Άρθρο Βασίλη Οικονόμου, βουλευτή Ανατολικής Αττικής ΝΔ- «Παραπολιτικά»

Με αφορμή την 1η Συνδιάσκεψη για τον «Αθλητισμό για όλους» που διοργάνωσε το Υπουργείο Αθλητισμού κατέθεσα τη δική μου πρόταση για το πως μπορεί να αναπτυχθεί ο «Αθλητισμός για όλους», ως μία ιδιαίτερη πολιτική πρόταση για το καλύτερο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Στη χώρα μας όλα περιστρέφονται γύρω από τον Αγωνιστικό Αθλητισμό (Επαγγελματικό ή Ερασιτεχνικό), λιγότερη σημασία δίνεται στον σχολικό αθλητισμό (η άθληση ως μέσω εκπαίδευσης) και σχεδόν είναι ανύπαρκτη η προσέγγιση του «Αθλητισμού για όλους», δηλαδή η οργανωμένη ή ελεύθερη άσκηση του κάθε ανθρώπου ατομικά ή συλλογικά μέσα στον ελεύθερο χρόνο του, χωρίς επιτακτικό λόγο με σκοπό την ευρωστία και ευεξία, δηλαδή τη σωματική και ψυχική υγεία για την αναζωογόνηση του ανθρώπου.
Ο Αθλητισμός για όλους, αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα ηλικίας, φυλής, θρησκείας, καταγωγής και οικονομικής κατάστασης. Είναι το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ασκηθεί ή να αθληθεί στον ελεύθερο χρόνο του. Δηλαδή να περπατήσει, να τρέξει, να κάνει το ποδήλατό του, να γυμναστεί ελεύθερα ή οργανωμένα σε ελεύθερο χώρο ή οργανωμένο με σκοπό την ευεξία, την αναψυχή και την υγεία του.
Η πολιτεία πρέπει να ικανοποιεί το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για Άσκηση ή Άθληση διασφαλίζοντας την πρόσβαση του σε χώρους που μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του για ατομική αξιοποίηση ασκώντας το σώμα του ( π.χ. διαδρόμους περιπάτου, τρεξίματος, ποδηλατόδρομους, χώρους άσκησης σε πάρκα και περιαστικά άλση, εντός πόλης αλλά και εκτός πόλης).
Είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια αυτή η ανάγκη του κάθε ανθρώπου θα διαμορφώσει το Κίνημα της Ελεύθερης Άσκησης (σωματικής), όπου χιλιάδες άνθρωποι θα βγουν από το σπίτι τους, την εργασία τους, θα αφήσουν το κινητό τους και θα αρχίσουν να ασκούνται με τον φίλο τους, το παιδί τους, με την οικογένειά τους, με τον γείτονά τους και τον συνάδελφό τους, δημιουργώντας τους όρους μίας κοινωνίας πιο ανθρώπινης.
Είναι ένας άλλος τρόπος ζωής που θα πρέπει το Κράτος κεντρικά να διαμορφώνει την στρατηγικής της οργάνωσης και της πρόσβασης του Πολίτη στην Άσκηση για όλους και η Αυτοδιοίκηση (τοπική-περιφερειακή) θα πρέπει να εξασφαλίζει με την εγγύτητα της προς τον πολίτη, τους όρους για την άσκηση του δικαιώματος από τον κάθε πολίτη . Αυτό σημαίνει ανθρώπινες πόλεις, φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και ικανές να ικανοποιήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην Άσκηση για όλους από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Είναι μία νέα πολιτική πρόταση για την Ελλάδα που βρίσκεται στον πάτο της άθλησης για όλους στην Ευρώπη, καθιστώντας μας ένα λαό με πολύ ένταση, βία, παχυσαρκία και ψυχικά νοσήματα.
Η νέα προσέγγιση από το Υπουργείο Αθλητισμού αυτής της προοπτικής είναι ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα για την κοινωνία που ονειρευόμαστε. Θέλει όμως δουλειά, σταθερή προσέγγιση και πίστη για ένα καλύτερο μέλλον καθώς τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα φανούν σε βάθος χρόνου και δεν θα καρπήσουν στο άμεσο μέλλον. Αν η κυβέρνηση δεχθεί αυτή την συνθήκη στην πολιτική της θα έχει βάλει μια σοβαρή παρακαταθήκη για μια καλύτερη Ελλάδα, με πολίτες που θα ζουν με καλύτερη υγεία και με ποιοτική και ισορροπημένη ζωή.