Άρθρο Βουλευτή Ανατολικής Αττικής ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Η συζήτηση για το τι Πανεπιστήμιο θέλουμε στην Ελλάδα είναι πάντα δύσκολη καθώς συνήθως δεν γίνεται για την ουσία του προβλήματος, που είναι η ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης, η έρευνα που παράγεται και η δημιουργία μίας αναβαθμισμένης υπεραξίας γνώσης και δεξιοτήτων που θα δώσουν ώθηση στη χώρα. Αυτό το οποίο κυριαρχεί όταν ανοίγει αυτή η συζήτηση, είναι οι ιδεοληπτικές περιχαρακώσεις σκληρών ομάδων επιρροής και καθυπόταξης του ελληνικού πανεπιστημίου, όπου δια της ιδεολογικής τους επιβολής, διαμορφώνουν το προφίλ όχι μόνο του ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά ερίζουν και για την κουλτούρα και την αντζέντα της πολιτιστικής και αναπτυξιακής φυσιογνωμίας του λαού μας.
Στην ουσία, όλοι αναγνωρίζουμε σήμερα τον πολύπλοκο χαρακτήρα των εκπαιδευτικών δεδομένων κατανοώντας ότι η Εκπαίδευση εξαρτάται από πολυάριθμες μεταβλητές. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απελευθέρωση του καθεστώτος που διέπει την ανώτατη εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα να επιτρέψει την εγκατάσταση και λειτουργία στη χώρα μας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αποτελεί μια τεράστια τομή. Αυτό γιατί έρχεται αντιμέτωπη με το μεγάλο ταμπού της αποκλειστικής κρατικής υπόστασης του πανεπιστημίου και το οποίο έχει συμβάλει στην καθήλωση της παιδείας μας σε επίπεδα χαμηλότερα των επιθυμητών. Σε αυτόν των αγώνα η κυβέρνηση έχει απέναντι της, τις νοοτροπίες και τις αγκυλώσεις ετών.
Το ερώτημα που όμως μας ταλανίζει είναι αν η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι μία πορεία προς την ουσιαστική βελτίωση της εκπαίδευσης μας, μέσα από τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύει στην δραστηριοποίηση μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα προχωρούν σε επενδύσεις πολύ προσεκτικά, πληρώντας τις αυστηρές προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πανεπιστημίων αιχμής που θα καταστήσουν τη χώρα, εκπαιδευτικό πόλο της Νότιας Ευρώπης..
Τα οφέλη ποικίλα από μια τόσο γενναιά μεταρρύθμιση.
Θετική επίδραση στην αγορά ακινήτων και στην οικονομία. Θα δημιουργηθούν θέσεις για νέους καθηγητές αλλά και νέο προσωπικό στα πανεπιστήμια. Επιστροφή Ελλήνων πανεπιστημιακών από το εξωτερικό, δημιουργώντας καλύτερο εκπαιδευτικό πεδίο. Ώθηση στην βελτίωση των ελληνικών πανεπιστήμιων μέσω του υγιούς ανταγωνισμού που θα δημιουργηθεί.
Συνολικά, η σημασία της μεταρρύθμισης θα επηρεάσει τόσο οικονομικά όσο και εκπαιδευτικά την ελληνική κοινωνία, αφήνοντας ‘ένα ισχυρά θετικό αποτύπωμα στη φυσιογνωμία της Ελλάδας , ως μία πρωτεύουσα δύναμη της Ευρώπης και στην παραγωγή γνώσης και τεχνολογίας.