ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δήλωση της κυρίας Ιορδανίδου στις 15/2 του 2018. Στη Λέσβο, κατά την επίσκεψή της, δήλωσε, ότι η αίσθηση του να βλέπεις από κοντά αυτό που προσπαθείς να διοικήσεις από απόσταση, βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Θα συμφωνήσω με αυτήν τη δήλωση. Είναι μια ώριμη δήλωση και μια δήλωση, η οποία δείχνει, ότι κάποιος που διοικεί μπορεί να έχει μια επαφή με την πραγματικότητα, όσο σκληρή και να είναι αυτή.

Συνιστώ μάλιστα και στις Διοικήτριες των Υ.ΠΕ. και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να ακολουθήσουν αυτήν την πεποίθηση που διατυπώνει η κυρία Ιορδανίδου. Δηλαδή, να επισκεφθούν από κοντά τις Μονάδες Υγείας στη χώρα.

Ο Τομέας Υγείας της Ν.Δ.- δηλαδή εγώ ως επικεφαλής και ο Ιάσων ο Φωτήλας που είμαστε μαζί- έχουμε πραγματικά ξεκινήσει ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε επισκεφθεί 62 δημόσια νοσοκομεία κατά τους τελευταίους 16 μήνες και 45 Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας. Πραγματικά και στις δύο ΥΠΕ έχουμε επισκεφθεί αρκετές Μονάδες, όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, αρκετά Κέντρα Υγείας, έχουμε επισκεφθεί τη Σάμο και την Ικαρία, έχουμε επισκεφθεί και μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής που αφορούν την 2<sup>η</sup> ΥΠΕ, άρα λοιπόν έχουμε μια εικόνα και εμείς ως Τομέας Υγείας της Ν.Δ., των πραγματικών προβλημάτων και όχι αυτά που μεταδίδουν οι κομματικοί ινστρούκτορες, αυτοί οι οποίοι θέλουν να είναι ευχάριστοι στις ηγεσίες και στις διοικήσεις ή ακόμα και μια διοίκηση η οποία πρέπει να παρουσιάσει τα πράγματα όπως αυτή πιστεύει και νομίζει. Η αλήθεια και η πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές, είναι τόσο σκληρή και τόσο αδυσώπητη που δεν μπορεί να την προσπεράσεις.

Έρχομαι, λοιπόν, επί των θεμάτων αυτών, των οποίων έθεσαν και οι δύο διοικήτριες.

Ξεκινάω από την κυρία Ιορδανίδου και τη Λέσβο, όπου ήταν και η τελευταία της επίσκεψη. Η Λέσβος είναι μία ενδεικτική περιοχή των μεγάλων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει το Σύστημα Υγείας. Δεν θα ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, έχουμε τοποθετηθεί στη Βουλή, τοποθετούμαστε σε όλη την Ελλάδα για το θέμα των ΤΟΜΥ και πώς λειτουργούν σαν πρωτοβάθμια Υγεία. Κάναμε και χθες μια δήλωση απαντώντας στο βίντεο του κ. Τσίπρα, θεωρούμε ότι είναι μια τραγική σύλληψη και είναι λάθος η προσέγγιση από τη μεριά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Δομές κρατικές επί κρατικών Δομών των Κέντρων Υγείας. Στην Λέσβο δε, δηλαδή στην Μυτιλήνη, είναι φανερό ότι τα ΤΟΜΥ δεν χαίρουν της εκτιμήσεως του ιατρικού κόσμου- σημειώνω ότι ένας γιατρός σε ολόκληρη τη Μυτιλήνη δήλωσε για τα ΤΟΜΥ και κανένας δεν δήλωσε για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ. Η ιατρική κοινότητα, συνολικά στη χώρα, έχει γυρίσει την πλάτη και η Λέσβος είναι μια ενδεικτική περίπτωση πλήρους απαξίωσης αυτού του θεσμού.

