Συνέντευξη στην εφημερίδα «Κόντρα News» της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου έδωσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Για τις δυσάρεστες καταστάσεις που βλέπουμε στα Πανεπιστήμια τι άποψη έχετε;

Καταρχήν οι τραμπουκισμοί μικρών μειοψηφιών δεν αποτελούν τον κανόνα αλλά τις κακές εξαιρέσεις, δεν χαρακτηρίζουν συνολικά την λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα υπάρχει από την Κυβέρνηση καμία ανοχή. Η ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους και η προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών στα Πανεπιστήμια είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Κυβέρνηση αλλά και η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι απολύτως απέναντι σε κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της ακαδημαϊκής ελευθερίας, των μαθημάτων, της έρευνας στους πανεπιστημιακούς χώρους, από όπου κι αν προέρχεται. Είτε από μπαχαλάκηδες κουκουλοφόρους, είτε κάποιους που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί, ακροαριστεροί, ακτιβιστές, είτε φασίστες της Χρυσής Αυγής, είτε μπράβους της νύχτας. Η βία δεν έχει καμία θέση στο ελληνικό Πανεπιστήμιο και αυτή είναι μια αρχή η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη. Και το δικαίωμα των πολλών να σπουδάσουν σε ένα περιβάλλον ακαδημαϊκό και όχι γηπεδικό.

Οι δηλώσεις Ροζάκη για υπαναχώρηση της Ελλάδας από τα 12 ναυτικά μίλια συνιστούν κρυφή ατζέντα διαπραγματεύσεων στα ελληνοτουρκικά;

Ο καθένας δικαιούται να έχει τις θέσεις του αλλά μόνον η κυβέρνηση εκφράζει τη χώρα και τις εθνικές επιλογές της. Πρωτίστως η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως κρυφή ατζέντα, ούτε εντός, ούτε εκτός της χώρας και κινείται με απόλυτη διαφάνεια. Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μία διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του Δικαίου της Θάλασσας. Η θέση αυτή αποτελεί επιτομή παραλογισμού.Απειλείται η Ελλάδα αν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμά της επέκτασης των χωρικών υδάτων όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Έχει αντιπαρατάξει η Τουρκία έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας, δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας που προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.Η τουρκική κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά κοπτόμενη λεκτικά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου. Μία πολύ απλή πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση: να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει. Και μία απλή και γρήγορη εφαρμογή του θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αποδοχή της ανυπαρξίας του τουρκολιβυκού «μνημονίου».

Πότε θα εξαγγείλει η κυβέρνηση τη διαγραφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους επαγγελματίες της εστίασης;

Παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε διεθνές επίπεδο, η ελληνική οικονομία τα κατάφερε ικανοποιητικά, καθώς μειώθηκε η ανεργία, αποφεύχθηκαν τα λουκέτα, ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα και διαμορφώθηκαν πολύ θετικές προοπτικές. Και όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους εταίρους, από όλους τους θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση συνεχίζει με συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική αναπτυξιακή στρατηγική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και παράλληλα να συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με στοχευμένα μέτρα όπου χρειάζεται.

Η σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν κλίμα πόλωσης . Ενδέχεται αυτή η εξέλιξη να επισπεύσει τις εκλογές;

Τις εκλογές και τον χρόνο διενέργειας τους θα τις αποφασίσει ο Πρωθυπουργός με βάση το Σύνταγμα της χώρας και όχι τα ψευδεπίγραφα αντάρτικα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση λοιπόν έχει ακόμα 18 μήνες εντατικής δουλειάς μπροστά της και θέλει να αξιολογηθεί συνολικά για το έργο το οποίο παράγει, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις πολλαπλές κρίσεις που της προέκυψαν, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας κι ας ζήσει ο ΣΎΡΙΖΑ μέχρι τότε με τον φόβο πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύει να γίνει τρίτο κόμμα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά στις υποθέσεις Παπαγγελόπουλου και Βαξεβάνη. Τι απαντάτε;

Η κλήση του Κώστα Βαξεβάνη να απολογηθεί στις 19 Ιανουαρίου ως κατηγορούμενος για μια σειρά κατηγοριών για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου είναι απόφαση της αρμόδιας δικαστικής Αρχής και κανενός άλλου. Οι αγωνιώδεις χαρακτηρισμοί του περί μεθοδεύσεων και άλλων θεωριών συνωμοσίας δεν έχουν καμία θέση σε μια ευνομούμενη δημοκρατία όπου η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους.Η λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής κινήθηκε βάσει των αρμοδιοτήτων της και μόνο. Ας μην ψάχνει ο κ. Βαξεβάνης άλλοθι και ας μην πετάει τις ευθύνες στο κενό. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στοχοποιεί τη Δικαιοσύνη. Απερίσπαστα πρέπει να συνεχίσει το έργο της. Προφανώς, ο εκδότης του Documento αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα και πάνω από μεθοδεύσεις και υπόγειες διαδικασίες του παρελθόντος. Τώρα θα πρέπει να δώσει τις δικές του εξηγήσεις απολογούμενος για σωρεία κατηγοριών.

Πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση θέλει να κλείσει το Παίδων Πεντέλης μέσω της μετατροπής του σε Εμβολιαστικό Κέντρο;

Το νοσοκομείο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί πλήρως, να δέχεται τακτικά περιστατικά, χειρουργεία και τακτικά ιατρεία. Η φροντίδα των μικρών μας ασθενών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Για ένα χρονικό διάστημα που υπολογίζεται στις 3-4 εβδομάδες, δεν θα λειτουργήσουν οι εφημερίες. Θα εξυπηρετούνται όμως όλα τα επείγοντα περιστατικά που θα φτάνουν στο Νοσοκομείο. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και οι χαρακτηρισμοί του για «αθλιότητα» και «αντιδημοκρατικό κατήφορο» εκθέτουν, για άλλη μια φορά, τους ίδιους, πλάθοντας φανταστικά σενάρια καταστροφολογίας.
Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποβαθμίσει το Παίδων Πεντέλης άλλωστε η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το αίτημα για την λειτουργία ενός Γενικού Νοσοκομείου στα Μεσόγεια. Ένα παλαιικό αίτημα το οποίο έχω και προσωπικά θέσει σε όλα τα επίπεδα αλλά και που προσφάτως μοιάζει να οργανώνεται και να δυναμώνει με την ομώνυμη Κίνηση Πολιτών που συλλέγει υποστηρικτές κυρίως για να αναδείξει και να επικαιροποιήσει το αίτημα.