-Βλέπετε θετικά ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της στον τομέα της οικονομίας και τι χρονοδιάγραμμα βάζετε;

Βλέπω πολύ θετικά γενικότερα τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης καθώς είναι η πιο καλά προετοιμασμένη κυβέρνηση που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες. Συμπληρώνοντας ένα μήνα η Κυβέρνηση, με την συγκρότησή της, με τα τρία πρώτα νομοσχέδια που έχει ήδη ψηφίσει αλλά πρωτίστως με τις διακηρύξεις της διά του Πρωθυπουργού και με το ύφος και ήθος που προβάλει σύσσωμη, επιτυγχάνει γρήγορα και αποτελεσματικά όχι μόνον την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και την ανάδειξη μιας νέας νοοτροπίας και κουλτούρας στα δημόσια δρώμενα, στην πολιτική ζωή. Πιστεύω ότι η ίδια αποτελεσματικότητα θα χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλους τους τομείς καθώς είναι μια κυβέρνηση που δεν υπηρετεί μεμονωμένα σχέδια, υποκειμενικές στρατηγικές και διαφορετικές προσεγγίσεις εκάστου υπουργού και υπουργείου αλλά υπηρετεί το καλό της χώρας και μονάχα αυτό.

-Δέχεστε σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα στα πρώτα σας βήματα. Πώς πιστεύετε ότι θα κυλήσει η Κοινοβουλευτική περίοδος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνει να προχωρήσει στην αυτοκριτική του καθώς τα χρόνια που έμεινε στην εξουσία προκάλεσε τεράστια ζημία στη χώρα, σε ποικίλα επίπεδα, από την οικονομία όπου τον «λογαριασμό» τον πλήρωσε ο Έλληνας πολίτης μέχρι το ότι οδήγησε τη χώρα σε ανυποληψία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα έχει την ευκαιρία να κάνει παραγωγική αντιπολίτευση καθώς έχει απέναντι της μια κυβέρνηση που δίνει σημασία ακόμη και στις λεπτομέρειες, ενώ παράλληλα σέβεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες . Η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, δεν είναι εγκλωβισμένη σε κάποια αντιπολιτευτική ρητορεία και δεν έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις. Δεν ορίζει το μέλλον της από κάποιο αντιπολιτευτικό μένος και δεν είναι εγκλωβισμένη σε ιδεολογίες. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά και αυτός ο τρόπος λειτουργίας δίνουν τον τόνο στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και όποιος δεν ακολουθήσει θα βρεθεί υπόλογος απέναντι στον Έλληνα ψηφοφόρο. Είναι στο χέρι μας, όλων, αυτονόητα της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος της ΝΔ, της αντιπολίτευσης αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών να πορευτούμε και να συμμετέχουμε στην νέα αρχή που δεν είναι συνέχεια του χθες, και αυτό είναι από μόνον του ελπιδοφόρο.

-Τι περιμένετε από τις επαφές Μητσοτάκη σε Παρίσι και Βερολίνο; Τι απαντάτε σε αυτούς που μιλούν για «επαιτεία;»

Κεντρικό ζητούμενο το κρίσιμων αυτών διαβουλεύσεων είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να οριοθετήσει τη δική του κυβερνητική ατζέντα και να κάνει κοινωνούς αυτής τους ηγέτες με τους οποίους θα συνδιαλεχθεί. Ο Πρωθυπουργός θα δώσει από το ξεκίνημα της πρωθυπουργίας του το δικό του στίγμα, θα χαρτογραφήσει τη δική του οικονομική ατζέντα, μέρος της οποίας θα αποτελέσουν οι κοινοτικές διαπραγματεύσεις. Δεν είναι μόνο η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα συζητηθούν εν ευθέτω χρόνο αλλά το να κάνει το συντομότερο δυνατόν κοινωνούς της φιλοσοφίας του και των αλλαγών που επιδιώκει τους ομολόγους του. Το βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, την οποία έπληξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα όσα έπραξε τα χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία. Στην παρούσα φάση εκτιμώ ότι η διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος είναι η πρωταρχική επιδίωξη αυτών των ευρωπαϊκών ταξιδιών και στη συνέχεια θα πρέπει να κλείσει ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών, όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις εγκλωβίστηκαν εβρισκόμενοι μονίμως από αδύναμη θέση σε μια συζήτηση με τους δανειστές για το αν βγαίνει το πρόγραμμα, αν επιτυγχάνονται οι στόχοι, αν τηρούνται δεσμεύσεις και αν εφαρμόζονται μέτρα. Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θα πω μόνο ότι η Ελλάδα πλέον έχει βγει στις αγορές, αποκτάει το χαμένο της κύρος, γίνεται φιλική στις επενδύσεις, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, και αποτελεί έναν ισότιμο συνομιλητή, οπότε όσοι μιλούν για «επαιτεία» ή είναι βαθιά νυχτωμένοι ή απλά εξυπηρετούν την προσωπική τους ατζέντα.

-Θεωρείτε ότι ήταν απαραίτητες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα;

Ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεπε σε εγκληματίες που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια για ειδεχθή εγκλήματα, ακόμη και τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη, να μπορούν να αποφυλακισθούν. Ήταν μια πρωτοφανή εξέλιξη που επιβεβαίωσε με τον χειρότερο τρόπο τη νοσηρή ανοχή της προηγούμενης κυβέρνησης σε κάθε είδους ανομία. Για την ώρα μπήκε ένα «φρένο» σε όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση στη συνέχεια θα κάνει τις αναγκαίες αλλαγές για να αποτρέψει την μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων κακοποιών και να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε.

-Γιατί χρειάστηκαν 15 ημέρες ώστε να γίνει η πρώτη σύσκεψη για τη Σαμοθράκη;

Είναι λανθασμένη η εκτίμηση αυτή καθώς δεν χρειάστηκαν σε 15 ημέρες αφενός, και αφετέρου ο κυβερνητικός μηχανισμός δούλεψε άμεσα και υποδειγματικά, καθώς κεντρική διοίκηση και τοπικοί φορείς συνεργάστηκαν άψογα από την πρώτη στιγμή ώστε να δοθεί άμεσα λύση. Εκτός αν εννοείτε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κινηθεί νωρίτερα, δηλαδή κατά την διάρκεια της απαγόρευσης του απόπλου που ίσχυσε επί τρεις μέρες, βάζοντας σε κίνδυνο της ζωές ανθρώπων. Τέτοιες ανεύθυνες πρακτικές δεν θα δείτε επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Πέρα όμως από το συγκεκριμένο, μεμονωμένο περιστατικό, πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση με την συγκεκριμένη σύσκεψη έχει προσχωρήσει στη δρομολόγηση μόνιμων λύσεων στο θέμα της σύνδεσης της Σαμοθράκης και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές του νησιού.

Bασίλης Οικονόμου

Βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής ΝΔ

Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής