Οι συζητήσεις μαζί του έχουν πάντα νόημα καθώς γνωρίζει όσο λίγοι τη κοινοβουλευτική πραγματικότητα και επιπλέον έχει συνεχή ζύμωση με την κοινωνία ιδίως της Ανατολικής Αττικής, απ΄όπου κατάγεται και εκλέγεται επί σειρά ετών. Ο λόγος για τον Βουλευτή και Πρόεδρο της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλη Οικονόμου ο οποίος μιλά στο doxthi.gr για θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα όπως και για εκείνα που ενδιαφέρουν τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής και για τα οποία έχει δώσει αγώνες για να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν.

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Δυτική Όχθη και τον Άγγελο Αρτελάρη

Κύριε Βασίλη Οικονόμου, έναν μήνα πριν τις εκλογές, θεωρείτε η ακρίβεια και οι πλειστηριασμοί αποτελούν προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι απαντά η Ν.Δ και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει;   

Όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άρα είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν υπέρ των πλειστηριασμών και οι οποίοι ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους servicers να κάνουν πλειστηριασμούς. Το ζητούμενο είναι να μην κρύβουμε το πρόβλημα και να δίνουμε τη δυνατότητα σε ευάλωτους συμπολίτες μας να ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να μην κινδυνεύει η πρώτη κατοικία τους. Η κυβέρνηση είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και συνεννόηση με τις τράπεζες. Ακούμε με πολλή προσοχή δικαιολογημένα αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων, προχωρούμε σε αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς η πολιτεία δεν τιμωρεί, αλλά κατανοεί και βοηθάει τους πολίτες να ορθοποδήσουν.

Σχετικά με το θέμα της ακρίβειας, όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα διεθνές φαινόμενο το οποίο δεν επηρεάζει μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Παρά την εισαγόμενη ακρίβεια όμως αυξήσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ενώ παράλληλα υψώνουμε και επιπλέον αναχώματα. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το Market Pass δίνουν μία σημαντική ανακούφιση καθημερινά, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος είναι καταλυτικές, ενώ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα χειρότερα του πληθωρισμού είναι πια πίσω μας, καθώς βρισκόμαστε ήδη στις χαμηλότερες θέσεις (πληθωριστικά) της Ευρώπης.

Η απλή αναλογική δεν ευνοεί αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας. Είστε υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας και πόσο το θεωρείτε εφικτό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η πολιτική συγκυρία; 

Όλα όσα βλέπουμε, όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις, μας επιτρέπουν να έχουμε την απόλυτη αισιοδοξία ότι η ελληνική κοινωνία θα επιβραβεύσει την πολιτική της Κυβέρνησης και θα δώσει στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να έχει μια νέα αυτοδύναμη, αποτελεσματική και συμπαγή Κυβέρνηση. Είναι φανερό πως ο ΣΥΡΙΖΑ στερείται θετικής πρότασης. Γι’ αυτό και το μόνο του μέλημα, αποκλειστικός  σκοπός του, είναι το πώς θα μας εμποδίσει από το να κυβερνήσουμε. Η συγκολλητική τους ύλη δεν είναι τίποτε άλλο από το μένος τους για τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Γι’ αυτό και δεν κινούνται στο φως και στο πολιτικό προσκήνιο, αλλά στο παρασκήνιο με μυστικές, υπόγειες συναντήσεις. Όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα επιτυχίας στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής, εκεί που οι πολίτες θα κληθούν να συγκρίνουν πολιτικές και να ζυγίσουν προτάσεις για το μέλλον της χώρας. Με βάση όλες τις μετρήσεις, όλων των εταιρειών, η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως ρεαλιστικός στόχος στη δεύτερη κάλπη.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει «Κυβέρνηση ηττημένων» με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης, και επομένως δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα διερευνήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα ήταν μια πραγματική φαρσοκωμωδία.