Διάβασα με προσοχή τη δήλωση της κυρίας Ιορδανίδου, ότι μπορεί η σύσταση στις ΤΟΜΥ να γίνουν με μετακίνηση γιατρών από ένα περιφερειακό ιατρείο ή ένα Κέντρο Υγείας ή ένα ΠΕΔΥ. Καλά τα λέει η κυρία, γιατί προσπαθεί εκ των πραγμάτων να «τετραγωνίσει τον κύκλο», δηλαδή να διαμορφώσει Μονάδες που δεν μπορούν να υπάρξουν, διαλύοντας ήδη υπάρχουσες Μονάδες. Είναι η μεγάλη μας αντίθεση και είμαστε αρνητικοί πλήρως στην διάλυση των Κέντρων Υγείας, που αυτή τη στιγμή σημειώνεται σε όλη την Ελλάδα, με το «έτσι θέλω» να στηθούν ΤΟΜΥ, τα οποία φυσικά ούτε τον προγραμματισμό τους έχει πιάσει το Υπουργείο- είχε πει 239 μέχρι το τέλος του 2017, 20 ή 30 έχει ετοιμάσει- αλλά τέλος πάντων και αυτά θνησιγενή είναι.

Στην Ικαρία, στη Σάμο, στην περιοχή των Κυθήρων και της Καλύμνου θα αναφέρω ενδεικτικά, ότι για τα νοσοκομεία δεν άκουσα ένα σχόλιο από την κυρία Περιφερειάρχη. Πραγματικά, με τις πληρότητες του 30% τι φταίει, μόνο η υποστελέχωση, μόνο οι ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό; Έχει προσεγγίσει- γιατί απ’ ό,τι είδα δεν το σχολίασε- καθόλου αυτά τα δεδομένα, και τι θα γίνει με τα ζητήματα της χαμηλής πληρότητας νοσοκομείων, για τα οποία πρέπει να μας δώσει την αντίληψη της για το πώς θα τα αντιμετωπίσει;

Βέβαια, εμείς έχουμε καταθέσει την πρότασή μας περί «σπασίματος» των Υγειονομικών Περιφερειών ανά Διοικητική Περιφέρεια. Δηλαδή για μας, η 2<sup>η</sup> Υγειονομική Περιφέρεια είναι μια τεράστια Περιφέρεια, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και των νησιών, αλλά και της Αττικής που την αφορούν. Εμείς ως νέα διακυβέρνηση, θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο των Υγειονομικών Περιφερειών ανά Διοικητική Περιφέρεια, δηλαδή 13 Υγειονομικές Περιφέρειες. Δεν θέλω να κάνω περαιτέρω σχόλια, έχουμε κάνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στη Βουλή, επίκαιρη ερώτηση είχαμε τις προάλλες με τον κ.Πολάκη και συζητήσαμε για παράδειγμα για το «Αττικό». Έχει 150 ράντζα- είχαμε καταγγελία προχθές- το «Αττικό», το κόσμημα της Δυτικής Αττικής έχει 150ράντζα στην εφημερία του ή τα προβλήματα του «Μεταξά», που το επισκεφθήκαμε με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, τον κ. Μητσοτάκη.

Για την Κρήτη, η περίπτωση των Χανίων είναι ενδεικτική για μας. Δεν το λέω για την εκλογική περιφέρεια του αγαπητού κύριου Πολάκη, ο οποίος την φροντίζει, αλλά την φροντίζει με λάθος τρόπο όμως.

Κοιτάξτε να δείτε, επισκεφθήκαμε τα Χανιά, ήταν από τις πρώτες περιοχές που επισκεφτήκαμε η Κρήτη και φτιάχτηκε το κέντρο υγείας αστικού τύπου, που το έφτιαξε ο δήμος.

Παραδίπλα το ΠΕΔΥ, μία μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας αξιόλογη, ούτε στα χιλιόμετρο, και θα έχουμε και δύο ΤΟΜΥ, τα οποία τα φτιάξετε. Τι τεράστια σπατάλη σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές για την χώρα μας;

Αντί να φτιάξετε το κέντρο υγείας αστικού τύπου και αν χρειαστεί να το κάνεις έτσι είτε να το κάνεις χρονιών πασχόντων, μια δομή η οποία να έχει αποτέλεσμα. Αφού έχεις ήδη τη δομή και μπορείς να φτιάξεις μια δομή πρωτοβάθμιας υγείας που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, κάθεσαι και στήνεις δύο ΤΟΜΥ, τα οποία είναι τώρα η δυνατότητα να διορίσουμε κάποιους κομματικούς μας φίλους. Είμαστε τελείως αντίθετοι με αυτή την ιστορία.

