a1

Στο χώρο της υγείας, τον κατεξοχήν τομέα στον οποίο η Πολιτεία οφείλει να επιδείξει το ανθρώπινό της πρόσωπο, η κατάσταση σήμερα είναι ζοφερή. Είναι όμως συνειδητή επιλογή μας ως Νέα Δημοκρατία να κοιτάξουμε κατάματα το μέλλον και εμφατικά να προσπεράσουμε τέσσερα και πλέον χρόνια που χάθηκαν για την υγεία μέσα σε ένα ισοπεδωτικό μίγμα νιρβάνας και αναχρονιστικών ιδεοληψιών.
Επιλέγουμε επομένως να παραθέσουμε γνώση, αποφασιστικότητα, ξεκάθαρες, άμεσα εφαρμόσιμες και κοστολογημένες πολιτικές, στα πλαίσια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα υπηρετεί κυρίως τους αδύναμους οικονομικά και κοινωνικά συμπολίτες μας. Που θα διασφαλίζει την ελεύθερη επιλογή του πολίτη, θα τον απαλλάξει από την γραφειοκρατία και θα τον προστατεύει από την εκμετάλλευση του πόνου του και την διαφθορά. Που θα σέβεται τους φόρους του και το υστέρημά του πατάσσοντας την σπατάλη και μην επιτρέποντας να πάει χαμένο έστω και ένα ευρώ από τον κόπο του.
Από αυτές ακριβώς τις αρχές διατρέχεται ολόκληρο το πρόγραμμα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας που πρόσφατα παρουσίασε ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής ειδικότερα, ανακοινώσαμε δέσμη μέτρων και δράσεων με σκοπό πρωτίστως την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αποτελεσματικά, μη κοστοβόρα αλλά και καινοτόμα φάρμακα.
Δεσμευτήκαμε για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (πχ ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία να περιμένουν ώρες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Τα φάρμακα δύναται να τα παραλαμβάνει ο πολίτης και από το φαρμακείο της γειτονιάς του.
Θα μεριμνήσουμε ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες και καινοτόμες θεραπείες (πχ. στην ογκολογία, τα εκφυλιστικά νοσήματα, τις χρόνιες παθήσεις). Η χορήγηση της θεραπείας θα συνδέεται με την αποτελεσματικότητα της: Θα αποζημιώνονται οι θεραπείες με αποδεδειγμένο όφελος στην υγεία των πολιτών. Συγχρόνως δε, θα μειώσουμε το χρόνο που απαιτείται από την συνταγογράφηση μέχρι τη λήψη θεραπείας, ειδικά για νοσοκομειακά φάρμακα, χωρίς να απαιτείται η ταλαιπωρία του πολίτη ή των συγγενών του.
Θα κινηθούμε τάχιστα και αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της μείωσης της οικονομικής επιβάρυνσης – συμμετοχής των πολιτών μέσω των χαμηλότερων τιμών στα φάρμακα που θα προκύψουν από διαπραγματεύσεις ενός ισχυρού ΕΟΠΥΥ με την φαρμακοβιομηχανία: Σε αντίθεση με τα τραγελαφικά έως ύποπτα βήματα που κάνει η σημερινή κυβέρνηση στην τιμολόγηση των φαρμάκων, εμείς εμφατικά προτάσσουμε την αξιολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων και τεχνολογιών, την σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση, τον υγιή ανταγωνισμό των παρόχων προς όφελος του αγοραστή φορολογούμενου πολίτη, το σταθερό και στιβαρό νομοθετικό πλαίσιο.
Έχουμε στόχο την επέκταση της χρήσης γενοσήμων, που θα αφήσουν δημοσιονομικό χώρο για την επένδυση στην καινοτομία, ο δίκαιος επιμερισμός του clawback αλλά και η σταδιακή του μείωση, για την οποία έχουμε δεσμευτεί ως κράτος, αλλά δεν κάνουμε. Εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση διαθέτουμε πολλά: Ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών με χρόνια νόσο, θα γίνουν και θα γίνουν άμεσα. Άμεσα θα προχωρήσουμε στον αυστηρό έλεγχο της διακίνησης των αντιβιοτικών, τα οποία θα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Το ηλεκτρονικό ατομικό ιστορικό υγείας, η ψηφιοποίηση της ιατρικής πληροφορίας, η πληροφορική ομογενοποίηση και διασύνδεση των δομών θα γίνουν και θα γίνουν άμεσα. Καμία δράση δεν θα θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν στηρίζεται στην πλήρη καταγραφή και επεξεργασία των μεγαδεδομένων (BIG DATA), που θα οδηγήσουν στην κοστολόγηση και την αξιολόγηση των χαρασσόμενων πολιτικών υγείας. Στην Νέα Διακυβέρνηση θα αρχίσουμε να μετράμε γιατί θα πρέπει να αξιολογούμε!
Μεγάλο μέρος της πολιτικής μας βούλησης και προσπάθειας θα διοχετευθεί στην ανάδειξη της χώρας μας σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών με διεθνή απήχηση που θα δώσει νέα πνοή και ώθηση στην Δημόσια Υγεία και προστιθέμενη αξία στην Εθνική Οικονομία. Μέσω των κλινικών μελετών οι ασθενείς θα έχουν αμεσότερη πρόσβαση σε καινοτόμες, πρωτοποριακές θεραπείες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους. Η πολιτεία θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδά της από την φορολογία, θα δει την ανεργία και το brain drain να υποχωρούν, θα δει τα νοσοκομεία της να αναβαθμίζονται προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες υγείας στο σύνολο των ασθενών (είτε συμμετέχουν σε μια κλινική μελέτη είτε όχι, αφού τα έσοδα θα «επιστρέφονται» σε όλους ανεξαιρέτως τους επωφελούμενους πολίτες). Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αντί να αποσύρουν επενδύσεις από τη χώρα και να την αποκλείουν εξαρχής από τα πρωτόκολλα κλινικών μελετών θα επενδύουν διαρκώς σε αυτή, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ΑΕΠ και της απασχόλησης.
Οφείλουμε επομένως να παρέχουμε κίνητρα (όπως αυξημένες αποσβέσεις, μεταφορά φορολογικών ζημιών, απομείωση του clawback) σε όσες εταιρείες επενδύουν σε έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Πρεσβεύουμε την συνυπευθυνότητα της Πολιτείας με την βιομηχανία στη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής στο φάρμακο, μέσω υπογραφής Πενταετούς Συμφώνου Σταθερότητας με τη φαρμακοβιομηχανία και τους λοιπούς παρόχους υπηρεσιών υγείας το οποίο θα καθορίζει τις διμερείς σχέσεις και θα διασφαλίζει τη σταθερότητα στην αγορά.
Αφήνουμε μια και καλή πίσω μας τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που δαιμονοποιούν την ανάπτυξη. Διότι η ανάπτυξη είναι ευπρόσδεκτη και στον χώρο της υγείας, όταν έχει ως ορόσημο της αναπτυξιακής προσπάθειας και τελικό αποδέκτη των ευεργετημάτων της τον άνθρωπο και ιδίως τον ασθενή συνάνθρωπό μας.