Καθημερινά κ. Οικονόμου σας βλέπουμε να «σαρώνετε» κυριολεκτικά την Ανατολική Αττική. Ποια είναι προβλήματα που ζητούν επίλυση σε αυτή τη τόσο μεγάλη και ανομοιογενή περιφέρεια; Τι σας λένε οι πολίτες;

Όπως το είπατε, είμαστε μια μεγάλη και ανομοιογενή περιφέρεια, με αποτέλεσμα τα προβλήματα και οι προβληματισμοί να ποικίλουν. Από τα Κέντρα Υγείας και τα ασθενοφόρα, μέχρι τις συγκοινωνίες, τους δασικούς χάρτες, τις αποζημιώσεις, τα αθλητικά κέντρα και φυσικά το μείζον ζήτημα της περιοχής, το νοσοκομείο στα Μεσόγεια που δεν υπάρχει. Όπως θα γνωρίζετε,  μετά από μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες προχωράει η μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία του Νοσοκομείου Μεσογείων, το οποίο αποτελεί όραμα ζωή για μένα, καθώς ήδη έχει εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία. Φυσικά, οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής αντιμετωπίζουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης της χώρας, όπως η ακρίβεια, τα οποία απαιτούν κεντρική διαχείριση και για τα οποία δίνω αγώνα μέσα από την κοινοβουλευτική παρουσία με τη Νέα Δημοκρατία.

Γιατί να σας στηρίξουν οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής κ. Οικονόμου;

Οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής ξέρουν πολύ καλά ποιος είμαι. Ξέρουν ότι είμαι καθημερινά δίπλα τους εδώ και δεκαετίες, στις επάλξεις και την πρώτη γραμμή. Ξέρουν επίσης και τους αγώνες που έδωσα στη Βουλή για την περιφέρεια μας. Γνωρίζουν ότι σε καμία μάχη δεν λιποψύχησα, από τα μικρά καθημερινά θέματα μέχρι τα μεγάλα ζητήματα της χώρας και το ότι δίνω πάντα το «παρών» στις χαρές και κυρίως στις λύπες και τα προβλήματα τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαι ένας από αυτούς, ένας άνθρωπος που πονάει τον τόπο μας και όχι ένας περαστικός πολιτευτής επειδή δεν βρήκα κάπου αλλού εκλογική στέγη. Είμαι ένας από αυτούς και είμαι εδώ για να δίνω «μάχες» γι’ αυτούς.

Ως άνθρωπος του αθλητισμού πως κρίνετε το έργο (σωματειακό, υποδομών) στους δήμους της Ανατολικής Αττικής;

Πραγματικά η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό μετράει πολλά χρόνια, ξεκινώντας ως αθλητής, μετά ως επιστήμονας του αθλητισμού, μετά ως μέλος της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ και τέλος ως πατέρας δύο πολύ καλών αθλητών στίβου. Χαίρομαι που δρομολογήσαμε λύσεις και συνεισέφερα και εγώ ως βουλευτής στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού στις Αχαρνές  και στην ανακατασκευή του Κλειστού Σταδίου Στίβου-Βόλεϋ στην Παιανία. Δύο κοσμήματα του αθλητισμού μεγάλης εμβέλειας και σημασίας.

Οι δικές μου προσπάθειες εντοπίζονται στην ανάδειξη του κλασικού αθλητισμού στην Ανατολική Αττική με την καλλιέργεια του αθλήματος και από νέα σωματεία και την υιοθέτηση από τα παιδιά μας ως μια υγιή και όμορφη δραστηριότητα για τον ελεύθερο χρόνο τους.  Γι αυτό και μέσα από το Φεστιβάλ ‘’Μεσόγεια’’ προσπαθούμε να προσελκύσουμε όσα μπορούμε περισσότερα παιδιά στα στάδια  της Ανατολικής Αττικής. Είμαστε στα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας και πιστεύω τα επόμενα χρόνια θα δούμε ένα κύμα άνθισης του κλασικού αθλητισμού στα μέρη μας.

ΠΗΓΗΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