ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι οι μέρες και τα έργα του κ. Πολάκη προσφέρονται για πολλά θέματα για μια πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπό του. Πραγματικά η υπόθεση Κυμπουρόπουλου είναι η κορυφή του παγόβουνου του προβληματικού Πολάκη και της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Εσείς επιλέξετε να βάλετε πολλά θέματα πηγαίνοντας στην ψήφο εμπιστοσύνης. Βλέπω ότι λείπει ο κ. Πολάκης, αλλά είναι ο έτερος του Υπουργείου εδώ. Για να είμαι δίκαιος, δεν είναι όλη η ευθύνη δικιά του για την κατάσταση της υγείας που υπάρχει σήμερα.

Αν απαντηθούν τα αγωνιώδη ερωτήματα του προηγούμενου συναδέλφου του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα ψηφίσουν όλοι αυτοί που ανέφερε Νέα Δημοκρατία, η απάντηση είναι, ναι, θα την ψηφίσουν. Σε λίγες ημέρες, εβδομάδες θα μας αδειάσετε τη γωνιά και θα πάτε στο ξανά στο περιθώριο της πολιτικής και φοβάμαι και της κοινωνικής ζωής του τόπου.

Θα μπορέσουμε να πούμε ίσως κάποια πράγματα πιο αναλυτικά, γιατί είχα την ευθύνη μαζί με τον κ. Φωτήλα, που είναι εδώ, να παρακολουθούμε τις ημέρες και τα έργα του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν ένα non paper που τους ήρθε και τους έχουν βάλει κάποια τσιτάτα, τα οποία δεν κάνουν τον κόπο να τα επαληθεύσουν. Εδώ ο προηγούμενος συνάδελφος ούτε τι γίνεται στο νοσοκομείο της περιοχής του δεν ξέρει.

Λυπούμαι για το νοσοκομείο Λαμίας -που το επισκεφτήκαμε, αν θυμάστε, κύριε Φωτήλα- και μετά από λίγες ημέρες χάθηκε ένα μικρό παιδί, γιατί απλά δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μια σκωληκοειδίτιδα. Τέλος πάντων. Να μην επικεντρωθούμε όμως στη Λαμία, γιατί είναι τεράστια τα ζητήματα.

Ανεπάρκειες, αδράνεια, αδιαφορία, ιδεοληψίες. Αυτά μπορούμε να πούμε συνοπτικά περί του διαλυμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ακούστε να δείτε το μέγεθος της υποκρισίας της Κυβέρνησης Τσίπρα για την υγεία. Οι κρατιστές του ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι στηρίζουν το κοινωνικό κράτος στο κομμάτι της υγείας, μάλιστα. Επί των ημερών τους -προϋπολογισμός 2014 έως 2018, τα επίσημα στοιχεία- τα 9,5 δισεκατομμύρια έγιναν 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι η κρατική επιχορήγηση, η δημόσια δαπάνη για την υγεία. Δηλαδή στα τέσσερα χρόνια οι κύριοι αφαίρεσαν πλέον των 4 δισεκατομμυρίων από την υγεία για να στηρίξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό! Αυτά είναι στοιχεία από το σύστημα λογαριασμών υγείας της ΕΛΣΤΑΤ, δημοσιευμένα στις 29-3-2019. Εγώ πάντα μιλάω με στοιχεία.

Ακούστε να δείτε. Πώς το πέτυχαν αυτό; Έγινε μια εξοικονόμηση και ένας εξορθολογισμός; Είχαμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θεραπευτικά πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών, κεντρικές προμήθειες, υγειονομικό χάρτη αναγκών; Έγιναν όλα αυτά; Σε νηπιακό επίπεδο. Τίποτα δεν έχει γίνει από όλα αυτά. Έχουν ξεκινήσει κάποια, γιατί είναι μνημονιακές υποχρεώσεις. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Τι πετύχατε; Τροφοδοτήσατε τα πρωτογενή πλεονάσματα και πήρατε το χρυσό μετάλλιο της ιδιωτικής δαπάνης στην Ευρώπη για το ελληνικό νοικοκυριό, που πάλι με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι στο 7,5%, όταν είναι 6,5% ο διεθνής ευρωπαϊκός μέσος όρος για την ιδιωτική δαπάνη.

