Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λειτουργεί συστηματικά με σχέδιο και δράσεις με στόχο την οργάνωση στις μετακινήσεις των πολιτών κα τη διανομή των εμπορευμάτων στις αστικές περιοχές. Προτεραιότητα αποτελεί η ασφαλή εξυπηρέτηση των μετακινήσεων ατόμων (ειδικά των Ατόμων με Αναπηρία) έναντι της εξυπηρέτησης των οχημάτων στο διαθέσιμο αστικό χώρο, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι κύριοι τομείς δράσεων είναι:
- Ασφάλεια αστικών οδών
- Δημόσια συγκοινωνία
- Διαλειτουργικότητα υποδομών και δικτύων
- Βάδισμα και ποδηλασία
- Μείωση συμφόρησής στις Οδικές μεταφορές (ρέουσες και αδρανείς)
- Αστική εφοδιαστική (νέα ωράρια εφοδιασμού των επιχειρήσεων της Αθήνας
- Διαχείριση κινητικότητας
- Ευφυή Συστήματα Μεταφορών
Στρατηγικοί στόχοι είναι:
- Μείωση των δυστυχημάτων και ατυχημάτων στις κατοικημένες περιοχές με κεντρικό σύνθημα «Μηδέν νεκροί των πεζών στον αστικό χώρο»
- Αύξηση και ασφάλεια της κινητικότητας ευάλωτων ομάδων πληθυσμού
- Μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και εξοικονόμησης χρόνου
- Μείωση των ρύπων και προστασία στο αστικό περιβάλλον για τη βελτίωση του μικροκλίματος
Στη βάση των παραπάνω, ο οδικός χάρτης του Υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνει ένα πλέγμα δράσεων και ενεργειών, που χρηματοδοτικά και επιχειρησιακά εκτείνεται μέχρι το 2027. Συνοπτικά, αν θέλαμε να υπογραμμίσουμε τις ποιο εύληπτα ορατές 5 κατηγορίες παρεμβάσεων, αυτές είναι:
1. Νέος ΚΟΚ, όπου αναμένεται να ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου 2025. Σημειώνεται ότι:
o Θεσμοθετείται το όριο ταχύτητας των 30 χιλιομέτρων/ώρα στις τοπικές οδούς και στις οδούς χαμηλής κυκλοφορίας εντός οικιστικού ιστού, όπου καταγράφεται σημαντικός αριθμός ατυχημάτων μεταξύ πεζών και οχημάτων (Πόλεις στα 30)
o Ιεραρχείται η σοβαρότητα των παραβάσεων και προστίμων/ποινών με βάση τις σημερινές συνθήκες
o Αυστηριοποίηση στις αντικοινωνικές και υποτροπιάζουσες συμπεριφορές
2. Νέος Συγκοινωνιακός Χάρτης στην Αττική. Χαρακτηριστικά ορόσημα είναι:
o Στον Φεβρουάριο ολοκληρώνεται η διενέργεια ερωτηματολογίων και έρευνας πεδίου από τον ΟΑΣΑ
o Τον Απρίλιο ολοκληρώνεται η διαβούλευση με τους Δήμους στην Αττική για τη συγκέντρωση προτάσεων και απόψεων
o Μετά το Πάσχα θα παρουσιαστεί ο Νέος Συγκοινωνιακός Χάρτης της Αττικής
3.Συγκροτήθηκε επιτροπή τεχνοκρατών και επιστημόνων για τη δημιουργία μίας Νέας Πολιτικής για την Ασφαλή και Βιώσιμη Κινητικότητα στα Αστικά κέντρα και ειδικότερα την Αττική. Στόχος είναι η επιτροπή να εξετάσει και να καταθέσει τεκμηριωμένες απόψεις και μέτρα για ένα Νέο Χάρτη Κινητικότητας. Χαρακτηριστικά θέματα που είναι υπό εξέταση:
o Δημιουργία/Λειτουργία Ενιαίου (όλα τα μέσα μετακίνησης) Ρυθμιστικού Κέντρου Κινητικότητας στην Αττική
o Αναθεώρηση του Δακτυλίου Κυκλοφορίας στην Αθήνα
o Κίνητρα και προώθηση στις πράσινες μετακινήσεις (πχ πράσινες πινακίδες στα ηλεκτρικά οχήματα, κλπ)
o Προσαρμογή του ωραρίου τροφοδοσίας των επιχειρήσεων στην Αθήνα
4. Συνεργασία με όλους του Δήμους στην Επικράτεια για θέματα ασφάλειας και βιώσιμης κινητικότητας. Χαρακτηριστικές δράσεις είναι:
o Η δωρεάν παροχή οχημάτων από την ΟΣΥ σε απομακρυσμένους και ακριτικούς δήμους, με σκοπό την ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας με το πρόγραμμα «Στηρίζουμε τα ακριτικά νησιά».
