Γυρνώντας λίγο πίσω…

Άρθρο Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Οικονόμου στην εφημερίδα Political 

Πριν από λίγους μήνες οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων προέβλεπαν ότι θα είχαμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και δυστυχώς επαληθεύτηκαν…

Είχαμε τον πιο ζεστό Ιούνιο των τελευταίων χρόνων και ήδη ο Ιούλιος εξελίσσεται και αυτός με θερμοκρασίες σταθερά πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται προ των πυλών και τα μηνύματα της είναι έντονα και επαναλαμβανόμενα.

Τον Απρίλιο συμμετείχα σε μια ευρεία περιφερειακή σύσκεψη προετοιμασίας των φορέων Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λαυρεωτικής. Δήμος, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις, Περιφέρεια, Εθελοντές, Τοπικοί Φορείς συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη προετοιμασίας για το επερχόμενο καλοκαίρι. Εντυπωσιάστηκα από τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση στον σκοπό και την αγόγγυστη προσπάθεια να είναι όλα έτοιμα όταν θα έρθουν οι καύσωνες…

Πριν ένα μήνα επισκέφτηκα το νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στη Νέα Μάκρη όπου φιλοξενούνται 40 ρουμάνοι πυροσβέστες με τα οχήματά τους και τον εξοπλισμό τους. Εκεί μιλούσαμε θεωρητικά για τον κίνδυνο των μεγάλων πυρκαγιών που απειλεί τον Νότο της Ευρώπης… Μου έκανε εντύπωση ότι οι Ρουμάνοι “παραδέχονταν” τους Έλληνες Πυροσβέστες ως τους σπεσιαλίστες της Ευρώπης, με μεγάλη εμπειρία και ικανότητα να διαχειριστούν κρίσεις που αφορούν την δασοπυρόσβεση. Ένιωσα περήφανος και συγχρόνως σίγουρος ότι με αυτά τα λαμπρά στελέχη της Πυροσβεστικής μπορούμε να δώσουμε με επιτυχία τις επόμενες μάχες για την προστασία του ανθρώπινου αλλά και φυσικού περιβάλλοντος ειδικά στην ευάλωτη Ανατολική Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα όπως κάνω κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια, στο μνημόσυνο των 104 συνανθρώπων μας που χάσαμε στην καταστροφή του Ματιού το 2018… πόνος και θλίψη των συγγενών, των φίλων, των κατοίκων της περιοχής για τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας. Ένας φίλος με πλησίασε και μου είπε με πόνο “για τους δικούς μας δεν μπορούσε να γίνει μια εκκένωση σαν της Ρόδου, όπου σώθηκαν 20.000 άνθρωποι;” Τι να του πω, τι να πω στις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους και εγώ ανάμεσα στους 104 τους δικούς μου στενούς φίλους, αγαπημένους… ότι δεν είχαμε το 112;

Τελειώνοντας ο Ιούλιος έχουμε ήδη μια μεγάλη φωτιά στην Σαρωνίδα, στην Ανατολική Αττική αλλά βυσομανούν ήδη μεγάλες φωτιές στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Μαγνήσια και ήδη κάηκαν μεγάλες εκτάσεις δασών στην Μάνδρα και στο Λουτράκι.

Ο αγώνας της πολιτικής προστασίας θα είναι δύσκολος αλλά όπως ήδη είπα πατάει πάνω σε μεγάλη προετοιμασία μηνών. Εύχομαι ο κόπος και η γνώση των αρμοδίων να αποδώσουν αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση ήδη δεσμεύτηκε για αποκατάσταση και στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας. Στην δύσκολη πυρκαγιά της Σαρωνίδας είχαμε 23 κόκκινα, 26 κίτρινα και 38 πράσινα οικήματα κάθε είδους και οι οικογένειες που τα έχουν απαιτούν την κυβερνητική αρωγή, η οποία θα υπάρξει κατόπιν της βέβαιης δέσμευσης του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ίδιο θα γίνει και για τα 26 κτήρια στη Μάνδρα και τα 84 στο Λουτράκι που ήδη έχουν καταγραφεί και εξελίσσεται η διαδικασία στήριξης των πληγέντων με σειρά μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.

Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο Αύγουστο…

Συνεχίζουμε τον μεγάλο αγώνα να προστατεύσουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, μετά την περιουσία των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον της χώρας. Ήδη δυο ηρωικοί μας πιλότοι έχασαν την ζωή τους για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Η δίκη τους θυσία αποδεικνύει ότι όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω ούτε ένα βήμα.

Με σεβασμό σε όλους τους ήρωες και αγωνιστές αυτού του ιερού αγώνα, ειδικά τιμώντας τους δυο πιλότους μας, θα στηρίξουμε την μεγάλη προσπάθεια της πατρίδας μας, για ένα βιώσιμο περιβάλλον, για να μην χάσουμε άλλους συνανθρώπους μας και να δώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στις επόμενες γενιές!