Γιατί; Για να βρει την υγειά του ο Έλληνας και να μην περιμένει στις ουρές για το χειρουργείο, για την ακτινοθεραπεία, για το ραντεβού με τον γιατρό, πηγαίνει στον ιδιώτη και τα ακουμπάει καλά και χρυσά. Είναι 6 δισεκατομμύρια ευρώ αυτή η δαπάνη μόνο για το 2018. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, μιλάω πάντα κατά αναλογία του πληθυσμού.

Ποιος τροφοδότησε, λοιπόν, αυτό το κοινωνικό κράτος που το έχετε πετσοκόψει από τη δημόσια δαπάνη; Τα claw back. Όσοι καταλαβαίνουν, καταλαβαίνουν τι εννοώ όταν λέω ότι τα 200 εκατομμύρια του 2014 claw back έφτασαν στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Νομίζω ότι θα φτάσει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Μιλάω για όλους τους παρόχους.

Και μάλιστα εγώ θα σας πω, κύριε Υπουργέ, κάτι ειδικά για την περίπτωση με τις τελευταίες αποφάσεις σας περί μετακύλισης του κόστους μηδενισμού ή τη μείωση της συμμετοχής στις διαγνωστικές εξετάσεις, μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων. Είναι πολύ καλό, αλλά το ρίξατε στους εργαστηριακούς γιατρούς και στα μικρά ή μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.

Δηλαδή, την κοινωνική σας πολιτική δεν τη χρηματοδοτείτε από ένα πλεόνασμα το οποίο λειτουργεί προωθητικά. Την ασκείται εις βάρος του μέσου γιατρού, του μέσου ιατρείου, του μέσου διαγνωστικού κέντρου.

Πρωτοβάθμια υγεία, τα λεγόμενα ΤΟΜΥ, κατά τη δική σας αντίληψη. Αυτό είναι το μεγαλύτερο φιάσκο που μπορούσε να υπάρξει ποτέ. Ελάχιστες άδειες και περί τις εκατό σε υπολειτουργία. Είχατε τάξει, διακόσιες πενήντα ΤΟΜΥ για το 30% της επικράτειας. Χωρίς χρηματοδότηση πλέον και με στελεχώσεις εικονικών ιατρών. Παίρνετε από αγροτικά ιατρεία. Έχουμε πάει σε δεκάδες δομές σ’ όλη την Ελλάδα. Παίρνετε από τα κέντρα υγείας τους γιατρούς, τους πηγαίνετε στα νοσοκομεία, μετά βαφτίζετε δομές ψυχικής υγείας ως ΤΟΜΥ ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, έτσι ώστε να παρουσιάσετε εκατόν δέκα, απ’ ό,τι ακούμε, ότι φαίνεται πως είναι αυτές οι μονάδες, διαλύοντας το σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας.

Έχετε απολύσει χιλιάδες γιατρούς που ήταν στον ΕΟΠΥΥ, οικογενειακούς ή ειδικοτήτων. Αυτήν τη στιγμή ελάχιστοι υπηρετούν μέσα από συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Παραδίδετε κέντρα υγείας, τα περισσότερα από τα οποία είναι διαλυμένα.

Στα νοσοκομεία υπάρχει υποστελέχωση. Στη Ρόδο που επισκέφτηκα τελευταία, το 40% του νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετεί, το 50% της ιατρικής υπηρεσίας υπηρετεί. Μιλάμε για νοσοκομεία στην περιφέρεια υπό διάλυση. Δεν κάνω ειδική αναφορά στη Λαμία, ακούστηκε προηγουμένως. Μπορείτε σήμερα να μιλάτε για ράντζα, τα οποία κάνουν θραύση στα νοσοκομεία, ακόμα και στο Αττικό. Το διαμάντι του Εθνικού Συστήματος Υγείας κάθε τέσσερις μέρες σφύζει από ράντζο. Διακόσια ράντζα και παραπάνω στην εφημερία!

