Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης κατέθεσε ο Βασίλης Οικονόμου σχετικά με την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον κλάδο των δικηγόρων που έχει πληγεί από την πανδημία.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση.

Κύριοι Υπουργοί,

Προ τριμήνου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid 19), τα δικαστήρια της χώρας μας, διέκοψαν τις δραστηριότητες τους. Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όλα τα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια θα επαναλειτουργήσουν από 01.06.2020 και η πλήρης λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων προβλέπεται για τις 22.06.2020. Όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό, ο δικηγορικός κλάδος πλήττεται οικονομικά, στερούμενος κάθε εισόδημα του. Μέχρι στιγμής έχετε καταβάλει το επίδομα των 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο.

Εν συνεχεία, το δικηγορικό σώμα αναμένει την  χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο, ύψους 800 ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά λόγω της παύσης της επαγγελματικής δραστηριότητας τους. Θα ήταν σημαντικό και κρίσιμο να λυθεί η εκκρεμότητα αυτή για έναν κλάδο που δοκιμάστηκε, όσο λίγοι κατά την τρίμηνη περίοδο της πανδημίας.

Κατόπιν αυτών, ερωτάστε:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα Υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ στους δικηγόρους της Χώρας, λόγω της παύσης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid 19), για τον μήνα Μάιο;