Η πανδημία υπήρξε καταλυτική στο να κατανοήσει ακόμη και ο πλέον δύσπιστος την αναγκαιότητα αλλά και την κρισιμότητα ενός δυνατού Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο πρέπει να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες και σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Τα Μεσόγεια είναι η τρίτη σε πληθυσμό περιοχή μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εκεί ζουν και εργάζονται περισσότερα από 500.000 άτομα, με μια αύξηση κατοίκων που είναι εκρηκτική κατά τους θερινούς μήνες. Μόνιμοι κάτοικοι, πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι και απροσδιόριστος αλλά τεράστιος αριθμός ταξιδιωτών, εμφανίζουν καθημερινά μια συνεχή δυναμική κινούμενης ανθρώπινης μάζας.

Παράλληλα, είναι και μια περιοχή στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο εξυπηρετεί εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο (μόνο το 2021 «πέρασαν» από το Ελ. Βενιζέλος πάνω από 6.5 εκατ. άνθρωποι), καθώς και δύο από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας , του Λαυρίου και της Ραφήνας.

Εδώ και καιρό επισημαίνω το μεγάλο κενό ενός Γενικού Νοσοκομείου στα Μεσόγεια. Ένα σημαντικό θέμα το οποίο έχω εποικοδομητικά συζητήσει και με τον Βασίλη Κικίλια και με τον σημερινό Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η Νοσοκομειακή κάλυψη γίνεται από τα Κρατικά και Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια του κεντρικού άξονα των Αθηνών, κοινώς αν σου συμβεί το παραμικρό πρέπει να πας στα νοσοκομεία του κέντρου.

Με δεδομένη την πυκνότητα του πληθυσμού, την γνώση ότι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό έχει αυξημένες πιθανότητες αίσιας έκβασης εφόσον αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τον μεγάλο χρόνο για να φτάσει κάποιος σε αυτά τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες εξειδικευμένες δυνατότητες των Κέντρων Υγείας της περιοχής, είναι εμφανές ότι τα Μεσόγεια χρειάζονται ένα Γενικό Νοσοκομείο. Μετά από 2 δεκαετίες άκαρπων συζητήσεων ήρθε νομίζω η ώρα της δράσης και η ώρα των αποφάσεων.

Είναι σημαντικό ότι οι πολίτες είναι αυτοί που έχουν αναλάβει δράση πλέον έχοντας δημιουργήσει την «Κίνηση Πολιτών για την ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου Μεσογείων» θέτοντας ψηλά στην ατζέντα την αναγκαιότητα ενός Γενικού Νοσοκομείου στα Μεσόγεια. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να βρει αρωγούς όλα τα πολιτικά κόμματα , την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την εκκλησία αλλά και μια αποδεδειγμένη συμμαχία πολιτών , όπως η Κίνηση Πολιτών που προανέφερα και η οποία θα δώσει την δυνατότητα να ξεπεραστούν τυχόν δημοσιονομικές δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

ΠΗΓΗDebater