o Σχεδιασμένη και σύγχρονη επαναλειτουργία των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής.
o Αλλαγή των σχέσεων επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργία ενός πλαισίου συνεχούς και ανοικτής διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και εταιριών παροχής συγκοινωνιακού έργου.
5. Ενημέρωση και διαμόρφωση σύγχρονης κουλτούρας στην κινητικότητα. Αυτό ίσως είναι και η δυσκολότερη ομάδα/δέσμη μέτρων και δράσεων, με δεδομένο ότι ακόμα και σήμερα καταγράφονται δυστυχήματα – συχνά με μεγάλο κοινωνικό κόστος (για αίτια μη τήρησης της προτεραιότητας, χρήσης αλκοόλ και ουσιών, κακής σωματικής και ψυχολογικής κατάστασης οδηγών, κλπ.), δηλαδή αίτια που θα έπρεπε να είχαμε πολλά χρόνια αφήσει πίσω μας σαν κοινωνία. Χαρακτηριστικές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή είναι:
o Δια-δραστικές επιμορφωτικές και ενημερωτικές δράσεις για την οδική ασφάλεια, με έμφαση τις νέες ηλικίες, τους μελλοντικούς οδηγούς και τις περιοχές στην επικράτεια που καταγράφονται πολλά ατυχήματα (βλέπε Κρήτη)
o Δράσεις για τις «Πόλεις στα 30», πάνω στην βάση του νέου ορίου ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα όπου προωθείται η ενσωμάτωση των αρχών Αειφορίας και Ποιότητας Ζωής που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελληνική επικράτεια.
o Υποστήριξη και ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης με έμφαση τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ψηφιοποίηση και Τεχνολογία. Αυτός ο τομέας αποτελεί την κορωνίδα των ενεργειών μας, όπου το υπουργείο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια και τους ερευνητικούς φορείς της χώρας, στην κατεύθυνση υλοποίησης Έξυπνων Εφαρμογών, που θα παρέχουν πληροφορίες (σε πραγματικό χρόνο) σχετικά με τις διαθέσιμες μεταφορές και τα χαρακτηριστικά τους. Χαρακτηριστικές δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση είναι:
o Διαχωρισμός, αναγνώριση και ψηφιακός έλεγχος στις λεωφορειολωρίδες
o Ψηφιακή, οργάνωση, επιτήρηση και εποπτεία της κυκλοφορίας σε κρίσιμους οδικούς άξονες
o Ενημέρωση κατοίκων αλλά κυρίως επισκεπτών για βολικές και ελκυστικές επιλογές μετακίνησης με επίκεντρο τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εναλλακτικά μέσα μετακίνησης (ποδήλατο, πατίνι) και πεζή μετακίνηση.
Η δέσμευσή μας είναι ξεκάθαρη: ασφαλείς, βιώσιμες και εύκολες μετακινήσεις για όλους. Οι παρεμβάσεις μας προωθούν ένα σύγχρονο και λειτουργικό σύστημα μεταφορών, που θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας.