Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, ο Βασίλης Οικονόμου μιλάει στο «Παρασκήνιο» για τη λαϊκή Δεξιά, μας λέει πως όταν οι άλλοι έφευγαν από τη ΝΔ εκείνος πήγε, ενώ προτρέπει τα Πασοκογενή στελέχη της να μη γίνουν πολιτικοί γενίτσαροι.

Το άνοιγμα του τουρισμού και της αγοράς δίνει την αίσθηση της επιστροφής στην κανονικότητα. Είστε αισιόδοξος για τις εξελίξεις στη χώρα, όσον αφορά το τέλος της πανδημίας;

Οφείλω στον ρόλο που επιτελώ, όχι μόνο να αισιοδοξώ, αλλά και να βάζω τα δυνατά μου για να επιβεβαιώνονται οι θετικές προβλέψεις, οι αισιόδοξες προοπτικές, οι ευκαιρίες –εάν θέλετε– για τη χώρα και τους πολίτες. Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες μέσα από την αντιμετώπιση της πανδημίας βγαίνουμε πιο δυνατοί. Φυσικά με απώλειες, πρωτίστως σε ανθρώπινες ζωές, φυσικά πληγωμένοι αλλά και κερδισμένοι σε σημαντικές πτυχές της κοινωνικής και της πολιτικής μας ζωής.

Δηλαδή ποιο θεωρείτε πως είναι το όφελος από αυτήν τη μεγάλη περιπέτεια;

Σε κοινωνικό επίπεδο αναδείξαμε και ξαναθυμηθήκαμε την αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό, τη δύναμη της ψυχής μας και, κυρίως, το ελληνικό φιλότιμο. Οδηγός πάντα σε δύσκολες ώρες όλες αυτές οι αξίες που μας χαρακτηρίζουν ως λαό, ως φυλή. Αλλά και την ατομική ευθύνη αναλάβαμε. Δεν συμφωνώ με τις υπερβολές ορισμένων ΜΜΕ ή συναδέλφων μου για τη μεγεθυμένη παρουσία ορισμένων αρνητών ή νέων που μαζεύονται στις πλατείες τώρα, ένα έτος μετά, λόγω της κόπωσής που υπάρχει. Πιστεύω ότι η ανταπόκριση της κοινωνίας μας ήταν και παραμένει συντριπτικά θετική και πειθαρχημένη.

Είπατε, όμως, ότι και σε δημόσιο επίπεδο βγήκαμε κερδισμένοι. Γιατί;

Ρωτάτε γιατί, ας θυμηθούμε όλοι πότε πριν –ή πριν από πόσα χρόνια– η Ελλάδα είχε προβληθεί ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο θετικά, ως καλή είδηση και παράδειγμα προς μίμηση. Ο τρόπος της αντιμετώπισης της κρίσης σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνική ανταπόκριση, έναντι των μέτρων και της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, διαφημίζει τη χώρα εδώ και μήνες. Και αυτό δεν είναι μια επιτυχία μόνον των πολιτών αλλά και του πρωθυπουργού και όλων όσοι συνέβαλαν στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της κρίσης που επέφερε η πανδημία.

Βέβαια, η ελληνική κοινωνία, η πραγματική οικονομία, πληγώθηκε πολύ και το λιανεμπόριο πλήρωσε βαρύτατο τίμημα, δεν συμφωνείτε;

Φυσικά πληγώθηκε βαθιά. Η πανδημία και οι οικονομικές της επιπτώσεις δοκίμασαν τις αντοχές όλων μας. Κατ’ αρχάς όλων των πολιτών και, κυρίως, των αδυνάμων και των κλάδων που υποχρεώθηκαν σε αργία. Επαγγελματίες και έμποροι, εμποροϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης έζησαν έναν ολόκληρο χρόνο με επιδόματα. Εμπορεύματα και πρώτες ύλες έμειναν στα ράφια και υγιείς επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι υπέφεραν.

Θεωρείτε πως η κυβέρνηση έλαβε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας;

Η κυβέρνηση, ομολογουμένως, έλαβε μέτρα. Ο πρωθυπουργός πραγματικά συντόνισε την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά και των οικονομικών της επιπτώσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όχι συγκρίνοντας το ελλαδικό μόνο κυβερνητικό παρελθόν αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ας το ομολογήσουμε, είμαστε τυχεροί που είχαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας σε αυτή την κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έχει διαφορετική γνώμη. Η αξιωματική αντιπολίτευση σταθερά ασκεί δριμεία κριτική, τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας όσο και για μια σειρά άλλων θεμάτων. Τι απαντάτε;

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σε δεινή θέση και προσπαθεί να βρει σανίδες σωτηρίας στην πολιτική όξυνση. Αναμετριέται με τα μεγάλα λάθη της κυβερνητικής της θητείας και λυγίζει υπό το βάρος της δυσαρέσκειας της πλειοψηφίας των πολιτών, πολλών που την ψήφισαν τόσο το 2015 όσο και το 2019. Από την άλλη πλευρά, ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν έχει αρθρωθεί αξιόπιστος αντιπολιτευτικός λόγος από κανέναν. Ενίοτε λαϊκισμός και άρνηση.

