Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι αλυσιδωτές εξελίξεις που προκάλεσε δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική της Κυβέρνησης να επενδύει στην ενίσχυση της άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας. Αυτό οφείλουν έστω και τώρα -μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις- να το καταλάβουν όλοι, ακόμη κι’ εκείνοι που ρητά το αρνούνται, κινούμενοι από την προσωπική τους ατζέντα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ευρύτερη γειτονιά μας, αποδεικνύουν ότι η άμυνα είναι εθνική προτεραιότητα. Είναι όρος ύπαρξης της Πατρίδας μας και όρος επιβίωσης και ευημερίας του Ελληνισμού. Δεν μπορεί, άλλωστε, να αγνοείται από κανένα ότι το ιστορικό και γεωγραφικό υπόστρωμα της περιφέρειάς μας είναι δυνάμει επικίνδυνο. Διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται. Η αμυντική ικανότητα καθιστά την Ελλάδα παράγοντα με μεγάλη επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητα οποιουδήποτε κράτους. Αυτή είναι από την πρώτη στιγμή, και η θέση της Κυβέρνησης απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελλάδα δεν είναι ουδέτερη απέναντι στην εισβολή, στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας. Είναι, μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους της, στο πλευρό της Ουκρανίας.

Και η θέση αυτή δεν σημαίνει απλά και μόνο να καταδικάζουμε στα λόγια, αλλά και να στηρίζουμε στην πράξη κυρώσεις -όπως κάνουν οι εταίροι και σύμμαχοί μας- σε βάρος του εισβολέα και ταυτόχρονα να υποστηρίζουμε έμπρακτα και ενεργά τον λαό της Ουκρανίας που πλήττεται από την εισβολή. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, δεν πρέπει να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η απόφαση της χώρας μας να αποστείλει αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ριζική αναθεώρηση της λογικής μη εμπλοκής ή ουδετερότητας που χαρακτήριζε πολλές πτυχές της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής έως σήμερα και αυτό φαίνεται από την αντίδραση όλων των χωρών της Ε.Ε.

Η Κυβέρνηση ενιαία και συλλογικά, από την πρώτη στιγμή, έχει διαμορφώσει πολύ καθαρή και ανυποχώρητη στάση απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια στάση που την εκφράζει, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις.

Έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό, που υπερασπίζεται την πατρίδα του αλλά και έμπρακτη υποστήριξη και στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας, ειδικά στην Μαριούπολη, που έχουν πληγεί αυτές τις μέρες και μετρούν αθώα θύματα και όπως έχουμε τονίσει σε περίπτωση που υπάρξουν Έλληνες, οι οποίοι θέλουν να φύγουν, θα τους υποδεχθούμε στην Ελλάδα με ανοιχτές αγκαλιές.

ΠΗΓΗthe President