Συνέντευξη στο ethnos.gr και τον Κώστα Ασημακόπουλο παραχώρησε ο Βασίλης Οικονόμου αναλύοντας την απόφαση του να εμπλακεί στα κοινά του ελληνικού κλασικού αθλητισμού και απαντά στο ερώτημα για το εάν θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε:

Ο κύβος ερρίφθη για την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για τη διεκδίκηση των διοικήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες. Οι εκλογές θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο με όλες τις νέες μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθεί όπως το μητρώο των σωματείων, τα ηλικιακά όρια παραγόντων και οι θητείες. Η ναυαρχίδα των αθλητικών ομοσπονδιών είναι ο ΣΕΓΑΣ και μετά την απόφαση του Κώστα Παναγόπουλου να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα η προεκλογική περίοδος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ένα από τα ονόματα που έχουν συζητηθεί για υποψήφιος πρόεδρος είναι ο βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Ανατολικής Αττικής Βασίλης Οικονόμου. Τι πραγματικά συμβαίνει; Θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος; Σε ποιο βαθμό θα εμπλακεί στα κοινά και ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει;

Γιατί είναι σημαντικός ο νέος αθλητικός νόμος

Ο Βασίλης Οικονόμου στην κοινοβουλευτική του παρουσία κατά την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου πρωτοστάτησε στην υποστήριξή του, υπογραμμίζοντας ότι διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για τα αθλητικά δρώμενα την χώρας: «Ο νέος νόμος για την “Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων» είναι πρότυπο καλής νομοθέτησης γιατί διασφαλίζει βασικές αρχές της όπως η καταλληλότητα, η αναγκαιότητα, η εύλογη σχέση μέσου και σκοπού, η απλότητα και η σαφήνεια του περιεχομένου των ρυθμίσεων, αλλά πρωτίστως η δημοκρατική νομιμοποίηση και η ασφάλεια δικαίου .Είναι ένας νόμος που αλλάζει ριζικά τον ελληνικό αθλητισμό, διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για τα αθλητικά δρώμενα την χώρας».

«Διαρκή ανανέωση προσώπων»

Σχετικά με τα άρθρα του νέου νόμου που αναθεωρούν ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό είπε: «Με τον νέο αθλητικό νόμο αναβαθμίζεται ο ρόλος του αθλητή του ολυμπιακού και του παραολυμπιακού αθλητισμού. Για πρώτη φορά θα έχουν δικαίωμα ψήφου στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών, οι αθλητές ενώ οι προπονητές θα μπορούν να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε διοικητικό συμβούλιο. Το ηλικιακό όριο συμμετοχής στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών ορίζεται στα 70 έτη, το όριο των τριών θητειών και η παροχή του δικαιώματος ψήφου στις αρχαιρεσίες στα μέλη των νόμιμων και ενεργών αθλητικών σωματείων που θα συμπεριλαμβάνονται στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού βάζει τέλος στα σωματεία-σφραγίδες και εξασφαλίζει την διαρκή ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες. Οι κλειστές και επτασφράγιστες πόρτες ειδικά των «μεγάλων» ομοσπονδιών, όπως του ΣΕΓΑΣ, ανοίγουν στην κοινωνία».

«Εξεχουσες προσωπικότητες του στίβου»

Οι εκλογές στο ΣΕΓΑΣ θα γίνουν σε μία κρίσιμη περίοδο μετά τις επιπτώσεις της ματαίωσης του Κλασσικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ενώ σχετικά με την Κίνηση «Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού» είπε: «Κατ’ αρχάς η Κίνηση για την «Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού» θα συμμετέχει στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου, Μελών του Δ.Σ.  και την εκπροσώπηση στην Ε.Ο.Ε, του ΣΕΓΑΣ . Η Κίνηση δημιουργήθηκε με την συμμετοχή δεκάδων αθλητών, προπονητών, φίλων του στίβου και ανθρώπων που έχουν δώσει τη ζωή τους στον ελληνικό αθλητισμό. Εκφράζει όλες τις τάσεις του Κλασικού Αθλητισμού, ιδρύθηκε τον Μάιο του 2020 και έχει ως στόχο  την ανάληψη της ηγεσίας στον ΣΕΓΑΣ για την ριζική του αναδιάρθρωση και αναβάθμιση. Στην Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν διακεκριμένα μέλη της οικογένειας του στίβου, κορυφαίοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας. Είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος που συμμετέχω και θα βάλω τα δυνατά μου για την επίτευξη των εκλογικών μας στόχων και της αναμόρφωσης του ΣΕΓΑΣ».

«Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος»

Το κύριο ερώτημα είναι εάν τελικά θα είναι υποψήφιος πρόεδρος απάντησε: «Φυσικά και όχι. Μια υποψηφιότητά μου θα έδινε ανούσιες μεν χρήσιμες δε αφορμές σε πολλούς υπερασπιστές της ακινησίας τόσων ετών να συκοφαντήσουν τις προθέσεις και τις ιδέες των υπολοίπων της Αναγέννησης, όχι μόνον όσων συμμετέχουν σε αυτήν αλλά και όσων ταυτίζονται με τις προτάσεις μας και θα μας υποστηρίξουν στις εκλογές. Ότι θα μπορούσα να προσφέρω από τη θέση του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ μπορώ να το πετύχω και με την συμμετοχή μου. Θα είμαι παρών με όλες μου τις δυνάμεις για να τα αλλάξουμε όλα στο ΣΕΓΑΣ χωρίς καρέκλες και οφίτσια. Από την άλλη πλευρά όταν ανακοινώσουμε τις υποψηφιότητες μας θα εκπλαγείτε θετικά».

Ο «Δωδεκάλογος» των μεταρρυθμίσεων

 Ο «Δωδεκάλογος» αποτελεί και τον άξονα των προτεραιοτήτων της Κίνησης «Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού» και ο Βασίλης Οικονόμου οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό:  «Η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού αθλητικού προγράμματος μας για τη μετάβαση του ελληνικού στίβου σε μια νέα εποχή, όπως παρουσιάστηκε μέσα από την Διακήρυξη μας και τον «Δωδεκάλογο» αποτελεί δέσμευση, καθώς ο μεγάλος στόχος της «Αναγέννησης» είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας και ανάπτυξης των αθλητών, των προπονητών και των σωματείων. Η αξιολόγηση και η αξιοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτες θέσεις και αρχές μας. Οι αθλητές είναι οι πρωταγωνιστές στους οποίους θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες. Οι προπονητές είναι οι άοκνοι καθοδηγητές αυτής της προσπάθειας. Τα σωματεία αποτελούν το πρωτογενές κύτταρο κάθε αθλητικής δράσης».

«Ο στίβος μας ενώνει»

Τέλος ο Βασίλης Οικονόμου τόνισε πως ο στίβος πρέπει να μας ενώνει και όχι να διχάζει τον κόσμο του ελληνικού κλασικού αθλητισμού: «Θέλουμε την εξωστρέφεια και την δημιουργία ενός μαζικού αθλητικού κινήματος στην  νεολαία και στην κοινωνία και για αυτό προτείναμε την διεκδίκηση των Πανευρωπαϊκών  Αγώνων Στίβου του 2028 στην Θεσσαλονίκη. Αλλά για να τα πετύχουμε χρειάζεται η συμμετοχή όλων στην εκλογική διαδικασία, η ενότητα πάνω από μικροπολιτικές και προσωπικά συμφέροντα και κυρίως η αλλαγή σε πρόσωπα. Ο ελληνικός στίβος μπορεί να πρωταγωνιστεί όταν η ελληνική κοινωνία τον αγκαλιάσει και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει σχέδιο στην οργάνωση, διαφάνεια στις αποφάσεις, ποιότητα και ασφάλεια στην προετοιμασία και αγωνιστικά αποτελέσματα. Ο στίβος μας ενώνει».