ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθ. Πρωτ. 4755
Ημερομ. Κατάθεσης 27.03.17

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα: Ένα χρόνο περιμένουν στην Λευκάδα να λειτουργήσει το Νέο Νοσοκομείο!!

Κύριε Υπουργέ,

Το παλαιό Νοσοκομείο Λευκάδας αποτελεί πλέον παραφωνία σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της σύγχρονης, κοσμοπολίτικης Λευκάδας. Δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ούτε των κατοίκων του νησιού, αλλά ούτε και ενός τόσο δημοφιλούς τουριστικού προορισμού. Δεν θα αναφερθούμε καν στις αποσαθρωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Με αυξανόμενη όμως ανησυχία θα σταθούμε στις ελλείψεις που καταγράψαμε σε ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα στο ιατρικό προσωπικό, μετά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Νοσοκομείο της Λευκάδας (09-03-2018). Οι ελλείψεις που διαπιστώσαμε στην Πνευμονολογική και την Οφθαλμολογική είναι μεγάλες. Αποκαρδιωτικό είναι επίσης το γεγονός ότι, ενώ προβλέπεται, δεν υπάρχει Ψυχίατρος. Επίσης δεν υπάρχει κανένας Οδοντίατρος ενώ προβλέπονται δύο. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στους ειδικευόμενους – ζήτημα να υπάρχουν τρεις σε όλες τις ειδικότητες. Το νοσηλευτικό αλλά και το διοικητικό προσωπικό βρίσκονται στο 70-75% των οργανικών θέσεων, αλλά, ιδίως το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλου μέσου όρου ηλικίας και ιδιαίτερα καταπονημένο. Η πληρότητα των κλινών είναι περίπου 40% (το 2014 βρισκόταν κοντά στο 50%), πολύ κάτω από τον μέσο αποδεκτό όρο.

Tην λύτρωση από αυτή την τραγική κατάσταση που περιγράφουμε, περιμένουν εναγωνίως οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Λευκάδας τουλάχιστον ένα χρόνο τώρα σύμφωνα με τις πομπώδεις εξαγγελίες της διοίκησης για το Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Η επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο Νέο Νοσοκομείο μας επεφύλαξε αντικρουόμενα συναισθήματα: Από την μία θετική εντύπωση για τις σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και από την άλλη αλγεινή εντύπωση και οδυνηρή έκπληξη για την τεράστια καθυστέρηση στην ανάδειξη και εκμετάλλευση αυτού του νοσοκομείου-κοσμήματος προς όφελος των πολιτών και των επισκεπτών της Λευκάδας. Όπως μας μετέφεραν οι κάτοικοι του νησιού τους εμπαίζετε εδώ και ένα χρόνο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην ανικανότητα που χαρακτηρίζει την Διοίκηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και το λέμε αυτό γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι καθυστερείτε την λειτουργία του Νοσοκομείου και παίζετε με την υγεία των πολιτών για να έχετε την ευκαιρία αργότερα για προεκλογικού τύπου εγκαίνια.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

  1. Πότε σκοπεύετε να λειτουργήσετε το Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη για πλήρη στελέχωση του Νέου Νοσοκομείου Λευκάδας ή σκοπεύετε να το καταδικάσετε και αυτό σε χρόνια υπολειτουργία; Θα στελεχώσετε την ΜΕΘ και γενικότερα το νέο νοσοκομείο με επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό; Ποιο είναι το οργανόγραμμα του νέου νοσοκομείου;
  3. Υπάρχει πρόβλεψη για την αναβάθμιση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νέο νοσοκομείο με την προμήθεια 15 νέων σύγχρονης τεχνολογίας μηχανημάτων και τη σχετική διαμόρφωση των χώρων αιμοκάθαρσης; Έχετε προβλέψει την επαρκή στελέχωση της Μονάδας, προκειμένου να βγαίνουν οι βάρδιες;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ

ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