-Θα αντέξει το σύστημα υγείας μπροστά σε αυτή την πανδημία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος. Το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και να μην χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που θα μπορούσαν να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας. Το μεγάλο πρόβλημα με αυτή την ασθένεια είναι οι ευάλωτοι, όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη ή μπορεί να χρειαστούν πρόσβαση σε εντατική. Κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος -και ήδη κάνουμε- είναι να παίρνει σταδιακά και ανάλογα με τη διασπορά του ιού, όλο και περισσότερα μέτρα για να αποτρέψει τις συναθροίσεις και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Και ας μην ξεχνάμε ότι «Μένουμε Σπίτι» για να προστατεύσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που με την σειρά τους μας προστατεύουν και αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ.

-Γιατί δεν έγιναν έγκαιρα προσλήψεις με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται συνταξιούχοι γιατροί;

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση έχει αντιδράσει τάχιστα στην πανδημία, με μεγάλη αποφασιστικότητα και σοβαρότητα που θα ζήλευαν πολλές από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 2.145 προσλήψεις και πιο αναλυτικά, 431 γιατροί και 1.714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Καθημερινά εγκρίνονται και άλλες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα νοσοκομεία μας. Προχωρήσαμε και συνεχίζουμε στη σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ. Πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτές προσθέσαμε 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Και συνεχίζουμε. Προστίθενται καθημερινά και άλλες.

-Υπάρχουν καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά στα νοσοκομεία. Αυτό πώς θα λυθεί;

Όπως γνωρίζετε, στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας πόλεμος για την προμήθεια υλικών άμεσης ανάγκης κάνοντας τη διαδικασία ολοκλήρωσης της παραλαβής δύσκολη, πολύ δύσκολη. Δεν ήταν θέμα χρημάτων, είναι θέμα διαθεσιμότητας. Το τελευταίο διάστημα μεγάλο τμήμα του υλικού έχει έρθει στη χώρα μας καθώς η χώρα μας έχει ναυλώσει για αυτό το σκοπό, με πρωτοβουλίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, cargo jet αλλά και ειδικά διαμορφωμένα επιβατηγά αεροπλάνα, που έχουν φέρει και θα φέρουν στην χώρα μας, το αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας.

-Επιμένετε για ιδιωτικοποίηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Βλέπω τις ανέλπιδες προσπάθειες των στελέχων του ΣΥΡΙΖΑ να παραποιήσουν τις θέσεις της ΝΔ και τις δικές μου ως τομεάρχη υγείας της ΝΔ. Ήμουν σαφής σε αυτό που έλεγα πριν 3 χρόνια!!! Ήμουν αντίθετος στις κομματικές προσλήψεις διοικητών της τότε εποχής και σε όποιες παράνομες προσλήψεις γίνονταν, με αποτέλεσμα τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση στα νοσοκομεία μας ! Ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρ ενός δημόσιου συστήματος υγείας το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα μέσω των ΣΔΙΤ. Και φυσικά πρέπει να ενισχυθεί με προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών το σύστημα υγείας και πολύ καλά κάνει η κυβέρνηση που προχωρά σε αυτές τις κινήσεις! Αυτό που έχω να πω είναι ‘’όχι άλλο κάρβουνο πια ’’!

-Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης για απολύσεις και κόψιμο των μισθών στο μισό;

Οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Από τις 18 Μαρτίου και μετά δεν γίνονται απολύσεις. Παράλληλα η Κυβέρνηση έχει βάλει ένα πλαίσιο ευελιξίας. Μπορεί να γίνει αναστολή της σύμβασης εργασίας και αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται τα 800 ευρώ. Μπορεί να υπάρξει και εκ περιτροπής απασχόληση. Αν νομίζει κάποιος ότι μια επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί για έναν-δύο μήνες με μηδενικό τζίρο, αλλά, ταυτόχρονα, να πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους, να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, να πληρώνει τις τράπεζες, είναι βέβαιο πως κάνει λάθος. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση ανέστειλε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ζήτησε από τις τράπεζες να δώσουν μια περίοδο χάριτος στους συνεπείς δανειολήπτες, για κάποιους μήνες προκειμένου να μην έχουν οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αυτό τον βραχνά. Είναι ανάγκη να μοιραστούμε το βάρος της κρίσης όλοι μαζί.