Η πλέον προβεβλημένη προεκλογική διακήρυξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Συμπληρώνοντας ένα μήνα η Κυβέρνηση, με την συγκρότησή της, με τα τρία πρώτα νομοσχέδια που έχει ήδη ψηφίσει αλλά πρωτίστως με τις διακηρύξεις της διά του Πρωθυπουργού και με το ύφος και ήθος που προβάλει σύσσωμη, επιτυγχάνει γρήγορα και αποτελεσματικά όχι μόνον την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και την ανάδειξη μιας νέας νοοτροπίας και κουλτούρας στα δημόσια δρώμενα, στην πολιτική ζωή.

Θαρρείς ότι θέλει να αποδείξει ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα ολοκληρώνει τον κύκλο της μεταπολίτευσης, εγκαινιάζοντας όχι μόνον ένα διαφορετικό περιεχόμενο στην κυβερνητική πολιτική αλλά και μια νέα μορφή, μια νέα κουλτούρα της διακυβέρνησης.

Κυρίως αναδεικνύει τις λειτουργίες κάθε καλής και χρηστής διακυβέρνησης, την επιτελική, την εκτελεστική και την υποστηρικτική, χωρίς να ανακαλύπτει την Αμερική για τον δυτικό τρόπο αλλά με βεβαιότητα πρωτοπορώντας στον Ελλαδικό χώρο.

Έως σήμερα οι κυβερνήσεις παρέμεναν εγκλωβισμένες στην αντιπολιτευτική τους ρητορεία και στις συνακόλουθες ιδεολογικές τους αγκυλώσεις. Όριζαν το μέλλον τους από το αντιπολιτευτικό τους μένος και εγκλωβίζονταν στο θυμικό των ιδεολογικών τους υποστηρικτών.

Αντίθετα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφεύγοντας τις προεκλογικές παροχές και υποσχέσεις, αποπειράται να κριθεί για αυτά που δεσμεύεται στις προγραμματικές της δηλώσεις.

Πρόσωπα, ρόλοι, οργανογράμματα, μεθοδολογία και φυσικά πολιτική θεματολογία ιεραρχημένη και χρονισμένη στο πλαίσιο ενός ενάρετου εκλογικού κύκλου τετραετίας.

Μια κυβέρνηση που δεν διαπνέεται από διαχειριστική αλλά από μεταρρυθμιστική λογική. Μια κυβέρνηση που δεν περιμένει άπραγη να διαχειριστεί κρίσεις αλλά προγραμματίζει δομικές αλλαγές με στόχο την αποφυγή τους.

Μια κυβέρνηση που δεν υπηρετεί μεμονωμένα σχέδια, υποκειμενικές στρατηγικές και διαφορετικές προσεγγίσεις εκάστου υπουργού και υπουργείου αλλά υπηρετεί και υπηρετείται από ένα ενιαίο κεντρικό μηχανισμό χάραξης, υλοποίησης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Φυσικά κεντρικό μέλημα ανέκαθεν στη χώρα και τώρα ακόμα περισσότερο είναι η απόδοση των δημόσιων λειτουργών, του μηχανισμού του δημοσίου. Γιατί μπορεί μια κυβέρνηση να οριοθετήσει, να προγραμματίσει και να ασκήσει επιτυχώς τον επιτελικό της ρόλο, αλλά για την επίτευξη του εκτελεστικού της ρόλου απαιτείται να ασκείται επιτυχώς και ολοκληρωμένα ο υποστηρικτικός ρόλος, που ασκούν οι δημόσιοι λειτουργοί, τα στελέχη του δημοσίου.

Και εδώ δεν αρκούν οι μεταρρυθμίσεις και οι οργανικές αλλαγές αλλά απαιτείται και η κινητοποίηση των δημόσιων στελεχών και υπαλλήλων, η αίσθηση καθήκοντος για την επίτευξη μιας εθνικής ανάταξης.

Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την επιτυχία κάθε κυβέρνησης από το μήνα του μέλιτος. Όμως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Οι αρχές και κανόνες μπαίνουν στην αρχή και κάθε αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Είναι στο χέρι μας, όλων, αυτονόητα της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος της ΝΔ, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών να πορευτούμε και να συμμετέχουμε στην νέα αρχή που δεν είναι συνέχεια του χθες, και αυτό είναι από μόνον του ελπιδοφόρο.

Bασίλης Οικονόμου

Βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής ΝΔ

Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Δημοσιεύτηκε στις 17-8-2019