Ακολουθεί αναλυτικά το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στη Σοφία Λιάκου

-Κέρδισε η χώρα μας από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τράμπ;

Αρχικά δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους. Είναι πλέον δεδομένο ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να μιλήσει καθαρά για δύο ζητήματα: Την τουρκική προκλητικότητα και τη στήριξη την οποία προσδοκά από τις ΗΠΑ καθώς και για τις διαπραγματεύσεις για συμμετοχή στην παραγωγή των F-35. ακόμη, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο ότι παρότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής κυριαρχούν, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η οικονομία μας έχει κάνει εντυπωσιακή επάνοδο και προχωρά δυναμικά. Επίσης, συμφωνήθηκε και κάτι πολύ σημαντικό, κατά την άποψη μου, η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών και της διευκόλυνσης της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, σπουδαίο θέμα για την παιδεία και τους νέους.

-Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είμαστε μόνοι μας;

Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε δύσκολες καταστάσεις, πάντα όμως τις ξεπέρασε με ενότητα, με σωστές επιλογές συμμάχων και στόχων, έχοντας πάντα ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και το εθνικό συμφέρον. Oι θέσεις της Ελλάδας έχουν βρει καθολική αποδοχή και στήριξη από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τις περισσότερες χώρες του Κόλπου και από ένα μεγάλο κομμάτι της ίδιας της Λιβύης. Όπως σας είπα και παραπάνω όμως, η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και ισχυρές.

-Στο θέμα του ΠτΔ σας κατηγορούν για καλλιστεία προσώπων. Από ποιο χώρο θεωρείτε ότι πρέπει να προέρχεται ο νέος Πρόεδρος;

Το πρόσωπο του ΠτΔ πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους και κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Άρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να ενώσει τις πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης η ευθύνη της επιλογής είναι δική του και είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Η δική μου πρόταση, αν θέλετε, θα ήταν μια προσωπικότητα από το χώρο του Κέντρου, έτσι ώστε να αγκαλιάζονται ευρύτερα κοινά στο πρόσωπο του ΠτΔ.

-Γιατί τα οικονομικά του Έλληνα πολίτη εξακολουθούν να είναι σε χαμηλά επίπεδα; Πότε θα ξαναγυρίσουμε στους παλιούς μισθούς;

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, βελτίωσε τη ρύθμιση των 120 δόσεων, χορήγησε 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, επέστρεψε οφειλές του ΕΦΚΑ, 100 εκατ. ευρώ, περίπου, στους ελεύθερους επαγγελματίες, αύξησε κατά 10 εκατ. ευρώ, περίπου, το επίδομα θέρμανσης, χαμήλωσε τον ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και έδωσε οικονομικά κίνητρα για την δημιουργία οικογένειας. Στα πρώτα μέτρα για την παιδεία ήταν η κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, με πρόσληψη 30.350 εκπαιδευτικών, ενώ δρομολογήθηκε η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών. Στον τομέα της υγείας ξεκίνησε η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία στους πολίτες που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, στις συγκοινωνίες αυξήθηκαν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πύκνωσαν τα δρομολόγια του Μετρό και παράλληλα αυξήθηκαν, κατά 45% , τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές στα νησιά. Όπως βλέπετε, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά με αποτέλεσμα η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα να είναι πλέον εφικτή.

-Ποια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης το 2020;

Ο δημοσιονομικός χώρος, που θα προκύψει από την υπέρβαση των στόχων και το 2020,θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό θα είναι το μέτρο-αιχμή υπέρ της μεσαίας τάξης στον χρόνο που έρχεται. Ας μη ξεχνάμε, όμως, ότι και αυτή η πρόσθετη ανακούφιση θα λειτουργήσει συνδυαστικά και με άλλες που έγιναν ή θα ακολουθήσουν. Το 2020 αποτελεί την χρονιά που θα σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της κρίσης.