Συνέντευξη στο «Παρασκήνιο»: Όταν κάποιοι έφευγαν, εγώ πήγα στη Νέα Δημοκρατία

Δηλαδή εσείς θεωρείται ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διαχειριστεί την, ομολογουμένως, πρωτοφανή κρίση της πανδημίας και κατάφερε να μας βγάλει από αυτή. Συνεπώς θεωρείται ότι τα δύσκολα πέρασαν;

Όχι, δεν πέρασαν. Με την επάνοδο στην κανονικότητα αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί συσσωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις των νοικοκυριών πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς το δίχτυ προστασίας του προηγούμενου έτους. Και εδώ η κυβέρνηση δεν αρκεί να κάνει ό,τι δύναται και ό,τι είναι εφικτό. Πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της και με την υποστήριξη της «γραφειοκρατικής» και «αδύναμης» Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιλέξει να τονώσει όχι μόνον την παραγωγική ανάπτυξη, αλλά και την κατανάλωση, χωρίς προκαταλήψεις και δημοσιονομικές εμμονές.

Τι σημαίνει τόνωση της κατανάλωσης χωρίς δημοσιονομικές εμμονές;

Σημαίνει οι θιασώτες νεοφιλελεύθερων πολιτικών, εντός και εκτός συνόρων, οι εραστές της δημοσιονομικής αυστηρότητας και οι φανατικοί δήθεν εκσυγχρονιστές να σωπάσουν. Πάνω από τους αριθμούς υπάρχουν οι άνθρωποι, ο λαός. Και όλοι πρέπει να πετάξουν τις προκαταλήψεις τους στα σκουπίδια και να διαμορφώσουμε ένα μείγμα πολιτικής, που θα ικανοποιεί πρωτίστως τους φτωχούς και τους μεροκαματιάρηδες.

Συνεπώς, πάνω από ιδεοληψίες και παλιές διαχωριστικές γραμμές οι ιδέες, οι πολιτικές δράσεις αλλά και τα πρόσωπα πρέπει να αναμετριούνται με το σήμερα και να κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους ως προς τον στόχο. Και στόχος είναι ευκαιρίες για όλους και προστασία των αδύναμων πολιτών.

Αυτό δεν θυμίζει λίγο λαϊκή Δεξιά;

Πείτε το όπως θέλετε, αλλά γιατί λαϊκή Δεξιά και όχι πατριωτικό Κέντρο. Ακούστε, είτε πατριωτικό Κέντρο, είτε λαϊκή Δεξιά, είτε κοινωνικός φιλελευθερισμός, είτε κοινωνικό Κέντρο, σημασία έχουν δύο πράγματα. Πρώτον, εάν μια τέτοια θέση ικανοποιεί και βοηθά στην πράξη την επίτευξη των στόχων κάθε βιοπαλαιστή γονέα για τα παιδιά του, κάθε νέου και νέας για να πετύχει στη ζωή του. Δεύτερον, ποιος θέλει και μπορεί να δουλέψει προασπίζοντας αυτήν τη θέση, προασπίζοντας τους πολλούς. Φτιάχνοντας ένα μείγμα πολιτικών έξω από ιδεοληψίες και ταμπέλες του παρελθόντος. Με ένα κράτος στρατηγό και μια αγορά ρυθμιζόμενη.