Προϋπολογισμοί πλεονασματικοί, λέει. Να σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ. Όταν ήλθε το Ελεγκτικό Συνέδριο εδώ στη Βουλή πριν από τρεις μήνες και έλεγε για μη ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή για εικονικούς προϋπολογισμούς, για ποιους χτύπαγε η καμπάνα; Μήπως για τα έργα και τις ημέρες Πολάκη; Για να είμαι ειλικρινής, είναι δική του αρμοδιότητα και όχι δική σας.

Άρα, λοιπόν, με τους εικονικούς προϋπολογισμούς που καταθέτετε στα νοσοκομεία, οι χρηματοδοτήσεις μειώνονται. Εξήντα πέντε εκατομμύρια λιγότερο μόνο το 2019 και έχοντας βάλει μέσα στους προϋπολογισμούς και τους ανασφάλιστους και τους άπορους και τους αλλοδαπούς, ενώ αν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, θα έπρεπε να ενισχύσετε περαιτέρω τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Μέσα από αυτούς τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς πάτε να τα κάνετε την κοινωνική πολιτική σας;

Περικοπές και στον ΕΟΠΥΥ. Θα σας πω το παράδειγμα, γιατί σας είπα ότι η υπόθεση Κυμπουρόπουλου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στην ειδική αγωγή έχετε υπόψη τι έχετε πετύχει; Αλλοπρόσαλλοι νόμοι, εγκύκλιοι και παραρτήματα από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι σήμερα, προβληματική ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθυστερήσεις μηνών στη διαγνωστική διαδικασία, περικοπές στον αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί, απουσία σημαντικών διαγνωστικών κατηγοριών από το τελευταίο παράρτημα που εκδόθηκε, έλλειψη επιδημιολογικών μελετών για τον καθορισμό των προγραμματικών αναγκών.

Σας ενδιαφέρουν μόνο οι περικοπές και δυστυχώς από την ειδική αγωγή βρήκατε κονδύλια για να στείλετε στο πρωτογενές πλεόνασμα και βυθίζετε γονείς, παιδιά και θεραπευτές στην απελπισία. Δεκάδες χιλιάδες τα μηνύματα αγανάκτησης και των οικογενειών και των θεραπευτών με τις ρυθμίσεις που κάνετε για την ειδική αγωγή από τον ΕΟΠΥΥ και έχετε το θράσος να μιλάτε για πολιτική για τα ΑμΕΑ, όταν ο ΕΟΠΥΥ έχει κάνει τις μεγαλύτερες περικοπές στην ειδική αγωγή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Τα έχω αναφέρει ξανά. Είναι ένα στοιχείο για το οποίο, σε επίκαιρες ερωτήσεις και του Φωτήλα και του Οικονόμου, πάντα αντιδράτε έντονα. Όμως δεν μπορούμε να μην αποτυπώσουμε την εικόνα στη δημόσια υγεία.

Πρώτη φορά στη χώρα μετά από δεκαετίες –και το λέω ξανά εδώ στο Βήμα του Κοινοβουλίου- είχαμε συρρίκνωση του προσδόκιμου επιβίωσης, αλλά και της υγιούς γήρανσης. Είχαμε αύξηση του αριθμού πασχόντων από χρόνιες νόσους, εκτός των άλλων λόγω και της έλλειψης οργανωμένης πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, είχαμε αύξηση της βρεφικής και της περιγεννητικής θνησιμότητας.

