Σε μία εβδομάδα που η χώρα θρηνεί τους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική, ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., Βασίλης Οικονόμου, μίλησε δίχως κραυγές στην «Α» για το «τις πταίει», υπογράμμισε τα κυβερνητικά λάθη στην οικονομία και τα εθνικά θέματα και προέβλεψε συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, όπως και όποτε γίνουν αυτές.

Κύριε Οικονόμου, με αφορμή την εθνική τραγωδία που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Αττική, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραδέχτηκε ότι το κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσει τους πολίτες. Είναι, τελικά, τόσο δύσκολο να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο κρατικός μηχανισμός;

«Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρεί και σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα μία διαφορετική στάση από ό,τι είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια από αρχηγούς κομμάτων αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έτρεξε να εκμεταλλευτεί τα όσα δραματικά και απαράδεκτα λάθη –θα προσέθετα εγώ– έγιναν για μικροκομματικά οφέλη, όπως άλλωστε έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2007. Αυτό που προέχει σήμερα, όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η επούλωση των πληγών και όχι η απόδοση ευθυνών. Προφανώς, οι ευθύνες είναι τεράστιες και οδήγησαν σ’ αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή για τα ελληνικά χρονικά με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, και μάλιστα έχουν ονοματεπώνυμο. Όμως θα έρθει η στιγμή που η Ν.Δ. θα ασκήσει το συνταγματικό της δικαίωμα, αυτού του κυβερνητικού ελέγχου. Με τρόπο ψύχραιμο, τεκμηριωμένο, μακριά από κραυγές. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ…»

 

Η κυβερνητική πλειοψηφία εστιάζει στο τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο, κάνοντας λόγο για τέλος εποχής. Όντως μπαίνει η χώρα σε περίοδο κανονικότητας;

«Στη μόνη περίοδο, στην οποία μπαίνει η χώρα, είναι η περίοδος που σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Τσίπρα. Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν το τι πραγματικά συμβαίνει.

»Τον Αύγουστο τελειώνει το τελευταίο αχρείαστο πρόγραμμα που υπεγράφη με αποκλειστική ευθύνη των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, διότι η χώρα έπρεπε να πληρώσει πολύ ακριβά τις ομολογημένες αυταπάτες τους, που εξελίχθηκαν σε πολιτικές απάτες. Μαζί με το πρόγραμμα, τον Αύγουστο τελειώνει και η κοινοτική χρηματοδότηση. Το τεράστιο πρόβλημα λοιπόν για την Ελλάδα είναι ότι από τον Αύγουστο και μετά αρχίζει ένα νέο άτυπο τέταρτο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση. Προσέξτε τι τελικά “κατάφεραν” στην κυβέρνηση: Εκεί που έλεγαν ότι θέλουν χρηματοδότηση χωρίς μνημόνιο, κατόρθωσαν να φορτώσουν τη χώρα και με ένα ακόμη μνημόνιο χωρίς χρήματα. Δυστυχώς όμως εμπαίζουν τους πολίτες, όπως έκαναν και τα τελευταία χρόνια. Τώρα όμως θέτουν σε ομηρία και χιλιάδες συνταξιούχους. Γιατί για παράδειγμα αν δεν θέλουν να το ονομάσουν μνημόνιο, ας πουν στον ελληνικό λαό γιατί υπέγραψαν τη νέα μείωση συντάξεων για το 2019, τη νέα μείωση του αφορολόγητου από το 2020 και μέτρα συνολικού ύψους 5,2 δισ. για την επόμενη περίοδο με πλεονάσματα μάλιστα 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060;»

 

Υπάρχει μία κυρίαρχη αίσθηση ότι τον Μάιο του 2019 θα κληθούμε να ψηφίσουμε και σε εθνικές κάλπες. Πιστεύετε ότι έχουμε μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο;

«Είναι προφανές πια ότι στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου είναι να παραμείνει στην καρέκλα όσο το δυνατόν περισσότερο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της διακυβέρνησής τους στη χώρα. Αυτό που φαίνεται μάλιστα από τις δηλώσεις τους είναι ότι κεντρικός στόχος είναι το καταστροφικό σενάριο των τετραπλών εκλογών τον επόμενο Μάιο. Θα επιδιώξουν να προκαλέσουν σύγχυση, θέλοντας να μετριάσουν το μέγεθος της λαϊκής οργής. Μάταιος ο κόπος τους, μιας και θα χάσουν σε όλες τις κάλπες και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, όπως και όποτε και αν αυτές τις κάνουν.

»Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε μία μεγάλη αλήθεια: H περίπτωση τετραπλών εκλογών θα είναι προβληματική για τη χώρα. Θα ανακοινώνονται ταυτοχρόνως υποψήφιοι ευρωβουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές, υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, δημιουργώντας σύγχυση στους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι μόνον ανεύθυνος, αλλά και επικίνδυνος για τη χώρα. Αλλά ας μην έχει καμία αμφιβολία ο σημερινός ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου. Θα συντριβεί σε όσες κάλπες και αν στήσει».

 

Θα ήθελα ένα συνολικό σχόλιο για όσα εξελίσσονται στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, μιας και, εκτός από τη συμφωνία των Πρεσπών, άνοιξε η βεντάλια στο Αλβανικό και προέκυψε και η εμπλοκή στις ελληνορωσικές σχέσεις…

«Κοιτάξτε, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνορωσικές σχέσεις. Εάν πράγματι υπήρξε παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, η Ελληνική Δημοκρατία όφειλε να αντιδράσει με αποτελεσματικότητα και με αποφασιστικότητα.

»Προσέξτε όμως, η κυβέρνηση οφείλει να λειτουργεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και μακάρι να έχει αντιληφθεί την ανάγκη αυτή. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου κάνει λάθος εάν νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Υπάρχει μια προσπάθεια σύνδεσης αυτής της υπόθεσης με τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που υπάρχουν από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι τουλάχιστον κωμικό να επιχειρείται από κυβερνητικούς παράγοντες να αποδοθεί στη δράση των Ρώσων διπλωματών η καθολική αποδοκιμασία της συμφωνίας που υπέγραψαν οι Τσίπρας και Ζάεφ. Ακόμη πιο φαιδρό είναι να ισχυρίζονται ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που μετείχαν και μετέχουν στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν τάχα υποκινηθεί ή και… πληρωθεί από σκοτεινά ρωσικά συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει»

Γιατί να εμπιστευτεί ο κόσμος τη Ν.Δ.; Υπάρχουν περιθώρια για αναπτυξιακή πολιτική και ανάταξη της μεσαίας τάξης;

«Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγουν συνειδητά την οδό του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων. Άλλωστε είδαμε το αποτέλεσμα που είχε στη χώρα το κρεσέντο πολιτικού αριβισμού από τον κ. Τσίπρα και τον συγκυβερνήτη του κ. Καμμένο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Προφανώς και υπάρχουν περιθώρια για αναπτυξιακή πολιτική, αλλά και για ανάταξη όχι μόνο της μεσαίας τάξης αλλά ολόκληρης της χώρας. Αρκεί να υιοθετηθεί ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων από μία κυβέρνηση που πιστεύει σε αυτόν και θα φέρει τη σφραγίδα των αναγκαίων αλλαγών. Αυτό που αναμφίβολα έχει ανάγκη η χώρα είναι μία επίθεση πολιτικής αξιοπιστίας, όπως την ονόμασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία θα κάνει και τους εταίρους μας να πιστέψουν στην Ελλάδα. Η Ν.Δ. λέει ναι στους δημοσιονομικούς στόχους αλλά από έναν διαφορετικό δρόμο με μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα».