https://www.youtube.com/watch?v=KUUSj8LO8zw&feature=youtu.be

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Κύριε Πρόεδρε, από την στιγμή που στην Επιτροπή γίνονται κάποιες εξαγγελίες, κάποιες προαναγγελίες, υπάρχει πάντα ενδιαφέρον. Βέβαια, για να έχουν νόημα οι εξαγγελίες και οι τοποθετήσεις, για να μπορούμε να τοποθετηθούμε όλοι με σοβαρότητα, πρέπει αυτά να τα εξετάσουμε σε βάθος, με το πως η κυβέρνηση έρχεται αυτή τη στιγμή να δει ζητήματα, προβληματικές και ελλείψεις στην πολιτική της, κάνοντας μια ανακεφαλαίωση αυτών των 4 ετών τουλάχιστον, έρχεται με μια νέα οπτική και μια νέα προσέγγιση να τα ξαναδεί. Με αυτή λοιπόν την έννοια και αφού υπάρχουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις από την μεριά της κυβέρνησης, σε σχέση με τιμολόγηση κ.λπ., είναι ζητήματα τα οποία εμείς θα τα εξετάσουμε και θα τοποθετηθούμε πολύ σύντομα, καθώς είναι ζητήματα κρίσιμα και φλέγοντα για τα θέματα της φαρμακευτικής πολιτικής, που έχουμε θέσει και σε προηγούμενη συνεδρίαση που έχουμε τοποθετηθεί.

Πρέπει να πούμε όμως το εξής, ως μια γενική τοποθέτηση, πέραν του ενδιαφέροντος των θεμάτων που τέθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση, ότι πρέπει να δούμε τελικά το φάρμακο είναι ένα πεδίο – και εγώ συμφωνώ – που πρέπει να υπάρχουν συγκλήσεις και συναινέσεις και πρέπει να είναι θετική όψη της πολιτικής. Δηλαδή, εκεί που πραγματικά μπορούμε να βρούμε την συνισταμένη των θεμάτων, που προτείνει η κάθε εταιρεία ή ο κάθε πολιτικός ξεχωριστά και να φύγουμε από την δαιμονολογία και την ευκαιρία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Απ’ ότι κατάλαβα, ο κ. Παπαδόπουλος έχει κάποιες πληροφορίες, τις οποίες θα ήθελα να μάθω και εγώ πέρα από τα ανώνυμα πρωτοσέλιδα ή τα δημοσιεύματα αυτών που επίκεινται να έρθουν. Ας εμφανιστούν οι βαρβάροι, επιτέλους και να μην είναι μόνο η αναμονή αυτό το οποίο μας διεγείρει. Αν δεν είναι αυτό όμως, ο ρόλος και της Επιτροπής μας, δηλαδή, να ρίχνει νερό στο μύλο αυτής της δαιμονολογίας και του πολιτικού κανιβαλισμού και είναι ο τόπος της συναίνεσης και το σημείο αναφοράς θετικά πάντα, σε σχέση με το πώς το φάρμακο μπορεί να συνεισφέρει σε αναπτυξιακό επίπεδο στη δημόσια υγεία και στην ορθότερη δημοσιονομική πολιτική της χώρας. Πραγματικά, μπορούμε να πούμε αρκετά πράγματα. Θα ξανατοποθετηθώ για την θεματική της Επιτροπής, γιατί είναι νομίζω ένα κεφάλαιο πολύ σημαντικό πως θα οργανώσουμε τη δουλειά μας. Αυτό το οποίο έχω να σας πω πάντως, είναι ότι και η πολιτική για την τιμολόγηση και η πολιτική για τον ανασφάλιστο συμπολίτη μας σε σχέση με το φάρμακο πάντα, και η αναπτυξιακή πολιτική μέσα από την φαρμακοβιομηχανία, πρέπει να έχει ως κύριο ζήτημα και θέμα το πώς μπορούμε να είμαστε θετικοί σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.

 

 

Το φάρμακο έχει κοινωνικό πρόσημο, πολύ σημαντικό και συμβολικό, έχει και το αναπτυξιακό του στοιχείο. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε φροντίσει να το βγάλουμε από αυτό το πεδίο, έχει γίνει θέμα, όπως είπα προηγουμένως, παραπολιτικής και είναι στη γκρίζα ζώνη.

Έχει, λοιπόν, μεγάλη αξία στο πώς θα δει η Κυβέρνηση το ζήτημα της ελάφρυνσης του ασθενούς στη δαπάνη. Επ’ αυτού, από αυτά που ακούσαμε σήμερα, δεν νομίζω ότι δίνονται απαντήσεις, όπως και στο θέμα του αναπτυξιακού ρόλου και πώς αυτός uα βοηθηθεί μέσα από κυβερνητικές, κεντρικές πολιτικές, οι οποίες θα μπορέσουν να στηρίξουν τον αναπτυξιακό ρόλο του φαρμάκου και της βιομηχανίας.

Αυτά που ακούσαμε σήμερα έχουν το ενδιαφέρον τους, είναι επιμέρους ζητήματα, τα οποία πρέπει να εξετάσουμε, έχουν τεθεί πολλές φορές στο τραπέζι, αλλά νομίζω ότι δεν δίνεται μια συνολική απάντηση και εικόνα. Περιμένουμε και το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα τεθεί στη διάθεσή μας τις επόμενες μέρες, να δούμε πώς δομεί το Υπουργείο και η Κυβέρνηση στο χώρο της υγείας, την κατανομή των κονδυλίων και τις δαπάνες και μέσα από όλα αυτά θα έχουμε την τελική μας τοποθέτηση.