Φτάσαμε τα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και μέσα από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες το ισοζύγιο είναι αναμφισβήτητα θετικό, καθώς όχι μόνο δεν έχει υπάρξει κυβερνητική φθορά αλλά αντιθέτως η κυβέρνηση έχει αυξήσει την αποδοχή των πολιτών, ενώ διατηρεί  και σημαντικότατο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Παρά το ότι οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία οδήγησαν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις  ολόκληρο τον πλανήτη, η  κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά και ενδιάμεσα να λάβει, πολύ δύσκολες αλλά στοχευμένες αποφάσεις, βάζοντας πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή.

Η χρηστή οικονομική διαχείριση, η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών και των οίκων αξιολόγησης έδωσαν την δυνατότητα στην Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους -με τους οποίους αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις και επανήλθε η εμπιστοσύνη – να στηρίξει την ελληνική οικονομία και τους εργαζόμενους που δοκιμάστηκαν σκληρά από τον Covid-19. Κανείς δεν έμεινε μόνος, κανείς δεν έμεινε αβοήθητος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί,  προχώρησε σε φοροελαφρύνσεις, όπως επίσης και στην τόνωση του αισθήματος της ασφάλειας. Αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά μια επιτυχία που καταδεικνύουν οι μετρήσεις.

Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, η πανδημία μας δοκίμασε και μας άλλαξε όλους. Έτσι και η Νέα Δημοκρατία εξελίχθηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται καθημερινά σαν ένας ζωντανός οργανισμός, που ακούει, μιλάει, σκέφτεται και λαμβάνει αποφάσεις για το κοινό καλό και για την πατρίδα. Είναι μια πολιτική δύναμη που αποδέχεται ξεκάθαρα τον ρόλο που μπορεί να έχει το κοινωνικό κράτος, ειδικά σε μεγάλες κρίσεις. Έτσι ερμηνεύεται η αποδοχή που έχει ακόμα και ανάμεσα σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης για παράδειγμα.

Παράλληλα, το μοντέλο της διακυβέρνησης που υιοθετήθηκε λειτουργεί θεσμικά από τη μια αλλά έχει και ισχυρά στοιχεία μάνατζμεντ από την άλλη. Οι συχνές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, η σταθερή δομή προεδρίας της κυβέρνησης με αρμοδιότητα τον συντονισμό και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, οι «κανόνες καλής νομοθέτησης» αλλά και η δημιουργία «υπηρεσιακής διοίκησης» με σκοπό τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους, αποτελούν απτές ενδείξεις της ενίσχυσης της θεσμικότητας που επεδίωκε ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση , όπως επίσης και της λειτουργικότητας.

Αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας είναι η απουσία σημαντικών αρρυθμιών αλλά και η άριστη διεκπεραίωση κρίσιμων ζητημάτων. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει ψηφίσει δεκάδες νομοσχέδια, ποικίλου βεληνεκούς. Νομοσχέδια όπως το εργασιακό, της συνεπιμέλειας, του αθλητισμού, των επενδύσεων, της δικαιοσύνης, της παιδείας και της ασφάλειας αποτελούν τομές που εκμοντερνίζουν το κράτος και τη δημόσια ζωή καθώς για πολλά χρόνια ουδείς είχε την τόλμη να τα προσεγγίσει.

Παράλληλα, αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κυβέρνηση που προτιμά τα έργα από τα λόγια. Και πολλά από αυτά τα έργα είναι εμβληματικά και αλλάζουν την Ελλάδα. Από τα οδικά μας δίκτυα και τα αεροδρόμια μέχρι την ψηφιακή διακυβέρνηση και τις επενδύσεις που πήραν μπροστά μετά από τόσα χρόνια. Και όλα αυτά σε μονάχα δύο χρόνια, όταν άλλες κυβερνήσεις δεν είχαν καταφέρει ούτε τα μισά σε ολόκληρες, ή ακόμη και διπλές, θητείες.

ΠΗΓΗtomanifesto.gr