Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Κοντογεώργο.

Τα τελευταία χρόνια σας βλέπουμε για πολλά θέματα του δήμου να παίρνετε θέση…

Με τον δήμαρχο, Σπύρο Βρεττό,  έχουμε στενή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια για θέματα που αφορούν το δήμο. Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν τη μεταφορά του Κέντρου Υγείας Αχαρνών στη πόλη των Αχαρνών, την ανάδειξη του Αθλητικού Πάρκου στο Ολυμπιακό Χωριό, τη δημιουργία του νέου Αστυνομικού Τμήματος στην Αυλίζα Αχαρνών (στο 13ο Γυμνάσιο) για την πάταξη της εγκληματικότητας, την αξιοποίηση και ανάδειξη στα 5 θεματικά ΔΙΕΚ της χώρας, του ΔΙΕΚ Αχαρνών, την κάλυψη των ζημιών από τις περσινές πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη Αχαρνών.

Και κάθε Τετάρτη σας βλέπουμε στο γραφείο σας στην πλατεία του Αγ.Βλασσίου…

Εδώ και έναν χρόνο έχουμε ανοίξει το Πολιτικό Γραφείο μας στην κεντρική πλατεία των Αχαρνών, στον Άγιο Βλάσση. Λειτουργεί καθημερινά και εκεί συναντώ τους συμπολίτες μου κάθε Τετάρτη απόγευμα.

Είναι το μοναδικό πολιτικό γραφείο που λειτουργεί στις Αχαρνές…

 Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Είναι ένας δύσκολος δήμος, με πολλά προβλήματα για τους κατοίκους και αναπόφευκτα είμαι στην πρώτη γραμμή, κάθε μέρα και για όλους τους πολίτες του δήμου Αχαρνών, για να συνεισφέρω κι εγώ στην επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν την πόλη και τους πολίτες της.

Τον δήμο Αχαρνών επισκέφθηκε και ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Παύλος Μαρινάκης. Είστε ο μόνος βουλευτής που τον συνόδευσε στην περιοδεία του…

Ναι, είναι αλήθεια ότι τον συνόδευσα τον Γραμματέα κατά την επίσκεψή του στον Δήμο μας. Τέθηκαν μια σειρά θέματα και από τον δήμαρχο με προτεραιότητα τα θέματα ασφάλειας.

Τέθηκε επί τάπητος η μεταφορά των αστυνομικών υπηρεσιών στο εγκαταλειμμένο γυμνάσιο της Αυλίζας. Πρέπει να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση ώστε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που δεν επιτρέπουν την άμεση μεταφορά των υπηρεσιών. Παράλληλα, ο Σπ. Βρεττός έθιξε το θέμα της ελλιπούς στελέχωσης του Αστυνομικού Τμήματος Αχαρνών, αναγνωρίζοντας όμως ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τα δύο τελευταία χρόνια καθώς αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που με απασχολεί εντόνως.

Τι άλλα θέματα τέθηκαν σ΄αυτήν την επίσκεψη;

Επίσης συζητήσαμε για την Βαρυμπόμπη, η οποία επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, όπου υπάρχουν δύο προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Αυτό της διάνοιξης των εξόδων διαφυγής κι αυτό της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Συμφωνήσαμε ότι και τα δύο ζητήματα χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης ώστε να μην προκληθούν προβλήματα δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχουν δέντρα για να κρατήσουν τα ορμητικά νερά και υποσχέθηκα από την πλευρά μου ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να ρυθμιστεί το θέμα. Αναμένουμε άλλωστε και την επίσκεψη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλο για να δρομολογηθούν οι λύσεις.

 Είναι φυσικά γνωστό ότι έχω απευθύνει ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος σχετικά με την επίσπευση των ενεργειών για τους πυρόπληκτους της περιοχής.

Τέλος συζητήσαμε σχετικά με την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και του Ιστορικού Κέντρου, ενός εμβληματικού έργου με πολλαπλές θετικές επιδράσεις για την πόλη. Οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό με αποτέλεσμα να έχουν απαλλοτριωθεί τα κτίσματα που βρίσκονται πέριξ του χώρου του Αρχαίου Θεάτρου, και  μαζί με τον δήμαρχο Σπύρο Βρεττό θα κάνω κι εγώ από την μεριά μου  ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που εμποδίζουν την άμεση έναρξη του έργου.

-Η ρωσική εισβολή έχει στόχο να αλλάξει με τη βία την ασφάλεια στην Ευρώπη;

Η εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο γειτονικό της Κράτος ξυπνάει και πάλι στην ήπειρο τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί της το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ καταπατώντας τα σύνορα, η Ρωσία αναθεωρεί και ανοικοδομεί εκ των υστέρων και κατά το δοκούν παγιωμένες ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες. Πρόκειται για μια εισβολή παράλογη, αλλά και ανιστόρητη.  Είναι μια ρήξη που επιδιώκει μια λήξη της περιόδου με τις περισσότερες δεκαετίες ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη. Σε αυτή τη κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, και προχωρεί σε πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς η ρωσική οικονομία συνθλίβεται από τις συνέπειες των επιλογών της ηγεσίας της. Το καθεστώς της Μόσχας απομονωμένο από την παγκόσμια κοινή γνώμη δέχεται ήδη την πρώτη εσωτερική κριτική με τη ρωσική νεολαία να αντιδρά πρώτη στην εισβολή.

-Όλα αυτά όμως δεν θα επιβαρύνουν  τον Έλληνα πολίτη με αυξήσεις  σε βασικά αγαθά αλλά και  την ενέργεια;

Δεν μπορεί να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από μέρος της Ρωσίας. Έχουμε όμως τη δυνατότητα όμως και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να το διαχειριστούμε. Σε εθνικό επίπεδο η Κυβέρνηση κινείται ήδη οργανωμένα όσον αφορά στο κόστος στήριξης των νοικοκυριών από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ η στήριξη την οποία έχει δώσει η Κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για επιδοτήσεις οι οποίες συγκράτησαν τις τεράστιες ανατιμήσεις. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα ήταν μέσα στις 7 φθηνότερες χώρες με λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, 30% χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους μέχρι που να περάσει η ενεργειακή κρίση. Σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό όμως απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση. Το κλειδί μεσομακροπρόθεσμα είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη.

-Ο κ. Τσίπρας ζητά εκλογές. Εσείς  τι απαντάτε;

Την ώρα που ο όλος ο πλανήτης ανησυχεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη γεωπολιτική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την ώρα που οι πολίτες αναζητούν σταθερότητα, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές που μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να είναι και διπλές. Είναι, κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου. Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη ώρα, χρειάζεται αρραγή ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα.