Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και την δημοσιογράφο Ελένη Πρωτόπαπα παραχώρησε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και της επικαιρότητας.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
-Πως εκτιμάτε τώρα τις αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Η επιλογή μας ήταν ανάμεσα στις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που θα λαμβάνονταν και την προστασία των ανθρώπινων ζωών και η κυβέρνηση επέλεξε να δράσει έγκαιρα, με γνώμονα την ανθρώπινη ζωή. Όσοι επιχειρηματολογούσαν κατά των lockdowns, επειδή ήθελαν να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα, έκαναν λάθος. Δείτε τις χώρες που είχαν καλές επιδόσεις στον περιορισμό της επιδημίας, στην πρώτη φάση τουλάχιστον, είναι αυτές που θα αναδυθούν ισχυρότερες καθώς εισερχόμαστε στο στάδιο της ανάκαμψης. Η πανδημία, όμως, δεν έχει νικηθεί. Δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε υπερβολικά. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να φοράμε μάσκες όπου οι ειδικοί μας λένε ότι χρειάζεται, να προσέχουμε τα ευάλωτα πρόσωπα και να έχουμε καλές επιδόσεις στην ιχνηλάτηση επαφών.
-Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Τσίπρας έχει «σηκώσει» το θέμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία ισχυρίζεται ότι «μπουκώνετε με κρατικό χρήμα» για να δημιουργήσετε εντυπώσεις;
Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στην καμπάνια ενημέρωσης που έγινε για τον κορωνοϊό, λες και ήταν πεταμένα λεφτά. Πεταμένα λεφτά ήταν οι διαφημίσεις των ΔΕΚΟ που δίδονταν στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε εφημερίδες που την στήριζαν. Μπουκώσαμε και τον ξένο Τύπο σε λεφτά; Δώσαμε διαφημίσεις στη Wall Street Journal; Στους Financial Times; Στους New York Times; Όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα μιλούν με καλά λόγια για τη χώρα μας και συνδέουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας μας, είναι και αυτοί «χρηματοδοτούμενοι» από την Κυβέρνηση; Φυσικά και όχι, απλά βλέπουν την πραγματικότητα και διαπιστώνουν πως όσο καλύτερα αντιμετωπίζει κανείς την υγειονομική κρίση, τόσο ενισχύεται η εικόνα της χώρας και τόσο ευκολότερη θα είναι η επάνοδος σε μια ταχύτερη και δυναμικότερη ανάκαμψη.
-Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα μέτρα τα οποία έχει πάρει η Κυβέρνηση σχετικά με την οικονομία είναι ανεπαρκή;
Υπάρχει ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης οικονομικής απόδοσης. Είναι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα δανείστηκε για τελευταία φορά με 10ετές επιτόκιο με επιτόκιο 3,9%. Μόλις πριν λίγες μέρες, σε συνθήκες πανδημίας, μεγάλης οικονομικής κρίσης, η χώρα δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Υπάρχει βέβαια και η τελευταία έκθεση του Eurogroup η οποία συγχαίρει την Κυβέρνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνούν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι στα 4,5 χρόνια που κυβερνούσαν ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη, ήταν 0,7% όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ήταν 2,3%. Οπότε μάλλον θα πρέπει να αναρωτηθούν καλύτερα στην Κουμουνδούρου ποιος είναι ο «ανεπαρκής».
-Είστε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία;
Φυσικά και είμαι, καθώς έχουμε στη διάθεση μας αρκετά θετικά δεδομένα. Βγήκαμε στις αγορές, για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και δανειστήκαμε σημαντικό ποσό, με χαμηλό επιτόκιο στο ύψος της αντίστοιχης έκδοσης του προηγούμενου Οκτωβρίου, λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019. Εκδίδουμε μεγαλύτερο ύψος εντόκων γραμματίων, διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και τελικά η οικονομία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.Γνωρίζουμε ότι η κρίση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τουρισμού μας, τον οποίο ανοίγουμε πάντα με ασφάλεια και ρεαλισμό καθώς το φετινό καλοκαίρι δεν είναι όπως τα προηγούμενα.
-Ποια είναι η σημασία της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία;
Η συμφωνία αντιμετωπίζει μία εκκρεμότητα 40 ετών και αποτελεί ένα υπόδειγμα συνεννόησης μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας. Αποτελεί όμως, και ένα διεθνές γεγονός, που αποκαθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου και εγγράφεται πλέον ως ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή. Κάνει ήρεμα τα νερά που ενώνουν τις χώρες, μία εστία ειρήνης και συνεργασίας για το κοινό συμφέρον. Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε βέβαια ούτε ξαφνικά, ούτε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει εθνική αυτοπεποίθηση, γιατί έχει πάντα μαζί της το Διεθνές Δίκαιο. Έχει βέβαια δίπλα της, και πολλούς και ισχυρούς συμμάχους. Έχει και μέσα της τη γνώση, την υπερηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, όποτε πρέπει, όπου πρέπει και όπως πρέπει. Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σίγουρος για την Ελλάδα καθώς στο τιμόνι της χώρας υπάρχει ένας ηγέτης διεθνούς κύρους, ο Κυρίακος Μητσοτάκης.
-Ποια είναι η απάντησή σας στις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου για την Αγιά Σοφιά;
Το ζήτημα δεν είναι διμερές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι διεθνές. Η Αγιά Σοφιά είναι Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και είναι προφανές ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, θα προκαλούσαν ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα, όχι μόνο στους Έλληνες και τους Τούρκους, αλλά και ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο και την Τουρκία. Αυτό ακριβώς δείχνουν και οι πολύ θετικές τελευταίες σχετικές δηλώσεις από αμερικανικής πλευράς.