Δεν φοβάστε μήπως, παίρνοντας αιχμηρές θέσεις, σας στοχοποιήσουν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι;

Κατ’ αρχάς έχω αποδείξει στον πολιτικό μου βίο ότι δεν φοβάμαι. Στην πολιτική μου διαδρομή δεν με αφορά για ποιους λόγους με αποδοκιμάζουν οι αντίπαλοί μου, αλλά για ποιους λόγους με επιδοκιμάζουν οι πολιτικοί μου φίλοι. Προασπίζω τις ιδέες μου με οποιοδήποτε κόστος. Δεν υπηρετώ προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Υπηρετώ ιδέες, αρχές και πολιτικές δράσεις. Γι’ αυτό και, όταν χρειάστηκε, δεν σκέφτηκα το πολιτικό μου μέλλον, αλλά ποια ήταν η σωστή απόφαση την κρίσιμη στιγμή. Σας θυμίζω ότι διαγράφηκα από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, γιατί δεν συμφώνησα με την πολιτική του Καστελόριζου. Σας θυμίζω ότι ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, όταν με βεβαιότητα θα έχανε τις εκλογές, το 2015. Όταν οι άλλοι έφευγαν από τη ΝΔ, εγώ ήρθα, γιατί πίστευα ότι πρέπει να συμβάλω στην αντιμετώπιση του ερχομού του ΣΥΡΙΖΑ, και από ό,τι φάνηκε καλώς αποφάσισα τότε.

Πάντως, κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε λαϊκιστής, δεν νομίζετε;

Προσωπικά λαϊκιστής δεν υπήρξα ποτέ, γιατί ποτέ δεν υιοθέτησα ευχάριστες αλλά όχι ωφέλιμες απόψεις για τον λαό. Όμως, κατά τη γνώμη μου, στις μέρες μας που είναι της μόδας ο εκσυγχρονισμός, μέγιστοι λαϊκιστές είναι οι φανατικοί εκσυγχρονιστές. Όσοι, για να χαϊδέψουν τα αυτιά των ψηφοφόρων, υιοθετούν άκριτα κάθε ιδιωτικό, κάθε αγοραίο. Δεν πρέπει να τσουβαλιάζουμε τις ιδέες και τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, εγώ πιστεύω ότι οι ευκαιρίες δεν πρέπει να παρέχονται μόνο σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν υγιή επιχειρηματικότητα. Έχετε την εντύπωση ότι αυτοαπασχολούμενοι ή έμποροι και επαγγελματίες που δεν πλήρωσαν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις τα χρόνια της κρίσης το έκαναν από χόμπι ή απλά δεν τα κατάφεραν. Υπερασπίζομαι με τις πολιτικές μου επιλογές τον λαό και την πατρίδα, συμμαχώντας με όσους μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες.

Θα ήθελα να επανέλθουμε στη ΝΔ. Εσείς συμφωνείτε, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της «γαλάζιας παράταξης» που γκρινιάζουν, με την αξιοποίηση τόσων στελεχών του παλαιού ΠΑΣΟΚ;

Δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα, αλλά ποιοτικό. Κατ’ αρχάς πρέπει όλοι όσοι προσέρχονται να γνωρίζουν ότι έρχονται αφενός να συνθέσουν και αφετέρου να διευρύνουν. Φυσικά, αυτό απαιτεί να μη μεταφέρουν προκαταλήψεις από το παρελθόν τους, αλλά και να μη μετατρέπονται σε πολιτικούς γενίτσαρους. Μεγάλη σημασία έχει επίσης εάν οι πολιτικές σου μάχες, η κριτική και οι θέσεις σου ήταν απέναντι σε πολιτικές και σε ιδέες ή απέναντι σε πρόσωπα. Εν κατακλείδι, είναι απαραίτητο να σέβεσαι τον εαυτό σου, την πολιτική σου διαδρομή και τους συνοδοιπόρους σου. Και, κυρίως, την ιστορία και τα πρόσωπα της παράταξης που σε υποδέχεται. Από εκεί και πέρα, όλοι κρινόμαστε στον δημόσιο βίο μας από τους εκλογείς αλλά και από την αποτίμηση της ιστορίας. Προσωπικά, από την πρώτη ημέρα υπερασπίζομαι τη ΝΔ και τους ψηφοφόρους της, πιστεύω, αποτελεσματικά. Γι’ αυτό, άλλωστε, με τίμησαν και οι ηγεσίες με την εμπιστοσύνη τους και οι ψηφοφόροι της Ανατολικής Αττικής με την προτίμησή τους.

Στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων, έχει ανοίξει η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και περί ανασχηματισμού. Ποια είναι η δική σας αίσθηση;

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν χώρος και χρόνος για πρόωρες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουμε ένα πρωτοφανές κυβερνητικό έργο, έναν πρωθυπουργό που ξαναστήνει τη χώρα σε νέα δεδομένα και την ξαναστήνει στο διεθνές περιβάλλον με θετικό πρόσημο. Αυτή η πορεία δεν πρέπει να ανακοπεί, παρά μόνο να διασφαλίζεται και να συνεχίζεται.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

ΠΗΓΗΠαρασκήνιο