Το κέντρο υγείας του αστικού τύπου, που είναι το παλιό νοσοκομείο που έφτιαξε ο δήμος και σας το παρέδωσε, θα είναι το κέντρο υγείας αστικού τύπου; Σας βάζω εγώ τα ερωτήματα και τα θέματα, τα οποία πραγματικά θέλουν απαντήσεις.

Γιατί αν υπάρχει κέντρο υγείας αστικού τύπου δίπλα στο ΠΕΔΥ, γιατί τότε εσείς εγκρίνετε; Για να είστε εσείς εντάξει, στην κομματική λογική που έχετε διοριστεί, θα κάνετε ότι σας πει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά όμως δεν πρέπει εσείς να πείτε ότι δεν χρειάζεται να ρίξω το βάρος μου στις ΤΟΜΥ και να φτιάξω το κέντρο υγείας μια πολύ δυνατή μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας;

Είπατε, το περάσατε στα γρήγορα, οι ελλείψεις, εντάξει, λίγες, λίγες στον Άγιο Νικόλαο.Στον Άγιο Νικόλαο, στα 468 άτομα του οργανογράμματος, είναι 245. Ακόμα και να βάλω και τους επικουρικούς και αυτούς του ΟΑΕΔ, που προφανώς τα θεωρείτε προσλήψεις και τα θεωρείται κάλυψη των αναγκών, και εμείς δεν τα θεωρούμε ότι μπορούν να γίνουν έτσι, αλλά μόνο με μόνιμες προσλήψεις. Παραλάβανε 200 επικουρικούς τον Δεκέμβριο του 2014 και έχουμε 2.100 επικουρικούς.

Άρα, λοιπόν, κυρία διοικήτρια, μπορείτε να λέτε ότι είμαστε καλά όταν έχετε νοσοκομείο υπό την διοίκηση σας που έχει τη χειρότερη πληρότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Δηλαδή το 52%, 60% θα σου βγουν, να βάλω και με τους προσωρινούς. Ή στο Παχνί, δηλαδή το πανεπιστημιακό, έχουμε εδώ πέρα την εικόνα 600 κενών οργανικών θέσεων;

Προσέξτε, διετία 2016-2017, 11 μόνιμοι και φύγανε 30. Τώρα, θα μου πει ο κύριος Πολάκης και ο κύριος Ξανθός ότι πήραμε επικουρικούς και τα λοιπά. Εγώ λέω για τις μόνιμες θέσεις. Και διαβάζω τη μελέτη και την ανάλυση ότι υπάρχουν 3.000 ασθενείς στη λίστα για τα χειρουργεία, με αναμονή τεσσάρων και πέντε μηνών.

Λοιπόν, δεν μιλάω ούτε για την υποχρηματοδότηση και τα λοιπά. Με 350 εκατ. λιγότερα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, ποιος έχει μούτρα να μιλάει δεν ξέρω. Όμως, εμείς, επειδή έχουμε μούτρα να μιλάμε και πραγματικά σας καλώ να επισκεφτείτε και εσείς τα νοσοκομεία της περιφέρειας και του κέντρου.

Σας παρακαλώ πολύ κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αφήσετε αυτές τις υποδείξεις για να μην πούμε καμία βαριά κουβέντα και σας παρακαλώ πολύ να μην κάνετε τέτοιες υποδείξεις.

Κλείνω, λέγοντας τα εξής. Η Ν.Δ., λοιπόν, επειδή οι θέσεις είναι πολιτικές και με πολιτικά κριτήρια έχουν τοποθετηθεί τα στελέχη, είναι αρνητική για την ανανέωση της θητεία σας. Δηλαδή θα δώσουμε αρνητική ψήφο, διότι θεωρούμε, ότι είτε μιλάμε για την Κρήτη, είτε μιλάμε για τα νησιά, είτε μιλάμε για την Αττική, η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι τραγική διά γυμνού οφθαλμού και όποιος επισκέπτεται τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδος, τραβάει τα μαλλιά του σε πολλές περιπτώσεις. Βέβαια και όποιος δεν τα επισκέπτεται, μιλώντας με τους συγγενείς και τους φίλους του που είχαν την ατυχεί συγκυρία να επισκεφθούν ένα νοσοκομείο, καταλαβαίνουν πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Υγεία επί ημερών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ..

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Οικονόμου.