Σε Ημερίδα της Βουλής, που διοργανώθηκε από τον Βουλευτή Ανατολικής Αττικής και Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Βασίλη Οικονόμου, με αφορμή το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της «Διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων και την προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», μίλησε το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόκειται για μια ακόμη εμφάνιση του πρωθυπουργού σε Ημερίδα της επιτροπής η οποία διακρίνεται για την εξωστρέφεια της υπό την καθοδήγηση του επιτυχημένου προέδρου της, όπου μίλησαν επίσης για το θέμα ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Βασίλης Οικονόμου.
Στην Ημερίδα κλήθηκαν και συμμετείχαν οκτώ καθηγητές υγείας αλλά και εισηγητές όλων των κομμάτων.
Να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Πρωθυπουργός μιλάει σε εκδήλωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων δείχνοντας στην πράξη την εκτίμηση του στο έργο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
O Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ζήτησε από όσους ακόμα το σκέφτονται να πάνε να εμβολιαστούν ώστε να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες και παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας ότι «θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50-69 ετών που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης».
Από την πλευρά του ο «οικοδεσπότης» της ημερίδας Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι δεν μπορούμε πλέον να κωφεύουμε και να στεκόμαστε ενεοί μπροστά στην παγκόσμια αλλά και ελληνική επιδημιολογική, υγειονομική και κοινωνική μάστιγα των χρονίων νοσημάτων. Παράλληλα, ανέφερε: «Καλούμαστε όμως να καταγράψουμε και να καλύψουμε σταδιακά, τα κενά και τις ανεπάρκειες του παρελθόντος ΚΑΙ αντίστροφα: Να ακούσουμε, η Πολιτεία και οι πολιτικοί, όχι μόνο της άποψη των ειδικών, αλλά πρωτίστως εκείνη των ασθενών, των οικείων τους, των φροντιστών τους και των εκπροσώπων τους. Να σκύψουμε επιτέλους με υπευθυνότητα στα προβλήματά τους, στις αγωνίες τους και να δεσμευτούμε με αποφασιστικότητα στην εξάλειψη των εμποδίων και των στρεβλώσεων που τους ταλαιπωρούν στην διαχείριση της χρόνιας νόσου τους. Να τους εντάξουμε στα κέντρα αποφάσεων, να τους εκπαιδεύσουμε και να τους αποδεχτούμε ως ισότιμους συνεργάτες στον χειρισμό και την καθημερινή φροντίδα της χρόνιας νόσου τους αλλά και να μάθουμε από αυτούς».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Βασίλη Οικονόμου
Προχωράμε σήμερα, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της διαρκούς επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, στην συνέχιση του διαλόγου, της ενημέρωσης και του δημιουργικού προβληματισμού σε κρίσιμα θέματα της πολιτικής υγείας, τα οποία στην παρούσα συγκυρία αποτελούν προτεραιότητες για την προάσπιση και προαγωγή της υγείας και ευζωίας όλων των πολιτών της πατρίδας μας. Προηγήθηκαν, οι ομολογουμένως επιτυχημένες και παραγωγικές ημερίδες, η 1η για την διαχείριση της πανδημίας του HIV και η 2η για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τον Νεανικό Διαβήτη ειδικότερα, ενώ σήμερα θα ενημερωθούμε και θα συζητήσουμε για την «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και την προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19»
Είναι μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά από την Βουλή των Ελλήνων:
Η προσπάθειά μας εμφορείται σε όλη της την έκταση από την ανάγκη για μείωση της λεγόμενης «ασύμμετρης ενημέρωσης», της κατάστασης εκείνης δηλαδή όπου οι ειδικοί επιστήμονες, όπως οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας σήμερα, διαθέτουν την γνώση και την εμπειρία αλλά έχουν περιορισμένη δυνατότητα να τις επικοινωνήσουν και να τις μεταδώσουν στους ασθενείς, στους οικείους τους, στα κέντρα αποφάσεων και στην Πολιτεία.
Καλούμαστε όμως να καταγράψουμε και να καλύψουμε σταδιακά, τα κενά και τις ανεπάρκειες του παρελθόντος ΚΑΙ αντίστροφα: Να ακούσουμε, η Πολιτεία και οι πολιτικοί, όχι μόνο της άποψη των ειδικών, αλλά πρωτίστως εκείνη των ασθενών, των οικείων τους, των φροντιστών τους και των εκπροσώπων τους. Να σκύψουμε επιτέλους με υπευθυνότητα στα προβλήματά τους, στις αγωνίες τους και να δεσμευτούμε με αποφασιστικότητα στην εξάλειψη των εμποδίων και των στρεβλώσεων που τους ταλαιπωρούν στην διαχείριση της χρόνιας νόσου τους. Να τους εντάξουμε στα κέντρα αποφάσεων, να τους εκπαιδεύσουμε και να τους αποδεχτούμε ως ισότιμους συνεργάτες στον χειρισμό και την καθημερινή φροντίδα της χρόνιας νόσου τους αλλά και να μάθουμε από αυτούς.
