Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε πλήρη εναρμόνιση προεκλογικών δεσμεύσεων και κυβερνητικών πράξεων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, προχώρησαν τάχιστα στην εκπόνηση και κατάθεση στην Βουλή του νέου αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος και ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από την εθνική αντιπροσωπία.

Η καθολική και επιτυχής εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα στηριχθεί σε δύο νέα στοιχεία που ενδυναμώνουν την προσπάθεια της κυβέρνησής σε σχέση με τις αποτυχημένες, ομολογουμένως, προσπάθειες εφαρμογής του στο παρελθόν: Καταρχάς, υπάρχει πολιτική βούληση, η οποία είναι προδήλως γνωστό ότι απουσίαζε. Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι ευθέως διατύπωναν την άποψη ότι δεν ήθελαν να ρισκάρουν με άλλο ένα πρόβλημα, ειδικά όταν το πολιτικό κλίμα ήταν επιβαρυμένο με διάφορα ακανθώδη θέματα. Άλλοι επίσης, γνωστά και μη εξαιρετέα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, κάπνιζαν σε δημόσιους χώρους, στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στην ελληνική κοινωνία ενώ ταυτόχρονα αμαύρωναν την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που εγγυάται την επιτυχία της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου είναι η αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας. Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος HEART II διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: Το 75,3% των Ελλήνων εμφανίζονται αρκετά (14,7%), πολύ (15,3%) και πάρα πολύ θυμωμένοι (45,3% ) που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν εφαρμόζει το νόμο για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα. Το 78% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η μη εφαρμογή του νόμου προστασίας από το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας. Το 60,9% θεωρούν ότι μια πιο αυστηρή εφαρμογή του νόμου για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα στους χώρους διασκέδασης των νέων θα τους ωθούσε να αποφύγουν ή να κόψουν το κάπνισμα.

Όλοι εμείς που εργαστήκαμε για την εκπόνηση του προγράμματος υγείας της ΝΔ υπό την προσωπική εποπτεία του Προέδρου μας, έχουμε κατ΄επανάληψη δεσμευτεί επίσης ότι ο αντικαπνιστικός νόμος ως προληπτικό και αποτρεπτικό μέσο είναι το προανάκρουσμα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καταπολέμηση της εξάρτησης από το κάπνισμα και θα συνοδεύεται από μια σειρά θετικών – προληπτικών μέτρων με γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και της ευζωίας των πολιτών της Πατρίδας μας.

Η Αλλαγή του Μοντέλου Διαβίωσης στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω του Οικογενειακού Ιατρού, οι δράσεις ενημέρωσης και προαγωγής της Υγείας σε επίπεδο κοινότητας μέσω των αναβαθμισμένων Κέντρων Υγείας είναι οι παγκοσμίως αποδεκτές βέλτιστες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί από όλες τις προηγμένες υγειονομικά χώρες και τυγχάνουν, για πρώτη φορά, της αμέριστης προσοχής μας.

Η Αγωγή Υγείας και μέσω αυτής η πρωτογενής πρόληψη κατά του καπνίσματος, είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο, που για να έχει απτά αποτελέσματα θα πρέπει να εφαρμόζεται από τα πρώτα χρόνια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η παιδική ηλικία είναι εύπλαστη και πιο δεκτική στα προγράμματα που αφορούν στην Υγεία. Τα νεαρά άτομα ευαισθητοποιούνται πιο εύκολα και μαθαίνουν να σέβονται τους άλλους, ακριβώς όπως «Μαθαίνουν να μην καπνίζουν». Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση την δραστηριοποίηση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας προς την κατεύθυνση ένταξης της θεματικής της καταπολέμησης των εξαρτήσεων στο υπάρχον σχολικό πρόγραμμα σπουδών.

Στόχος μας επίσης είναι η «ιατρικοποίηση» του καπνίσματος και η μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ελλάδα. Πρωτοβουλίες όπως η ενίσχυση των αντικαπνιστικών ιατρείων και της σχετικής εκπαίδευσης των γιατρών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων , και να μπορέσουμε να δούμε θετικές επιπτώσεις στο τομέα της Δημόσιας Υγείας. Τα ειδικά προγράμματα που γίνονται στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, τα οποία λειτουργούν με επιτυχία και στη χώρα μας, πρέπει να ενδυναμωθούν περαιτέρω και η σύγχρονη πλέον δυνατότητα χορήγησης φαρμακευτικής θεραπευτικής παρέμβασης σε συνδυασμό με την επιλογή της κατάλληλης συμβουλευτικής υποστήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό, να αποτελέσει την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για τους ευαισθητοποιημένους καπνιστές να απέχουν από το κάπνισμα, οκταπλασιάζοντας την πιθανότητά τους για επιτυχή διακοπή, από το να προσπαθούν μόνοι τους.

Με αταλάντευτη αποφασιστικότητα και με την στήριξη που μας προσφέρει η βούληση των πολιτών εργαζόμαστε καθημερινά για την θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και την προάσπιση του δικαιώματος όλων των Ελλήνων να απολαμβάνουν καθολικά και ισότιμα τα αγαθά της.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» στις 17/11/2019