Είχαμε ανυπαρξία πολιτικών πρόσληψης -διαλύσατε το ΚΕΕΛΠΝΟ βέβαια- και αποδυνάμωση της στρατηγικής των εμβολιασμών, που άφησαν τη χώρα στο έλεος των επιδημιών γρίπης, ιλαράς, δυτικού Νείλου. Δεν τα είχαμε αυτά πριν 5 χρόνια! Είμαστε αυτήν τη στιγμή δυστυχώς «πρωταθλητές» και σ’ αυτό το θέμα.

Άρα, λοιπόν –και δεν είναι τυχαίο βέβαια- μέρος της συνολικής εικόνας της κατάστασης της δημόσιας υγείας αποτελεί και το γεγονός της αδιαφορίας και της ανικανότητας που δείξατε πρόσφατα για το θέμα της δημόσιας υγείας, αφού απωλέσατε το μεγάλο και σεβαστό ποσό της δωρεάς από το Ίδρυμα Νιάρχος.

Σας είπαν στις εφημερίδες και στα μέσα για τριακόσια εκατομμύρια της συνολικής δωρεάς. Δεν είναι τα τριακόσια εκατομμύρια, είναι το κομμάτι που αφορά τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Επιστρέψατε πίσω τα πέντε εκατομμύρια και βγήκε ο Πολάκης και λέει: «Εντάξει, μόνο για πέντε εκατομμύρια είναι η κουβέντα;».Ναι για πέντε εκατομμύρια που μάλλον σας περισσεύουν , όταν χίλιοι εξακόσιοι συνάνθρωποί μας τον χρόνο χάθηκαν μέσω νοσοκομειακών λοιμώξεων και αυτό το θεωρείτε ασήμαντο γεγονός και δεν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε. Όμως βρίσκετε χρόνο μέχρι το πρωί στο facebook να παίζετε και να λοιδορείτε τους αντιπάλους, ειδικά ο κ. Πολάκης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ολοκληρώστε, κύριε Οικονόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή είναι η προβληματική κατάσταση, κύριε Πρόεδρε -και κλείνω- της εικόνας της υγείας.

Εγώ νομίζω ότι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός ο ευτελισμός και η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ούτε σαν κρατιστές λειτουργήσατε. Τυχοδιωκτικά λειτουργήσατε. Ανεπάρκειες τεράστιες, αδράνειες, αδιαφορία και ιδεοληψίες που την ίδια στιγμή που μιλάτε στο όνομα του κράτους, έχετε διαλύσει το κρατικό σύστημα υγείας και στέλνετε τον κόσμο στους ιδιώτες. Αυτή η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και πολιτική έφτανε για να κάνεις μία και δέκα και είκοσι προτάσεις μομφής στον Πολάκη.

Εμείς επιλέξαμε συμβολικά να επικεντρώσουμε στην συμπεριφορά του σ’ έναν συνάνθρωπό μας, τον Κυμπουρόπουλο. Θα έπρεπε να υπάρχουν πολιτικές στήριξης όχι του ιδίου, γιατί δεν τις έχει ανάγκη, αλλά αυτών των ανθρώπων. Όχι μόνο δεν το έχετε κάνει αυτό, αλλά και μέσα από την καταστροφική σας πολιτική για την υγεία έχετε φέρει σε απόγνωση αυτούς τους χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Νομίζω ότι αυτή η πρόταση μομφής έχει μεγάλη αξιακή σημασία, γιατί δείχνει ότι είμαστε δύο διαφορετικές περιπτώσεις κόσμου. Η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί και να δεχθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, αν δεν είσαι μαζί τους, πάνε να σε εξοντώσουν. Αυτήν τη νοοτροπία και την αντίληψη που έχετε, εμείς δεν τη δεχόμαστε, είμαστε απέναντι και νομίζω ότι σε λίγες εβδομάδες -και αφού ψηφίσουν όλοι «ναι» στα διλήμματα που έθεσε ο κ. Βέττας προηγουμένως, γιατί πιστεύουν ότι θα βρουν καλύτερη προοπτική με τη Νέα Δημοκρατία- θα μπορέσει να ξεκινήσει μια νέα διακυβέρνηση που θα δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Ευχαριστώ.