το εξής: Υπήρξαν συγκεκριμένες ανακουφιστικές παρεμβάσεις στο φάρμακο, κυρίως, όπου εκεί όντως επιβαρύνεται πολύ ο κόσμος και αυτή την περίοδο προωθούμε ένα σχέδιο αύξησης της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας του δημόσιου συστήματος υγείας σε τομείς που επιβαρύνονται πάρα πολλοί πολίτες, όπως είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις, όπως είναι οι παρεμβάσεις φυσικοθεραπείας, αποκατάστασης και όπως είναι η οδοντιατρική φροντίδα.

Σαράντα εκατομμύρια λιγότερα θα φύγουν, δεν θα βγουν από τις τσέπες των πολιτών το 2019, διότι ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών. Σαράντα εκατομμύρια λιγότερα δεν πληρώνουν από τα μέσα του Σεπτέμβρη οι πολίτες που παίρνουν γενόσημα για χρόνια νοσήματα και είκοσι εκατομμύρια λιγότερα δεν πληρώνουν από 15 Οκτωβρίου που ενοποιήσαμε την συνταγή και όλα τα φάρμακα είναι με μία συνταγή.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ αναγνωρίζω -το είπα και στην αρχή- ότι στη χώρα μας έχουμε μία μεγάλη επιβάρυνση των πολιτών για να έχουν επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εμείς κινούμαστε σε μία σταδιακή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η απάντηση. Έχει βγει και ο Πρωθυπουργός και λέει ότι πρέπει να συγκλίνουμε με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, να πλησιάσουμε το 7% που είναι οι δημόσιες δαπάνες υγείας στην Ευρώπη και όχι στο 5% με 5,2% που είναι σήμερα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι 4,9%.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Έχουμε πει ότι πρέπει να επενδύσουμε στη δημόσια περίθαλψη. Εσείς τι ακριβώς λέτε; Ασκείτε κριτική για πολλές φορές υπαρκτές αδυναμίες και προβλήματα που έχει το σύστημα υγείας στη χώρα μας. Ποιο είναι το δικό σας εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο; Θέλετε μεγαλύτερη επένδυση στο σύστημα υγείας; Θέλετε περισσότερες δαπάνες; Θέλετε περισσότερο προσωπικό; Θέλετε περισσότερη δημοσιονομική υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια; Θέλετε να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες και να συγκλίνουν με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους; Δεν έχω ακούσει τη Νέα Δημοκρατία να λέει κάτι τέτοιο. Αυτή είναι, λοιπόν, η πραγματικότητα.

Πραγματικά θεωρώ ότι την περίοδο 2013-2014 το δημόσιο σύστημα υγείας και οι υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων βρέθηκαν στην χειρότερη στιγμή τους. Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια αυτά τα χρόνια και σταθεροποίησης του συστήματος και καθολικής κάλυψης των πολιτών και μείωσης επιβαρύνσεων και ηθικοποίησης και εξυγίανσης της δημόσιας περίθαλψης. Αυτά είναι τεράστια παρακαταθήκη, είναι επένδυση στην κοινωνική συνοχή και στην αξιοπρέπεια της χώρας μας. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ πολύ.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.