Ο Βασίλης Οικονόμου αποτελεί ένα από τα πιο «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της υγείας, της ασφάλειας, του αθλητισμού και της δημόσιας ζωής. Η «axianews» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του, σε μια δύσκολή εποχή που η σοβαρότητα, η νηφαλιότητα και η γνώση των πραγμάτων αποτελούν δυσεύρετα χαρακτηριστικά. Γιαυτό, άλλωστε, και το όνομά του παίζει «δυνατά» για μια υπουργική θέση στον ανασχηματισμό που θα γίνει όταν ξεπεραστεί ο σκόπελος του κορωνοϊού.

Συνέντευξη στον Γιάννη Τήλιρο

– Ήταν αναγκαία η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών;

– Η εύκολη μετάδοση και διασπορά του κορωνοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοσούντων. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών, οι οποίες δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα, μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, ήταν αναγκαίο να γίνει αυτήν την χρονική περίοδο.

– Πώς θωρακίζετε το ΕΣΥ για να αντέξει στον φόρτο της πανδημίας;

– Προχωρήσαμε και συνεχίζουμε στη σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ. Πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτές προσθέσαμε 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Και συνεχίζουμε. Προστίθενται καθημερινά και άλλες. Παράλληλα, έχουμε ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 2.145 προσλήψεις. Πιο αναλυτικά: 431 γιατροί και 1.714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Καθημερινά εγκρίνονται και άλλες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα νοσοκομεία μας.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγόρησε ότι δεν υποστηρίζετε το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι μάλιστα ζητούσατε απολύσεις προσωπικού;

– Βλέπω τις ανέλπιδες προσπάθειες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να παραποιήσουν τις θέσεις της Ν.Δ. και τις δικές μου ως τομεάρχη υγείας της Ν.Δ. Ήμουν σαφής σε αυτό που έλεγα πριν 3 χρόνια!!! Ήμουν αντίθετος στις κομματικές προσλήψεις διοικητών της τότε εποχής και σε όποιες παράνομες προσλήψεις γίνονταν, με αποτέλεσμα τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση στα νοσοκομεία μας! Ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρ ενός δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα μέσω των ΣΔΙΤ. Και φυσικά πρέπει να ενισχυθεί με προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών το σύστημα υγείας και πολύ καλά κάνει η κυβέρνηση που προχωρά σε αυτές τις κινήσεις! Αυτό που έχω να πω είναι «όχι άλλο κάρβουνο πια»! Δεν προσφέρουν τίποτα στην κοινή προσπάθεια όσοι προσπαθούν να διχάσουν και να προπαγανδίσουν τα ψέματά τους…

– Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας επαρκούν κατά την άποψή σας;

– Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη της οικονομίας, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορωνοϊό, δίνοντας βαθιά ανάσα στην κοινωνία. Το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση της δημιουργίας ασφαλούς περιβάλλοντος αντιμετώπισης των εξαιρετικά δύσκολων και έκτακτων αυτών συνθηκών. Παίρνουμε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Δεν έχει παραλύσει όλη η οικονομία, καθώς υπάρχουν κλάδοι που δεν έχουν ανάγκη της στήριξης. Θα στηρίξουμε τις θέσεις απασχόλησης, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και επίσης θα δώσουμε ενίσχυση ρευστότητας στις τράπεζες και στα νοικοκυριά, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο δίμηνο ώστε η παροδική ύφεση που θα υπάρξει να είναι προσωρινή. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι δεν υπάρχει απεριόριστος δημοσιονομικός χώρος. Χρειάζεται σύνεση και προσοχή. Τα ταμειακά διαθέσιμα δεν είναι ανεξάντλητα, και πρέπει να διαφυλάξουμε τις θυσίες που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.

– Ήταν δύσκολη απόφαση το κλείσιμο των εκκλησιών;

– Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν δοκιμάζεται η πίστη μας αυτές τις ημέρες, αλλά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν απολύτως ορθή!

– Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων;

– Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, αφού πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί τίτλοι από την ΕΚΤ. Αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας και εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ήταν κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας επί 4,5 χρόνια, αλλά το κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Και η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει πλέον το στίγμα της «ειδικής περίπτωσης» στην Ευρωζώνη. Είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του διεθνούς συστήματος στην πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέσα σε λίγους μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα εννέα ετών, ενώ το κόστος δανεισμού του Δημοσίου υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό. Και αυτό τη στιγμή, μάλιστα, που οι προσδοκίες στην υπόλοιπη Ευρώπη παρουσίαζαν, κατά μέσο όρο, κάμψη. Όλα αυτά αποδεικνύουν την σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης από τον Ιούλιο και μετά.

– Τι απαντάτε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της οικονομίας;

– Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του μπερδεύουν «μήλα» (δημοσιονομικά μέτρα), με «πορτοκάλια» (εγγυήσεις και άλλα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας). Σε αυτή την ανεύθυνη, μικροκομματική συμπεριφορά τους η απάντηση έρχεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που επικροτούν τη διαχείριση της διπλής κρίσης από την κυβέρνηση. Και που βλέπουν στην φουρτούνα τον πρωθυπουργό να κρατάει αποφασιστικά το τιμόνι της χώρας. Αυτήν την περίοδο, οι κύριες μάχες δίνονται για τη δημόσια υγεία, τη διαφύλαξη των συνόρων της χώρας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να συνταχθεί με όλους τους Έλληνες στις κρίσιμες αυτές μάχες, κατρακυλά σε μία από τις χειρότερες πρακτικές του, επιστρατεύοντας ένα κρεσέντο λαϊκισμού και μαξιμαλισμού.