Ενα από τα «απόνερα» της πανδημίας ήταν το να αναδειχτεί ο κυρίαρχος ρόλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι προέχει η ενίσχυσή του. Το ΕΣΥ όμως πρέπει να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες και σε όλες τις περιοχές της χώρας, με ισότητα, δίχως διακρίσεις.

Αυτήν τη στιγμή, σε ό,τι αφορά την υγειονομική κάλυψη, τα Μεσόγεια είναι μια «ριγμένη» περιοχή. Μπορεί να είναι η τρίτη σε πληθυσμό περιοχή, μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου ζουν και εργάζονται περισσότερα από 500.000 άτομα, με αύξηση κατοίκων που είναι εκρηκτική κατά τους θερινούς μήνες, αλλά δεν υπάρχει ένα Γενικό Νοσοκομείο.

Μόνιμοι κάτοικοι, πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι και απροσδιόριστος αλλά τεράστιος αριθμός ταξιδιωτών (καθώς στην περιοχή βρίσκεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, αλλά και δύο από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, του Λαυρίου και της Ραφήνας) δεν έχουν δικό τους νοσοκομείο, με αποτέλεσμα τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά να εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες αρνητικής έκβασης καθώς μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να φτάσει κάποιος στα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Είναι σημαντικό ότι οι πολίτες έχουν αναλάβει δράση πλέον έχοντας δημιουργήσει την «Κίνηση Πολιτών για την ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου Μεσογείων», θέτοντας ψηλά στην ατζέντα την αναγκαιότητα ενός γενικού νοσοκομείου στα Μεσόγεια. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να βρει αρωγούς όλα τα πολιτικά κόμματα, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία αλλά και μια αποδεδειγμένη συμμαχία πολιτών, όπως η Κίνηση Πολιτών που προανέφερα, και η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να ξεπεραστούν τυχόν δημοσιονομικές δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Και είναι σημαντικό ότι οι «φωνές» τους ακούγονται πλέον από την πολιτεία που αγκαλιάζει το αίτημά τους. Γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα έχω εποικοδομητικά συζητήσει και με τον Βασίλη Κικίλια καθώς και με τον σημερινό υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Το πρότζεκτ αυτό θα «μπει στις ράγες» αφού ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ για μένα προσωπικά αποτελεί έναν στόχο ζωής προς την κατεύθυνση του οποίου εργάζομαι καθ’ όλη τη διάρκεια του πολιτικού βίου μου.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”

ΠΗΓΗΤo Μanifesto