Με συνέπεια και αποφασιστικότητα θα είμαι συνέχεια κοντά στους επαγγελματίες που δοκιμάζονται τον τελευταίο χρόνο από την πανδημία. Με γνώμονα τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίσει ο συγκεκριμένος κλάδος κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης με θέμα «Μέτρα ενίσχυσης του κλάδου εστίασης εξαιτίας της πανδημίας και των απαγορευτικών μέτρων» 

Με αφορμή την ερώτηση αυτή ο υπουργός ανακοίνωσε, από την Βουλή, τον σχεδιασμό νέου προγράμματος ΕΣΠΑ που θα είναι εστιασμένο στην εστίαση, με στόχο την περαιτέρω στήριξη του κλάδου ενόψει της επαναλειτουργίας του, η οποία όπως είπε «πλησιάζει».

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτηση έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, 

Μετά από ένα χρόνο σχεδόν με κλειστά τα καταστήματα της εστίασης και μεσούσης του τρίτου κύματος της πανδημίας COVID 19, όπου δεν προβλέπεται άμεσα η πιθανότητα επανεκκίνησης της λειτουργίας αυτών, θεωρείται σκόπιμο να συζητηθεί το πλαίσιο στήριξης των επαγγελματιών αναφορικά με τα μέτρα στήριξης τους  σήμερα και για τα μέτρα ενίσχυσης τους  στην μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους περίοδο.

O κλάδος των εστιατόρων αλλά και ο κλάδος των ιδιοκτητών Κτημάτων και Αιθουσών Δεξιώσεων έχει πληγεί αναμφίβολα περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο συμπαρασύροντας στην καταστροφή και μια σειρά από άλλα συναφή με αυτούς επαγγέλματα όπως προμηθευτές catering, μάγειρες, σερβιτόροι, μουσικοί , διακοσμητές , φωτογράφοι. 

Εν όψει δε της  προοπτικής για ολικό απαγορευτικό που υπάρχει στο προσκήνιο θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τις αδικίες που έχουν διαπιστωθεί στον τρόπο ενίσχυσης των ιδιοκτητών τέτοιων επιχειρήσεως αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να συζητηθούν για την μετά απαγορευτικού εποχή 

Ειδικότερα θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η:

  1. Ανάγκη για επιδότηση ενοικίου για τους μήνες που είναι κλειστά σε ποσοστό 80%
  2. Ύπαρξη ανώτατου ορίου επιδότησης μέσω της επιστρεπτέας ( και εάν είναι δυνατόν μη επιστρεπτέας ) προκαταβολής ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων
  3. Υλοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τον κλάδο της εστίασης
  4.  Απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για την περίοδο 2020-2021 
  5. Πρόβλεψη για αναστολή ή ρύθμιση σε 120 δόσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2020-2021 και σήμερα τελούν σε αναστολή μετά την άρση του απαγορευτικού . 
  6. Ύπαρξη μιας πιλοτικής προαναγγελίας για άνοιγμα της εστίας μετά το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους βάση συγκεκριμένου πλαισίου τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει από τώρα να σχεδιαστούν και να είναι γνωστές στους πληττόμενους επιχειρηματίες ώστε να μπορέσουν σταδιακά να σχεδιάσουν την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων τους. 

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε 

  1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα  της χώρα μας;».