Ενδιαφερόμαστε, επιτέλους, έμπρακτα για την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας, για την ενημέρωση και την εκπαίδευση της οικογένειας και της κοινότητας στην μετάβαση προς ένα μοντέλο υγείας που θα απομακρύνεται από επιβλαβείς συνήθειες και καταστάσεις (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, παχυσαρκία και παιδική παχυσαρκία) και θα υιοθετεί υγιή πρότυπα διαβίωσης (σωστή διατροφή, σωματική άσκηση και άθληση).
Οι βέλτιστες αυτές πρακτικές έχουν πλήρως υιοθετηθεί από όλες τις προηγμένες υγειονομικά χώρες παγκοσμίως. Είναι καιρός να προσχωρήσουμε και εμείς σε αυτές!
Δεν μπορούμε πλέον να κωφεύουμε και να στεκόμαστε ενεοί μπροστά στην παγκόσμια αλλά και ελληνική επιδημιολογική, υγειονομική και κοινωνική μάστιγα των χρόνιων νοσημάτων:
- Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας («μη μεταδιδόμενες νόσοι, 2018») δείχνουν τεράστια εδραίωση των χρόνιων νοσημάτων ως πρωταρχικής αιτίας θανάτου: Τα χρόνια νοσήματα ευθύνονταν για το 75% των πρόωρων θανάτων σε ηλικίες 30-69 ετών.
- Από την άλλη μεριά, έχει υπολογιστεί ότι το 80% των περιπτώσεων καρδιοπάθειας, εγκεφαλικών και διαβήτη, καθώς και το ένα τρίτο των καρκίνων θα μπορούσαν να αποφευχθούν, τόσο με την αγωγή υγείας και την πρωτογενή πρόληψη, όσο και με τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
- Υπολογίζεται (ΕΛΣΤΑΤ 2016) ότι 4 στους 10 Έλληνες πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ωστόσο, το ποσοστό των χρονίως πασχόντων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνει το ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών, το οποίο εάν εντοπιστεί σε Πρωτοβάθμιο επίπεδο πριν εκδηλώσει συμπτώματα, δηλαδή πριν νοσήσει, θα έχει πολύ καλύτερη έκβαση υγείας και επιβίωσης και θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το Σύστημα Υγείας.
Με αυτά τα δεδομένα ως κίνητρο και οδηγό, υλοποιούμε πλέον εκτενή προγράμματα:
- για τον προληπτικό και προσυμπτωματικό έλεγχο, μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης»,
- για την πραγματική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Οικογενειακός Ιατρός, Πολυεπιστημονικές ομάδες ανά χρόνιο νόσημα, σύγχρονα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κατ΄οίκον φροντίδα, παρηγορητική φροντίδα) που θα δώσει πραγματικό νόημα στην ιατρική της κοινότητας και θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια,
- για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών μας με χρόνιες νόσους στις απαραίτητες σύγχρονες θεραπείες, μέσω της υποστήριξης όλο και περισσότερων κλινικών μελετών,
- για τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιοποίηση της ιατρικής πληροφορίας και την τηλεϊατρική στην υπηρεσία των χρονίως πασχόντων,
- για την συλλογή και επεξεργασία των μεγαδεδομένων υγείας (BIG DATA) και τηναξιοποίηση των ειδικών δεικτών υγείας,
- για τα κέντρα αριστείας ανά χρόνια νόσο.
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ακούσαμε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναδεικνύει για άλλη μια φορά όχι μόνο την πλήρη και ακριβέστατη γνώση του για τα θέματα δημόσιας υγείας αλλά κυρίως την προσωπική του δέσμευση και αγωνία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς συμπολίτες μας και την προσωπική του επίβλεψη στην υλοποίηση του εμπεριστατωμένου προγράμματος υγείας που η ΝΔ διαθέτει από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής της.
[Ακούσαμε επίσης, με ικανοποίηση και συγκίνηση, την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την πρόθεση της Πολιτείας να τιμήσει την μνήμη της Φώφης Γεννηματά με ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου, που θα φέρει το όνομά της, ξεκινώντας από τον καρκίνο του μαστού. Η Κυβέρνησή μας επιδεικνύει για άλλη μια φορά την ετοιμότητα, τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την αποφασιστικότητά της, σε θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος γενικότερα.]
Η συστράτευση και η κινητοποίηση όλων μας είναι δεδομένη και αποδεικνύεται εμπράκτως και από την στοχευμένη και πλήρη τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού Υγείας Κου Αθανάσιου Πλεύρη.
Δίνουμε λοιπόν το βήμα της Βουλής στους εξαιρετικούς μας επιστήμονες για να μας διαφωτίσουν και στους αγαπητούς ασθενείς και τους εκπροσώπους τους για να μας παραδειγματίσουν και να μας κινητοποιήσουν ακόμη περισσότερο!