Μετά από πέντε και πλέον χρόνια σοβαρής προσπάθειας διάδοσης της ηλεκτροκίνησης αυτή εξακολουθεί ακόμη να έχει αδυναμίες και προβλήματα ενώ και οι καταναλωτές φαίνονται να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της αγοράς αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Έχει πετύχει τα αναμενόμενα το Κινούμαι Ηλεκτρικά; Ποια είναι η θέση του ΥΜΕ;

Μετά την ολοκλήρωση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά Ι» όπου καταβλήθηκαν 10.893.667,50 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσε σε 9.813 αιτήσεις και ένα πετυχημένο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το οποίο καταβλήθηκαν 55.471.297,00 εκατομμύρια ευρώ για 17.381 οχήματα, προχωρήσαμε στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», το οποίο είχε συνολικό προϋπολογισμό 33 εκατ. ευρώ, για περίπου 7.500 ηλεκτρικά οχήματα με αυξημένα ποσά επιδότησης για ιδιώτες καταναλωτές, που μπορεί να φθάσουν τις 11.000 ευρώ. Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» εκτός από οχήματα επιδότησε και ηλεκτρικά δίκυκλα-moto, ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά και microcars, εξαντλώντας το ποσό που είχε στη διάθεση του, αρά κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο.  Ήδη υπάρχουν χιλιάδες υποψήφιοι αγοραστές που ρωτούν αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα επιδότησης, γεγονός που ενισχύει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση για τις συναφείς ειδικότητες επισκευής και συντήρησης οχημάτων, όπως του τεχνίτη αμαξωμάτων, οπού δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, τι σκοπεύει να κάνει το ΥΜΕ;

Βλέποντας το νομοθετικό κενό που και εσείς εντοπίζετε προχωράμε στην ψήφιση των ειδικοτήτων που θα λειτουργούν στον επισκευαστικό τομέα μέσω του Ερανιστικού Νομοσχεδίου του Υπουργείου μας, το οποίο και εισηγήθηκα στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 10/01/25, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης τεχνική υποδομή στην ηλεκτροκίνηση.

Καθιερώνεται η υπαγωγή συγκεκριμένων ειδικοτήτων τεχνιτών στην κατηγορία Τεχνίτη Οχημάτων Υψηλής Τάσης Κατηγορίας και προσδιορίζονται οι απαιτήσεις για την κατάρτιση, πιστοποίηση και εξειδίκευση των τεχνιτών που θα εργάζονται σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα υψηλής τάσης. Οι ειδικότητες τεχνιτών που εισάγονται προς ενίσχυση της  κάλυψης τεχνικών αναγκών συνδεόμενων με την ηλεκτροκίνηση, είναι: τεχνίτης συστήματος πέδησης, τεχνίτης αντλιών πετρελαιοκινητήρων, τεχνίτης εξαερωτήρων-αναμικτήρων (καρμπιρατέρ)), τεχνίτης οργάνων, τεχνίτης αναρτήσεων, τεχνίτης συστημάτων εξαγωγής καυσαερίων (σιγαστήρων)), τεχνίτης ψυγείων, τεχνίτης αμαξωμάτων (φανοποιός), τεχνίτη βαφής,  τεχνίτης τροχών και τεχνίτης μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων).

Η οδική μεταφορά ενός οχήματος Υ.Τ. που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση (π.χ. τρακαρισμένο, πλημμυρισμένο κ.α.) εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ανάφλεξης του οχήματος (ανάφλεξη μπαταρίας) κατά την μεταφορά του. Υπάρχει πρόθεση παρεμβάσεων του ΥΜΕ ;

Στο ίδιο Ερανιστικό Νομοσχέδιο προβλέψαμε για πρώτη φορά  διατάξεις που αφορούν την οδική βοήθεια, οι οποίες εισάγουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, εποπτείας και ελέγχου των επιχειρήσεων οδικής βοήθειας. Σε αυτές τις διατάξεις συμπεριλαμβάνεται η παροχή οδικής βοήθειας σε Οχήματα Υψηλής Τάσης και εισάγεται η δυνατότητα για παροχή υπηρεσιών οδικής βοήθειας από επιχείρηση ή συνεργάτη οδικής βοήθειας οχημάτων σε όχημα υψηλής τάσης που έχει υποστεί βλάβη ή ατύχημα που το ακινητοποιεί ή δυσχεραίνει την κυκλοφορία του. Ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και οι ειδικές τεχνικές απαιτήσεις.

Η Ηλεκτροκίνηση εξαπλώνεται και στην χώρα μας, σε φορτηγά οχήματα, λεωφορεία και άλλες ανάλογες κατηγορίες οχημάτων μεγαλύτερα των 3,5 τόνων. Ποια είναι η θέση του ΥΜΕ για την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τα οχήματα αυτά σχετικά την ασφαλή χρήση τους, επισκευή, συντήρηση, κλπ.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση και την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης. Η υφιστάμενη απόφαση προβλέπει δύο κατηγορίες τεχνιτών:

  1. Τεχνίτες βασικής συντήρησης: Ειδικεύονται στη συντήρηση οχημάτων χωρίς να επεμβαίνουν στα συστήματα υψηλής τάσης.
  2. Τεχνίτες υψηλής τάσης: Εκτελούν εργασίες που περιλαμβάνουν τη διακοπή και την επαναλειτουργία της τροφοδοσίας υψηλής τάσης.

Προχωρούμε σε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους τεχνίτες να επισκευάζουν και να συντηρούν και βαρέα οχήματα υψηλής τάσης, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψουμε αυτό το μεγάλο κενό στην συντήρηση των ηλεκτρικών βαρέων οχημάτων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των βελτιώσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα επεκτείνει την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και στα βαρέα οχήματα (άνω των 3,5 τόνων ή δυναμικότητας άνω των 9 ατόμων). Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ορίζει τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία συνεργείων που θα εξυπηρετούν τα βαρέα οχήματα υψηλής τάσης.

Τι σχεδιάζετε για την ηλεκτροκίνηση στις δημόσιες συγκοινωνίες;

Η ηλεκτροκίνηση είναι μια παράμετρος της επιτυχίας της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Η ηλεκτροκίνηση θα στηριχθεί και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ευθυγραμμιστούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μέχρι σήμερα 240 λεωφορεία στην Αττική εξυπηρετούν το κοινό, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο ΟΑΣΘ έχει βγάλει στην κυκλοφορία 110 Ηλεκτρικά νέα λεωφορεία, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για 225 ηλεκτρικά λεωφορεία με leasing μέχρι το 2027. Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην πλήρη αντικατάσταση του στόλου των παλιών λεωφορείων με σύγχρονα λεωφορεία, τα οποία θα είναι όλα φιλικά προς το περιβάλλον, έχουν επαρκή κλιματισμό και διαθέτουν πλήρη προσβασιμότητα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Για αυτό τον λόγο ετοιμάζουμε τον διαγωνισμό για 500 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και 200 τρόλεϊ τα οποία μέχρι το 2027 θα είναι σε λειτουργία. Παράλληλα. με το πρόγραμμα «φορτίζω παντού» έχουμε πλέον αρκετούς δήμους με πολλούς νέους φορτιστές, ενώ και το τρίτο πρόγραμμα του «κινούμε ηλεκτρικά» για την επιδότηση νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, γνώρισε επιτυχία.Νομίζω ότι οι πολίτες οι οποίοι ήδη έχουν μπει σε αυτά τα λεωφορεία διαπιστώνουν την πολύ μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα της μετακίνησής τους. Αυτή θα είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, παράλληλα με την οποία διαρκώς θα βελτιώνεται όλο το πλαίσιο λειτουργίας γύρω από την ηλεκτροκίνηση. Η ηλεκτροκίνηση είναι κάτι σχετικά νέο στη χώρα μας αλλά εμφανίζει μεγάλη δυναμική , και είναι σημαντικός παράγοντας στο να προάγουμε την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και ανάπτυξη, μειώνοντας την περιβαλλοντική επίπτωση των μετακινήσεων.

Τι αλλάζει με το νέο ΚΟΚ; Από πότε θα είναι σε ισχύ;

Ένα από τα πολύ βασικά στοιχεία του νέου Κ.Ο.Κ. είναι η προστασία των μοτοσικλετιστών καθώς επιδιώκουμε την μεγαλύτερη ασφάλεια των αναβατών με την, καθολική χρήση του κράνους. Το κράνος αποτελεί βασικό μέσο προστασίας, και η χρήση του για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ασφάλεια του μοτοσικλετιστή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρήση κράνους, και αυτό δεν πρόκειται απλώς για έναν νομικό κανόνα, αλλά για έναν κανόνα ζωής. Η εικόνα του μοτοσικλετιστή που κυκλοφορεί χωρίς κράνος, πολλές φορές μεταφέροντας ένα παιδί, είναι απαράδεκτη, δίνει λάθος παράδειγμα στις επόμενες γενιές και θα εκλείψει από τους ελληνικούς δρόμους. Παράλληλα, προχωράμε στη μείωση της ταχύτητας στον αστικό ιστό. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η ταχύτητα πρέπει να μειωθεί, καθώς τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στις πόλεις, με το 74% αυτών να προκαλούν νεκρούς ή τραυματίες. Η μείωση της ταχύτητας είναι ένα κρίσιμο μέτρο για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Προσοχή όμως, μιλάμε για το όριο ταχύτητας εντός αστικού ιστού και όχι σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή αυτοκινητόδρομους. Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας παράλληλα θα προβλέπει τον εξορθολογισµό, την οµαδοποίηση και τη διαβάθµιση των ποινών για τις παραβάσεις οδικής ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να επιδεικνύει έναν στείρα τιµωρητικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η εξοικείωση των οδηγών και η ενσυνείδητη αποδοχή από αυτούς ενός σύγχρονου πλαισίου οδικής ασφάλειας, η οποία αφορά τόσο τους ίδιους όσο και τους πεζούς, η επιβολή δίκαιων ποινών, που να αντιστοιχούν στην επικινδυνότητα της κάθε παράβασης, και η επακόλουθη διασφάλιση της συµµόρφωσης µε τα πρόστιµα, αλλά και της είσπραξης αυτών. Ο νέος ΚΟΚ πρεσβεύει ταυτόχρονα, εκτός κάποιων λίγων εξαιρέσεων, την απενοχοποίηση των οχηµάτων και την υπευθυνότητα του οδηγού. Ήδη ο νεός Κ.Ο.Κ. έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24 Ιανουαρίου και μόλις ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες εκτιμάμε ότι θα ψηφισθεί από την Βουλή εντός του Φεβρουαρίου, 2025.

Που στοχεύει το Υπουργείο με τη διαμόρφωση του Νέου Συγκοινωνιακού Χάρτη για την Αττική;

Με τη δημιουργία του νέου συγκοινωνιακού χάρτη στοχεύουμε στη δημιουργία ενός νέου συστήματος μεταφορών στην Αττική, επικεντρωμένο στις Δημόσιες Συγκοινωνίες, με ορίζοντα και λύσεις για την επόμενη εικοσαετία. Ο χάρτης αυτός δεν αποτελεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης των μετακινήσεων, μια απλή διαδικασία ανανέωσης, αλλά ένα ολιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών. Ο Νέος Συγκοινωνιακός Χάρτης οδηγεί στην αναδιάρθρωση του συγκοινωνιακού δικτύου της Αττικής και στηρίζεται σε πέντε κεντρικούς άξονες: 1. τη βιώσιμη κινητικότητα, 2. την προσβασιμότητα, 3. τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών 4. και την προστασία του περιβάλλοντος, 5. την θέσπιση της αστικής συγκοινωνίας για όλη την Αττική, δημιουργώντας τη νέα, σύγχρονη πραγματικότητα που αξίζουν και δικαιούνται οι πολίτες.

Πιστεύετε πως μπορεί να υπάρξει λύση – στο μέτρο του δυνατού – στο κυκλοφοριακό ζήτημα της πρωτεύουσας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κυκλοφοριακό είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές της χώρας μας. Ειδικότερα στην Αττική, αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα για την καθημερινότητα των πολιτών, με υπέρογκο παραγωγικό, οικονομικό και ψυχοκοινωνικό κόστος. Είναι ζήτημα ευθύνης και απαιτεί σοβαρά μελετημένες και καλά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις. Στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι η αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στον Κηφισό, ο οποίος αποτελεί έναν κομβικό δρόμο για την πρωτεύουσα. Υπάρχει ένα πλάνο μεταφοράς των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Βοτανικό και εγγύτερα στην περιοχή στο πάρκο logistics στη Φυλή. Αυτή η μεταφορά θα γίνει τα επόμενα δύο χρόνια, ήτοι το 2026, με επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα βοηθήσει άμεσα στο ζήτημα του κυκλοφοριακού. Από το έργο αυτό θα μειωθεί σημαντικά η κίνηση των φορτηγών καθώς αυτά τα 4.000 – 5.000 φορτηγά που κάθε μέρα κινούνται στον Κηφισό και είναι υπεύθυνα για τον μεγαλύτερο όγκο της κίνησης που ζούμε όλοι οι υπόλοιποι, θα πηγαίνουν πλέον στο πάρκο logistics της Φυλής. Μαζί με την μεταφορά του Σταθμού των ΚΤΕΛ από τον Κηφισό στον Ελαιώνα θα δοθεί μια βαθιά ανάσα στην κυκλοφορία του Κηφισού. Πρόκειται για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία με τον σύγχρονο τρόπο όπως θα διαμορφωθούν, θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητα μας.

Ποιο το μήνυμά σας προς τον επισκευαστικό κλάδο ενόψει και της νέας χρονιάς;

Το μήνυμα μου είναι ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα είναι δίπλα στα τεκμηριωμένα ζητήματα που θέτει ο κλάδος. Οι πόρτες μου είναι πάντα ανοιχτές, ειδικά για τους επαγγελματίες οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης και ευσυνειδησίας στηρίζουν τις μεταφορές και τις μετακινήσεις και οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες μας, αποδεικνύουν ότι οι προτάσεις του κλάδου σας και εισακούστηκαν και γίνονται νόμοι του κράτους.