strong>Εκτιμάτε ότι η παραίτηση Κοτζια δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα;

Ο Καμμένος μαθαίνοντάς τον να γράφει με το δεξί τον παίρνει στο πάτο μαζί του. Όσο ο Τσίπρας στήριζε τον Καμμένο, εντός και εκτός του υπουργικού συμβουλίου, η προστασία στον κυβερνητικό του εταίρο ήταν απλώς ανεκτή. Σήμερα που θυσιάζει πυλώνες της πολιτικής του η στήριξή του προσλαμβάνει έναν εξουσιαστικό οίστρο, μια μονομανία παραμονής του ιδίου στην θέση του Πρωθυπουργού. Αυτή η στάση του όμως τον απόνομιμοποιεί και στα μάτια της Αριστεράς, και στους δικούς του. Η άνευ όρων παράδοση στους πολιτικούς εκβιασμούς των ΑΝΕΛ «τελειώνει» μια ώρα γρηγορότερα μια ήδη υπό κατάρρευση κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να διαχειρίζονται την επόμενη μέρα των εκλογών, την εκλογική τους ήττα.

Επισπεύδει τις εκλογές;
Πιστεύω ότι ο Τσίπρας δεν αντέχει όχι μόνο να εξαντλήσει την τετραετία αλλά ούτε καν έως το Μάιο του 2019 να φτάσει, που κατ’ εμέ είναι η κεντρική του επιδίωξη . Κάθε μέρα μπορεί να καταρρεύσει ο Τσίπρας και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τσίπρας και Καμμένος χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου χωρίς να είναι ήρωες και χωρίς να είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν. Το κακό με τον Τσίπρα είναι ότι με την παραμονή του κινδυνεύει η χώρα ολοένα και περισσότερο.

Παραμένει για τη ΝΔ η πρόταση δυσπιστίας ένα ρεαλιστικό πολιτικό εργαλείο μετά την διαβεβαίωση Καμμένου ότι δεν θα στηρίξει το συγκεκριμένο αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πράξουν ότι είναι αναγκαίο για να πέσει αυτή η κυβέρνηση γιατί πρόσφερε και προσφέρει δεινά στο τόπο. Πολύ δε περισσότερο είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα στο Κοινοβούλιο για να μην προχωρήσει αυτή η εθνικά επιζήμια συμφωνία. Αλίμονο εάν στηρίζαμε τη στρατηγική μας στις διαβεβαιώσεις Καμμένου. Εμείς πορευόμαστε με στόχο προσήλωσης την αποφυγή μιας εθνικής ήττας.

Υπάρχει κατ’ εσάς κίνδυνος νέου προγράμματος στήριξης, όπως υπονόησε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Όσοι αιθεροβάμονες πιστεύουν ότι με την λήξη του προγράμματος, του μνημονίου, η χώρα εισήλθε σε οικονομική σταθερότητα πλανώνται πλάνη οικτρά. Σε ένα περιβάλλον τόσο ασταθές, με την πάλαι ποτέ ισχυρή ιταλική οικονομία να κυοφορεί κινδύνους για όλη την ευρωπαϊκή ένωση ουδείς μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Επίσης στη χώρα μας, που μόλις εξήλθε της «εντατικής», και με άλυτα τα τελευταία 4 χρόνια τα βασικά θέματα της πραγματικής οικονομίας, απαιτούνται σταθερά βήματα και αποφάσεις που θα θέσουν τις βάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία της πραγματικής οικονομίας.

Συνεπώς ο Κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης, που αδυνατεί να λάβει αναπτυξιακά μέτρα και φορτώνει στο κράτος δαπάνες για ψηφοθηρικούς λόγους, ναρκοθετεί την πορεία της χώρας κάθε μέρα και περισσότερο. Η παραμονή των Τσίπρα-Καμμένου στην εξουσία αφήνει τη χώρα απροστάτευτη και μεγιστοποιεί τους κινδύνους.

 

Θεωρείτε επίκαιρη τη συζήτηση για το δίπολο «Αριστερά – Δεξιά» που συντηρείται στην επικαιρότητα και από στελέχη του κόμματος σας; Εκτιμάτε ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι η ενδεδειγμένη λύση για τα προβλήματα του τόπου;

Πιστεύω ότι η σύγκρουση Αριστεράς-Δεξιάς είναι αναχρονιστική. Υποστηρίζω τη διάκριση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε δυνάμεις μεταρρυθμιστικές και αποτελεσματικές και σε δυνάμεις συντηρητικές και λαϊκίστικες.

Προσωπικά μάχομαι το λαϊκισμό και τη συντήρηση που στην εποχή μας θέλει ένα κράτος να ηγείται της οικονομίας και ένα κόμμα να ελέγχει τους πολίτες.

Υποστηρίζω ότι το κεντρικό δίλλημα σήμερα και τα επόμενα χρόνια είναι μεταξύ χρήσιμων μεταρρυθμιστών και και επιζήμιων λαϊκιστών.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα γνήσιο κοινωνικό, λαϊκό φιλελεύθερο κόμμα το οποίο εκπροσωπεί τις δυνάμεις της μεταρρύθμισης, τις δυνάμεις του ορθού πολιτικού λόγου.

Και πράγματι μια αυτοδύναμη ΝΔ που θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες εντός και εκτός κοινοβουλίου θα είναι πολύ πιο ισχυρή κυβέρνηση από μια ΝΔ που εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με κομματικές συνεργασίες. Πιστεύω ότι για εμάς, για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη η αξιοποίηση προσώπων, ιδεών και μεθοδολογικών εργαλείων ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας και ιδεολογικής προέλευσης είναι επιδίωξη και στρατηγικός στόχος. Συνεπώς οι συνεργασίες για τη ΝΔ είναι επιδίωξη και όχι αναγκαίο κακό.
Προ ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολλές νάρκες, που αφήνει η σημερινή κυβέρνηση και θα πρέπει να αδρανοποιήσει η επόμενη». Ο τομέας της Υγείας εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία;

Η δήθεν κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο τομέα της υγείας πέτυχε οικτρά αποτελέσματα. Σας καταγράφω μόνον δύο στοιχεία που αναδεικνύουν την καθημερινότητα του πολίτη που επιζητά τις υπηρεσίες υγείας. Ετήσια μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία από το 2015 έως και σήμερα και ετήσια αύξηση των δαπανών του οικογενειακού νοικοκυριού στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Δηλαδή η ανυπαρξία τους οδηγεί καθημερινά τον Έλληνα πολίτη στον ιδιώτη γιατρό όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη βάζοντας τον να ξοδεύει περισσότερα από το ήδη ισχνό εισόδημά του.

Στην υγεία έχουμε πολλά να κάνουμε από την πρώτη ημέρα και για όλα αυτά υπάρχει και το σχέδιο, που σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει, και οι άνθρωποι που θα τα υλοποιήσουν.