Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έρχεται μετά από 18 χρόνια να εξορθολογήσει τα δεδομένα και να τα προσαρμόσει στις ανάγκες της εποχής μας. Ο νέος ΚΟΚ φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε οδικά, ενώ στην κορυφή των στόχων του υπουργείου μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και προχωράμε στη μείωση της ανώτατης ταχύτητας κίνησης εντός του αστικού ιστού και σε οδούς γειτονιάς στα 30 χλμ/ώρα. Θα ζούμε πλέον στην «Πόλη στα 30» Αυτή δεν είναι μια αυθαίρετη κίνηση αλλά κίνηση που βασίζεται σε μελέτες που αποκαλύπτουν ότι αν ρίξουμε λίγο την ταχύτητα μέσα στην πόλη θα γλιτώσουμε την απώλεια εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα, δίνουμε μεγάλο βάρος και στα δίκυκλα, μια ακόμη εστία απώλειας ζωών, θεσπίζοντας την καθολική χρήση του κράνους, με πραγματικά αποτρεπτικά πρόστιμα. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε την μικροκινητικότητα, θέτοντας όρια στην κίνηση των προσωπικών οχημάτων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των οδηγών τους.

Παράλληλα, ο νέος ΚΟΚ εξορθολογεί τις ποινές και το κυρωτικό πλαίσιο ώστε να γίνεται πιο κατανοητό στο μέσο οδηγό, πεζό, ποδηλάτη και κινούμενο μέσα στους χώρους των δρόμων και της πόλεως. Θεσπίζουμε την δίκαιη επιβολή ποινών, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την ακινητοποίηση οχημάτων που εξυπηρετούν και άλλα μέλη της οικογένειας.

Όμως η οδική ασφάλεια δεν διασφαλίζεται μόνο από τον Κώδικα, τις ποινές ή την αστυνόμευση. Θα πρέπει παράλληλα να δούμε ένα πλέγμα πολιτικών και λειτουργιών, όπως είναι η εκπαίδευση, η οδική και κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία και στους Δήμους, έτσι ώστε η νέα γενιά από μόνη της να αποκτήσει αυτόνομη οδηγική συνείδηση που δεν θα χρειάζεται υποδείξεις από κανέναν.